Winesworld Blogg http://blog.winesworld.no Vin, Mat og Reiser Fri, 20 Nov 2015 11:54:57 +0000 nb-NO hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.3.1 Ukens vintips: Skål for livet! http://blog.winesworld.no/ukens-vintips-skal-for-livet/845/ http://blog.winesworld.no/ukens-vintips-skal-for-livet/845/#comments Fri, 20 Nov 2015 11:54:57 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=845 Kjære Vinvenn, Sist fredag morgen sendte jeg ut et vintips med gode bilder for å ønske alle mine gamle og nye vinvenner en riktig god helg. Den samme kvelden kom den forferdelige nyheten i media, om at 129 liv var gått tapt i Paris, og hundrevis av liv og familier var blitt ødelagt for alltid. I de påfølgende dagene har […]

Innlegget Ukens vintips: Skål for livet! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
Skål for livet

Skål for livet

Kjære Vinvenn,

Sist fredag morgen sendte jeg ut et vintips med gode bilder for å ønske alle mine gamle og nye vinvenner en riktig god helg.

Den samme kvelden kom den forferdelige nyheten i media, om at 129 liv var gått tapt i Paris, og hundrevis av liv og familier var blitt ødelagt for alltid.

I de påfølgende dagene har det vært veldig godt å kunne lese og føle så mye omsorg, solidaritet og omtanke fra så mange flotte mennesker, både her i Norge og rundt omkring i verden.

I hele min karriere har jeg utfordret mennesker til å ikke bare drikke en type vin fra et bestemt sted, men heller åpne seg litt opp, og forsøke kvalitets viner fra hele verden.

Ernest Hemingway skrev at «vin, det er det mest siviliserte som finnes». Han levde (som de aller fleste av oss) kanskje ikke alltid opp til sine egne ord men hans ord kunne ikke passe bedre.

Jeg har vært på reiser over hele Norge og i Frankrike i nesten 5 uker, og i kveld skal jeg endelig åpne en god flaske vin fra min venn Vincent Garde (Château Haut-Goujon), tenne på peisen med min familie, ta imot gode venner, sette på god musikk og lage en god middag.
I kveld skal jeg bare nyte en «kveld på jorden» og skåle for livet!

Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg også å prøve denne nydelige vinen fra Bordeaux, Château Haut-Goujon, den finnes i basisutvalget til vinmonopolet, og den kan gjerne dekanteres en halv time i forveien!

Skål for livet!

Château Haut-Goujon 2011
AOC Lalande de Pomerol

Mørk-rød farge. Aromaer fra mørke bær, lakris, urter og fat.
Godt preg av modne mørke bær, lakris og fat, fast ettersmak.

Drue:                    100% Merlot.
Anbefales til:    Oksekjøtt, lam, elg og tørre oster.
Innhold:              Sukker: 0,3 g./l. – Syre: 3,40 g./l. – Alk. vol. 13,5%
Varenr.:               1064 75 cl. (Basis – K6)
Pris:                       235,-

Les mer om denne vinen i vår katalog, ved å klikke her

Nicolas 1
Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Skrevet av – Nicolas Mahé de Berdouaré E-post
Vinhandler – Marchand de vins
www.vinhusetnofra.no

Innlegget Ukens vintips: Skål for livet! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/ukens-vintips-skal-for-livet/845/feed/ 0
Litt rødvin hver dag er muligens like bra for kroppen som en time på treningsstudio! http://blog.winesworld.no/litt-rodvin-hver-dag/842/ http://blog.winesworld.no/litt-rodvin-hver-dag/842/#comments Fri, 13 Nov 2015 07:21:21 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=842 Kjære Vinvenn, Vi er inne i en ny årstid, og mange synes at november kan være en litt tung måned. Derfor ønsker jeg å komme med en god og oppmuntrende nyhet for alle rødvinselskere, som sliter med å trene når det er kaldt ute. Det er nemlig oppdaget en spesiell interessant polyfenol i vin, som heter resveratrol.  som er et […]

Innlegget Litt rødvin hver dag er muligens like bra for kroppen som en time på treningsstudio! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
Litt rødvin hver dag

Litt rødvin hver dag

Kjære Vinvenn,

Vi er inne i en ny årstid, og mange synes at november kan være en litt tung måned. Derfor ønsker jeg å komme med en god og oppmuntrende nyhet for alle rødvinselskere, som sliter med å trene når det er kaldt ute.

Det er nemlig oppdaget en spesiell interessant polyfenol i vin, som heter resveratrol.  som er et naturlig forekommende stoff. Det produseres i planter, og bidrar til bekjempelse av infeksjoner, skader, stress samt UV-stråling.

Rødvin er spesielt rik på resveratrol (finnes i b.a. i røtter, frø samt stengel). I drueskinn finnes den høyeste konsentrasjonen av de såkalte tanniner (garvestoffer) som også er bra for deg!

Forskeren Jason Dyck har  påvist at resveratrol er i besittelse av en antikoagulerende effekt. Den forhindrer at blodklumper dannes i blodårene. Det blir antatt at blodklumper som blokkerer årene er årsak til hjerteinfarkt og slag. I følge forskning har resveratrol også krefthemmende egenskaper. Det viser seg nemlig at omfanget av hjertesykdommer og kreft blant folk som nyter større mengder rødvin, er dramatisk mye mindre enn de som ikke inntar rødvin, tross et fettholdig kosthold. Det har også blitt påvist at resveratrol fremmer at dendritter blir dannet i hjernen.
Les mer med å trykke HER.

I tillegg til å være positivt for hjerte og blodsirkulasjon har Jason Dyck også påvist at resveratrol har positive effekter på muskler og benbygningen.

Personlig tror jeg på en harmonisk kombinasjon av regelmessig (ordentlig) sport og et fornuftig inntak av god rødvin, og i denne rekkefølgen selvsagt!

TIPS EN VENN:
Videresend gjerne mine vintips til dine venner og bekjente. Be dem om sende oss en e.post, dersom de også ønsker å motta mine «nesten ukentlige» vintips: post@vinhusetnofra.no

Sist fredag lanserte vi flere flotte nyheter i Vinmonopolets bestillingsutvalg (BU).  Er du glad i de riktig gode Bordeaux vinene, har du muligheten nå, i de beste årgangene.

Moulin Haut Villars 2009 (også i MAGNUM)
AOC Fronsac
Intens rødfarge. Moden frukt, og med flott konsentrasjon. Rund og myk, med godt integrerte tanniner.
Druer:        89% Merlot, 9% Cabernet Sauvignon 2%, Cabernet Franc.
Anbefales til:   Entrecôte, grillet andebryst og villsvin.
Innhold:             Sukker: 1,4 g/l – Syre: 4,8 g/l. – Alk. vol.13,5 %
Varenr.:              35212 (BU)          3521205 Magnum
Pris:                      175,50                   360,-

Klikk for å bestille på polet eller les mer i vår katalog ved å klikke her

Château de Rouillac 2010
AOC Pessac-Léognan
Dyp rødlilla farge, med mørk-lilla reflekser. Aromaer fra søt bjørnebærgele, litt nellik, bringebær og trøfler. Silkeaktig, energisk og rik med lang avslutning. Vinen kan gjerne dekanteres 3 timer før den skal brukes.
Druer:                  54% Cabernet Sauvignon, 46% Merlot.
Anbefales til:   Oksekjøtt, grillet and.
Innhold:             Sukker: 2 g./l. – Syre: 4,9 g./l. – Alk. vol. 13,5 %
Varenr.:              35218 (BU)
Pris:                      265,-

Klikk for å bestille på polet eller les mer i vår katalog ved å klikke her

Château Serilhan 2012
AOC Saint Estèphe
Tett, kraftig, mørk-rød farge. Intens, fruktig og kompleks vin. Myke aromaer fra mørke frukter og med lette hint av eik. Velbalansert, med nydelig kompleksitet.
Druer:       58% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 7% Cabernet Franc.
Anbefales til:   Lammekoteletter, oksekjøtt, og tørre oster som bl.a. Gouda.
Innhold:             Sukker: 0,2 g./l. – Syre: 5,6 g./l. – Alk. vol. 13 %
Varenr.:              34902 (BU)
Pris:                      285,-

Klikk for å bestille på polet eller les mer i vår katalog ved å klikke her

Santé! (helse = skål på fransk)

Nicolas 1
Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Skrevet av – Nicolas Mahé de Berdouaré E-post
Vinhandler – Marchand de vins
www.vinhusetnofra.no

Innlegget Litt rødvin hver dag er muligens like bra for kroppen som en time på treningsstudio! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/litt-rodvin-hver-dag/842/feed/ 0
Rødvin til ribbe http://blog.winesworld.no/rodvin-til-ribbe/839/ http://blog.winesworld.no/rodvin-til-ribbe/839/#comments Wed, 11 Nov 2015 16:02:25 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=839 Rødvin til ribbe   Det nærmer ser juletider og vi vil minne om at vi på Winesworld har en flott side hvor du kan finne den rette vinen til maten du skal spise. I dag så lenker vi til rødvin som passer til ribbe. Klikk her for å finne vinene. Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS Av […]

Innlegget Rødvin til ribbe dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
Rødvin til ribbe
Rødvin til ribbe

 

Det nærmer ser juletider og vi vil minne om at vi på Winesworld har en flott side hvor du kan finne den rette vinen til maten du skal spise. I dag så lenker vi til rødvin som passer til ribbe.

Klikk her for å finne vinene.

Morten Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Av – Morten Pedersen – E-post

Besøk også: Winesworld sin vinguide med rødvin.

Innlegget Rødvin til ribbe dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/rodvin-til-ribbe/839/feed/ 0
vinbøker er perfekte julegaver! http://blog.winesworld.no/vinboker-er-perfekte-julegaver/837/ http://blog.winesworld.no/vinboker-er-perfekte-julegaver/837/#comments Sat, 07 Nov 2015 11:35:39 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=837 Kjære Vinvenn, Denne uken ønsker jeg å informere litt om mine to vinbøker. Enkelte menn får et slips eller en sløyfe til alle høytider, men selv får jeg bestandig bøker, og de dreier seg alltid om vin (og mat). Mange av disse bøkene har jeg bare bladd meg igjennom, før de har havnet i biblioteket mitt, for så  å samle […]

Innlegget vinbøker er perfekte julegaver! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
vinbøker

vinbøker

Kjære Vinvenn,

Denne uken ønsker jeg å informere litt om mine to vinbøker. Enkelte menn får et slips eller en sløyfe til alle høytider, men selv får jeg bestandig bøker, og de dreier seg alltid om vin (og mat).

Mange av disse bøkene har jeg bare bladd meg igjennom, før de har havnet i biblioteket mitt, for så  å samle opp litt støv etterhvert. Enkelte bøker skiller seg allikevel ut fra den store mengden, takket være en annerledes vinkling av tema, design eller stil.

Dette er bøker jeg liker å ta frem ofte, for å lese litt mer, og for å få litt ekstra informasjon eller inspirasjon. Det er den sist nevnte kategorien, informasjon og inspirasjon, som er grunnen til at jeg håper mine bøker kommer til å havne hos deg. Jeg har virkelig prøvd å skrive med entusiasme, humor, men selvsagt også med stor seriøsitet.

Jeg blir så glad hver gang en av de 8000 som hittil har kjøpt en av disse bøkene, sier ifra til meg at boken ligger på nattbordet, eller at den er lest flere ganger. Det er også gledelig å høre de som åpner den på en tilfeldig side, og som fortsetter å lese et par sider til.

Jeg vet at det ikke er så godt ansett å skryte av sitt eget verk, men jeg gjør det allikevel i dag.  Gled noen som er glad i vin og som har alt fra før.  Jeg tør påstå at hvis du kjøper boken, blir det en nesten 100% fornøydhets-garanti. Jeg signerer gjerne en personlig hilsen i boken hvis ønskelig.

Du kan bestille vinbøkene enkelt, ved å sende en bestilling til post@vinhusetnofra.no, eller du kan bestille og lese litt mer om mine bøker ved å klikke her!

Søndag er det farsdag, og denne uken ønsker jeg å anbefale dere denne vinen:

Château Le Grand Housteau 2013 / 2014
AOC Premières Côtes de Bordeaux
Røde og mørke skogsbær, solbær, hint av paprika og plomme. Godt preg av bær i anslaget, og paprika i
midten, fast finish. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2017.
Druer:                   50 % Merlot og 50 % Cabernet Sauvignon.
Anbefales til:    All-round vin som kan drikkes gjennom hele måltidet.
Til lyst kjøtt, lam og grillet rødt kjøtt uten kraftig saus.
Innhold:              Sukker: 0,9 g./l. – Syre: 4,5 g/l. – Alk.vol: 12,5 %
Varenr.:               75 cl. 14921 (BASIS-K2)        Magnum: 1492105 (BU)
Pris:                       125,-                                     269,90

Nicolas 1
Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Skrevet av – Nicolas Mahé de Berdouaré E-post
Vinhandler – Marchand de vins
www.vinhusetnofra.no

Innlegget vinbøker er perfekte julegaver! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/vinboker-er-perfekte-julegaver/837/feed/ 0
Min bestefar, en skikkelig «gentleman farmer», og en riktig god Médoc i eksepsjonell årgang, til kanonpris! http://blog.winesworld.no/min-bestefar-en-skikkelig-gentleman-farmer-og-en-riktig-god-medoc-i-eksepsjonell-argang-til-kanonpris/834/ http://blog.winesworld.no/min-bestefar-en-skikkelig-gentleman-farmer-og-en-riktig-god-medoc-i-eksepsjonell-argang-til-kanonpris/834/#comments Fri, 30 Oct 2015 10:03:10 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=834 Kjære Vinvenn, Jeg valgte å gå i fotsporene til min franske bestefar da jeg valgte et yrke i vinbransjen. Han var medlem av en av de største Bordeauxvin-familiene i Bordeaux, Latrille & Merlaut. Jeg likte veldig godt hans rolige filosofi. Han uttalte seg aldri uten å ha noe å bidra med i en samtale. Han snakket heller aldri høyrere enn […]

Innlegget Min bestefar, en skikkelig «gentleman farmer», og en riktig god Médoc i eksepsjonell årgang, til kanonpris! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
Château Castera

Château Castera

Kjære Vinvenn,

Jeg valgte å gå i fotsporene til min franske bestefar da jeg valgte et yrke i vinbransjen. Han var medlem av en av de største Bordeauxvin-familiene i Bordeaux, Latrille & Merlaut.

Jeg likte veldig godt hans rolige filosofi. Han uttalte seg aldri uten å ha noe å bidra med i en samtale. Han snakket heller aldri høyrere enn det som trengtes.  Han var en kunnskapsrik, og en skikkelig «gentleman farmer» som mange kalte han.

Jeg husker at jeg ofte var på godset hans, for å hjelpe til , og for å prate med han. En dag plantet vi en lang rekke med valnøtt-trær og jeg spurte han når vi kunne forvente oss den første avkastningen. Den 90-år gamle mannen smilte til meg, og sa: «jeg ser nok ikke den jeg, men når du smaker på våre valnøtter om et par år, da håper jeg du tenker på meg; og det blir nesten det samme, vel?»

Sånn var min bestefar. Han visste like godt som meg, at å jobbe i landbruksbransjen, og særlig med vin, det betyr å jobbe med livet. Bl.a. å overføre enkle og sterke verdier, og ta vare på naturen og livet.

Til lunsj åpnet han en flaske vin fra begynnelsen av 60-årene og sa: «Du skal lære to små ting, som de fleste tar for gitt, og som var annerledes før,  se på denne flasken!»

Det var to små detaljer som jeg aldri hadde lagt merke  til, før han utfordret meg på det.  Voluminnhold og flasketapping var annerledes enn det vi pleier å finne på en flaske i dag.

Det stod nemlig at flaskeinnholdet var på 73 cl. (og ikke 75 cl. som er vanlig i dag).

«Du skjønner sier han, frem til 1975, hadde flasker som var litt mindre, og den velkjente franske administrasjon og skattemyndighetene vært  veldig nøye på flaskeinnholdet, for å kunne følge nøyaktig med på produksjonen til alle produsenter og beskatte dem « riktig ». Men det hele ble så komplisert at flaskeprodusenten måtte produsere en ny type flaske, som inneholdt  75 cl. En Barrique i Bordeaux inneholder nøyaktig 225 liter vin, noe som tilsvarer nøyaktig 300 flasker à 75 cl. eller 308,219 flasker à 73 cl.»

Den andre detaljen var at flasken ikke var tappet hos produsenten, men hos en négociant (vinhandler) midt i Bordeaux-sentrum (Les chartrons). Navnet pål vinhandleren sto faktisk større på frontetiketten, enn navnet til selve produsenten.

Det var Baron de Rothschild (eieren av Mouton-Rothschild og Lafitte-Rothschild) som i 1924, først kom med idéen om å tappe vin på slottet («Mis en bouteille au château på fransk») for å  garantere og sikre en jevn og høy kvalitet. Fra 1969 ble det obligatorisk å presisere stedet hvor vinen ble tappet!

Det finnes forskellige varianter:

Mis en bouteille au Château, eller Mis en bouteille au Domaine :       Tappet på slottet
Mis en bouteille à la propriété:                                       Tappet på eiendommen
Mis en bouteille dans la région de production:                         Tappet i produksjonsregionen
Mis en bouteille par ou embouteillé par … pour:                        Tappet av … for … :

Tappet på slottet og tappet på eiendommen er de vanligste, og da vet vi nøyaktig hvor vinen kommer fra. Det er et kvalitetstegn, men ingen garanti for at vinen er god.

Tappet i produksjonsregionen er sjelden en god vin, mens den siste «tappet av.. for…, er ofte brukt av små produsenter som kjøper tjenester av en profesjonell flasketapper, og som kommer med  lastebilen sin på eiendommen og tapper et visst antall flasker for produsenten.

Jeg savner de gode samtalene med min bestefar, og hver gang jeg nyter et glass vin, er jeg aldri alene når jeg tenker på han. Jeg sa en ting  i hans begravelse « man dør virkelig den dagen man er glemt, ikke før».

Mye av han lever videre med meg, blant annet kjærligheten til den gode vinen.
Santé !

Sesongen er inne for å kombinere vin til vilt!

Denne uken ønsker jeg å anbefale deg denne flotte rødvinen fra
Château Castera
«Mis en bouteille au Château»

Dette er en klassisk Médoc som får det beste ut av sitt «terroir». Eikefatet er veldig godt integrert i vinen, og nesen domineres av behagelige og modne frukter som kirsebær, bringebær, bjørnebær og med et snev av underskogtoner, tørket frukt og krydder.

Vinen har en god og behagelig tanninstruktur, noe som forsterker fyldighet, fruktighet, rundhet og det totale inntrykket. Vinen er meget fint balansert, moden og etterlater en lang og behagelig følelse av at en moden Bordeaux er alltid god og elegant. Og nesten uslåelig. Et godt bevis på at en CRU Bourgeois fra Médoc, som med en fantastisk årgang, ikke trenger å koste for mye!

Skal dekanteres en halv time før servering. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2020.

Druer:                  65 % Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc og 5% Petit Verdot.
Anbefales til:    De fleste kjøttretter (særlig grillet entrecôte), vilt, tørre oster.
Innhold:              Sukker: 0,9 g./l. – Syre 4,5 g./l. – Alk.vol: 13 %
Varenr.:              98922 (BU)
Pris:                      179,90 (Veil pris, ca.230,-)

Nicolas 1
Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Skrevet av – Nicolas Mahé de Berdouaré E-post
Vinhandler – Marchand de vins
www.vinhusetnofra.no

Innlegget Min bestefar, en skikkelig «gentleman farmer», og en riktig god Médoc i eksepsjonell årgang, til kanonpris! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/min-bestefar-en-skikkelig-gentleman-farmer-og-en-riktig-god-medoc-i-eksepsjonell-argang-til-kanonpris/834/feed/ 0
Sopptur i Sørmarka, innsekter, mynter og en nydelig Côtes du Rhône Paradoxe! http://blog.winesworld.no/sopptur-i-sormarka-innsekter-mynter-og-en-nydelig-cotes-du-rhone-paradoxe/831/ http://blog.winesworld.no/sopptur-i-sormarka-innsekter-mynter-og-en-nydelig-cotes-du-rhone-paradoxe/831/#comments Fri, 23 Oct 2015 12:05:29 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=831 Kjære vinvenn, Forrige helg dro jeg med min familie på sopptur i Sør-Marka, men sesongen for skogens gull var dessverre godt over for i år.  Midt inne i skogen la  jeg merke til noen skyer av insekter  som hele tiden fløy rett over våre hoder . Plutselig angrep de oss, og  jeg fanget en som hadde satt seg fast i jakken […]

Innlegget Sopptur i Sørmarka, innsekter, mynter og en nydelig Côtes du Rhône Paradoxe! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
Côtes du Rhône Paradoxe

Côtes du Rhône Paradoxe

Kjære vinvenn,

Forrige helg dro jeg med min familie på sopptur i Sør-Marka, men sesongen for skogens gull var dessverre godt over for i år.  Midt inne i skogen la  jeg merke til noen skyer av insekter  som hele tiden fløy rett over våre hoder . Plutselig angrep de oss, og  jeg fanget en som hadde satt seg fast i jakken min.

Det var verken mygg eller fluer, men et slags flått med vinger, som begynte å bite. Vi løp ut av skogen, og på det stedet vi stoppet sa min yngste sønn til meg: «Pappa, bakken er full av penger!» Og det var  sannelig sant: på bakken lå det hundrevis, tusenvis av penger. Men  det var bare en type mynt: det var de gamle 25 øringene. Jeg plukket opp en del av dem,  og så at mange av myntene var brent eller deformert. Jeg la også fort merke til en meget interessant detalj for meg i hvert fall ; alle 25-øringene ble produsert i 1982.

« 1982, sa jeg, 1982!» og smilte samtidig. Min sønn som kjenner meg godt, spør: « hva er det du tenker på, pappa. Er det vin igjen?»

Og det var nettopp det jeg tenkte på. 1982, for en årgang! En av forrige århundrets beste årganger. Jeg bestemte meg der og da, for å åpne en gammel vin samme kvelden. Valget falt på en 1990-Welgemeend fra Paarl i Sør-Afrika. Flasken var spesiell fordi det var den siste av de jeg hadde tatt med meg som håndbagasje inn i Kabinen fra Cape Town til Bordeaux. Det var de riktig gode gamle dager, der vi kunne ta med oss flasker i kabinen, og jeg hadde med meg en kasse à 12 flasker med denne vinen, med en selvprodusert håndtak av tape.

Alle veier fører kanskje til Roma, men i mitt tilfelle fører alt  til vin…

Jeg hadde lyst til å presisere at insektene som angrep oss var hjortelusflue, som tydeligvis er et sjeldent syn i så stor mengde, ifølge Wikipedia : «Om høsten, da hjortelusflua er aktiv, kan den angripe mennesker. Det skjer ikke veldig ofte, men den kan bli meget plagsom dersom den opptrer i stort antall. Den foretrekker hodet og særlig nakken hos mennesker. Den kan være vanskelig å bli kvitt ettersom den er både flat, tykkhudet og har solide klør på beina. Bittet kan resultere i sterk kløe. Hjortelusfluen bruker kun én vert, og «kaster vingene» når verten er funnet. Den forblir på verten.» Jeg har aldri sett så mye penger spredt ut i naturen. Kanskje noen hadde sprengt en safe, siden en stor del av myntene var deformert og brent.  Jeg får  muligens  aldri vite det.

Men det viktigste var, som i slutten av amerikanske filmer der enden er alltid bra,  at noe som startet dårlig fikk en bra slutt.  Vinen smakte nemlig utmerket!
Og 25 øringer fra 1982 (det siste produksjonsåret) er verdt  4  kroner. Kanskje jeg skal tilbake dit, med et bra anti insekt middel.

Sesongen er inne for å kombinere vin til vilt!

Denne uken vil jeg (igjen) anbefale dere en av nyhetene våre fra september:

Château Mas Neuf Rhône Paradoxe

AOC Côtes du Rhône
Delikat granatrød farge. Aromaer fra røde bær, bla. bringebær og rips, og med myke kryddertoner. En fyldig vin med god struktur, rike aromaer og lang silkeaktig finish.
Druer:             95% Grenache, 5% Mourvèdre.

Anbefales til: Vilt, oksekjøtt, beef, lammekarré.
Innhold :         Sukker: 2 g/l – Syre: 5,12 g/l – Alk.vol.: 15 %
Varenr.:          30149 (BU)
Pris:                150,-

Du kan også lese mer om vin til vilt på min nye hjemmeside med å trykke HER

Nøl ikke med å ta kontakt med meg nicolas@vinhusetnofra.no for å spørre etter et vintips til en kommende vellykket middag, jeg svarer med stor glede på alle henvendelser!

Nicolas 1
Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Skrevet av – Nicolas Mahé de Berdouaré E-post
Vinhandler – Marchand de vins
www.vinhusetnofra.no

Innlegget Sopptur i Sørmarka, innsekter, mynter og en nydelig Côtes du Rhône Paradoxe! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/sopptur-i-sormarka-innsekter-mynter-og-en-nydelig-cotes-du-rhone-paradoxe/831/feed/ 0
Munnvurdering og to herlige nyheter fra Portugal! http://blog.winesworld.no/munnvurdering-og-to-herlige-nyheter-fra-portugal/826/ http://blog.winesworld.no/munnvurdering-og-to-herlige-nyheter-fra-portugal/826/#comments Fri, 16 Oct 2015 05:19:09 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=826 Kjære vinvenn, Jeg har lagt merke til at uansett hvor i verden jeg befinner meg, er tredje. etappe (munnvurderingen, etter øye- og nesevurdering)  den mest populære under hele vinvurderingsprosessen. De etterlengtede smaksnyansene skal nå omsider få bevege seg fritt i din munn: Koble din hjerne til dine smaksløker og la dem snakke sammen! I oktober 2006 satt jeg i et […]

Innlegget Munnvurdering og to herlige nyheter fra Portugal! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
herlige nyheter

herlige nyheter

Kjære vinvenn,

Jeg har lagt merke til at uansett hvor i verden jeg befinner meg, er tredje. etappe (munnvurderingen, etter øye- og nesevurdering)  den mest populære under hele vinvurderingsprosessen. De etterlengtede smaksnyansene skal nå omsider få bevege seg fritt i din munn: Koble din hjerne til dine smaksløker og la dem snakke sammen!

I oktober 2006 satt jeg i et fly på vei til Vadsø og den snart verdenskjente Kongekrabbefestivalen. I Widerøe-bladet fant jeg en artikkel av Elizabeth S. Lingjærde om smakssamleren Carlo Petrini (gründeren av ”Slow Food-bevegelsen”). Hun skrev blant annet følgende: ”Slike (gode) produkter preger ofte et helt samfunn. For hva skulle Sogn vært uten seterbygder med geitehold, Sunnmøre uten sildefisket, Kristiansund uten skreifisket og Sørøya uten hjellene med tørrfisk i havkanten? En verden av forskjell. Akkurat som smaken.”

Ta små slurker av vin i munnen, og ikke svelg alt med én gang. Trekk luft inn i munnen gjennom vinen slik at det høres ut som regelrett slurping (for det er dét det handler om!) Og det er vel særlig denne slurpingen som setter oss vinfolk i et eget lys, spesielt foran et publikum bestående av nybegynnere. Det skal innrømmes; vi ser veldig dumme ut, med leppene snurpet sammen til et lite hull, konkave kinn (grunnet undertrykket), øynene som beveger seg i alle retninger mens de søker etter bilder i vår opplevelses- og minneverden og samtidig prøver å uttrykke alt munnen ikke er i stand til å si lenger. Men det er svært viktig, og faktisk uunngåelig dersom målet er å vurdere en vin best mulig!

Behold vinen i munnen ti–tolv sekunder; det er det optimale for å kunne utføre en best mulig analyse.

Du oppnår lettest en god vurdering ved å dele den opp i fire faser:

  • Begynnelsen – eller ”munnens førsteinntrykk” (Attaque en bouche på fransk) som avslører de første smaksnyanser. Her bedømmer du vinens sødme, rundhet, og fylde.
  • Munnens andreinntrykk (Milieu de bouche) Under denne etappen avslører du garvestoffer, konsistens, fylde (konsentrasjon), smaken og dens (forhåpentligvis) mange nyanser.
  • Ettersmaken i munnen (Arrière-bouche) Her vurderer du ditt totalinntrykk av vinens aromaer og smaker, dens alkoholinnhold og balanse mellom sødme, syrlighet og bitterhet.
  • Varighet eller lengde i munnen (Longueur en bouche) Dette oppgis på vinfagspråket i Men du kan like gjerne si sekunder, det er nøyaktig det samme. De beste viner har en totalinntrykkvarighet på opptil elleve caudalies (sekunder).

Sesongen er inne for å kombinere vin til vilt!

Denne uken vil jeg anbefale dere  to flotte nyheter fra Portugal

Quinta da Sequeira Tinto 2014
Mario Jorge Eugenio Monteiro Cardoso LDA
DOC Douro

Dyp rød farge. Konsentrert, med noe eikepreg som kombineres godt med mørke bær. Velbalansert, med myke tanniner, harmonisk, og lang og god ettersmak.

Druer:                   30% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 30% Tinta Roriz
og 10% Tinta Amarela e Barroca.
Anbefales til:      Kraftige kjøttretter og modne oster.
Innhold:               Sukker: 0,6 g/l – Syre: 4,5 g/l – Alk.vol.: 14 %
Varenr.:                30142 (BU fra sept. 15)
Pris:                        165,-

Quinta da Sequeira Reserva Tinto 2012
Mario Jorge Eugenio Monteiro Cardoso LDA
DOC Douro

Dyp rød farge. Veldig konsentrert, med aromaer fra mørke bær, solbær og bjørnebær. Godt integrert fatpreg. Velbalansert, med myke tanniner, harmonisk, med lang ettersmak.

Druer:                   30% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 30% Tinta Roriz
og 10% Tinta Amarela e Barroca.
Anbefales til:      Kraftige kjøttretter og modne oster.
Innhold:               Sukker: 0,9 g/l – Syre: 5,5 g/l – Alk.vol.: 14,5 %
Varenr.:                30143 (BU fra sept. 15.)
Pris:                        209,90

Du kan også lese mer om vin til vilt på min nye hjemmeside ved å trykke HER

Nøl ikke med å ta kontakt med meg nicolas@vinhusetnofra.no for å spørre etter et vintips til en kommende vellykket middag, jeg svarer med stor glede på alle henvendelser!

Nicolas 1
Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Skrevet av – Nicolas Mahé de Berdouaré E-post
Vinhandler – Marchand de vins
www.vinhusetnofra.no

Innlegget Munnvurdering og to herlige nyheter fra Portugal! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/munnvurdering-og-to-herlige-nyheter-fra-portugal/826/feed/ 0
Hva drikker man til viltmiddagen? Litt om Umami og den 6. sans med navnet Oleogustus! http://blog.winesworld.no/hva-drikker-man-til-viltmiddagen/822/ http://blog.winesworld.no/hva-drikker-man-til-viltmiddagen/822/#comments Fri, 25 Sep 2015 11:04:24 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=822 Kjære vinvenn, Vurderingen av vin i munnen er den mest avgjørende av alle etapper under en vinsmaking. Den avslører så mye, og folk flest har som nevnt de fleste svarene bokstavelig talt «på tungen», men de forblir dessverre der for manges vedkommende. Følgende fakta gjør det lettere for deg å bringe smaksløkenes registreringer videre: «Tunge fakta»: Tungen er opprinnelig delt […]

Innlegget Hva drikker man til viltmiddagen? Litt om Umami og den 6. sans med navnet Oleogustus! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
Hva drikker man til viltmiddagen?

Hva drikker man til viltmiddagen?

Kjære vinvenn,

Vurderingen av vin i munnen er den mest avgjørende av alle etapper under en vinsmaking. Den avslører så mye, og folk flest har som nevnt de fleste svarene bokstavelig talt «på tungen», men de forblir dessverre der for manges vedkommende. Følgende fakta gjør det lettere for deg å bringe smaksløkenes registreringer videre:

«Tunge fakta»:

Tungen er opprinnelig delt i fire smaksområder som registrerer hver sin hovedsmak:

  • Sødme registreres lengst fram i munnen på tungespissen. Sødme i vin stammer selvsagt fra sukker, men også fra alkohol (gjærsoppene spiser sukker for å danne alkohol).
  • Surhet eller syrlighet oppfattes lengst bak på sidene av tungen – la tungen leke med vinen, og du vil merke dette tydelig i etterkant. Syrligheten gjenkjenner du fra for eksempel første gang du satte tennene i et Granny Smith-eple. Samme effekten opplever du med sitrusfrukter i hvitvin og unge røde og mørke bær eller frukt som solbær, bjørnebær, kirsebær, plommer, rips …
  • Salt kjenner vi fremst og ytterst på sidene av tungen, men forekommer ganske sjelden i vin, bortsatt fra i spansk jeres og sherry.
  • Bitterhet registrerer vi bak på tungeryggen. I vinen er det garvestoffene som forårsaker denne følelsen. I unge viner med såkalte ”aggressive og umodne garvestoffer” kan følelsen beskrives som uttørring av munnhulen, og sterk, bitter ettersmak. Lagring av vin (som tåler det – ikke alle viner er skapt til å lagres) hjelper å integrere disse garvestoffene i vinen og få en mer avbalansert følelse.

Denne smaksopplevelsen registreres altså gjennom reseptorer på tungen og kjennes som noe annet enn søtt, surt, bittert og salt. Det er ikke egentlig en smak med en egen smaksretning, men en smaksforsterker. Den totale smaksopplevelsen blir rikere med umami.

Fakta:
Allerede for mer enn 2000 år siden er en femte smak beskrevet i kinesisk litteratur! Umami lar seg ikke så lett oversette, men smaken av umamirik mat kan registreres som kjøttaktig, rikere, rundere, fyldigere, mer delikat. Mersmak, kan vi kanskje si på norsk?
Vi finner umami i mange kjøtt- og melkeprodukter, soyasaus, tofu, asparges, selleri, tomater, tang og sjøgress, fet fisk, kamskjell, krabbe, reker, sopp, nøtter, erter, bønner og linser etc. Umamifaktoren er spesielt høy i modne, fermenterte eller gjærede produkter som for eksempel spekeskinke, raket fisk, gjærede sauser og modne oster.

Kilde: Kjøkkenskriveren nr. 7-06, fra NFED (Nork Forening for Ernæring og Dietetikk)

Men nå har forskere fra Purdue University (Indiana)  kanskje funnet en 6. sans med navnet Oleogustus (fra latinsk oleo = olje og gustus= smak). Deres forskning om fettsyre er blitt publisert i det meget seriøse britiske tidsskrift «Chemical sense» og baserer seg på følgende prinsipp: frem til nå har industrien fokusert kun på fettstruktur, men har neglisjert fettsmak. Fett har en unik smak som i små mengder  (på lik måte som bitterhet) kan forbedre munnfølelse på kaffe, sjokolade og selvsagt vin og føre til en stor smaksopplevelse!
Kilde: le Figaro 29. juli 2015 

Sesongen er inne for å kombinere vin til vilt

Denne uken vil jeg anbefale dere en av nyhetene våre fra september:

Château La Reyne Prestige 2012

AOC Cahors

Dyprød farge, nesten svart (Malbec-druen kalles også ”de Vin Noir” – den svarte druen). Kompleks moden duft med mørke og røde frukter, hint av trøffel, krydder (duftende busker, lavendel, mynt, eukalyptus) og underskog. Myk på smaken, med nydelige smeltede tanniner. Vinen er frisk, fin, aromatisk, rik og veldig karakteristisk for Malbec-druen fra Cahors.

Drue:                  100% Malbec.
Anbefales til:  And, vilt og kraftig kjøttretter. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2020.
Innhold:            Sukker: 2,0 g./l. – Syre 5,4 g./l. – Alk.vol: 13,5 %
Varenr.:            61897 – BASIS – K4
Pris: 146,-

Du kan også lese mer om vin til vilt på min nye hjemmeside med å trykke HER

Nøl ikke med å ta kontakt med meg nicolas@vinhusetnofra.no for å spørre etter et vintips til en kommende vellykket middag, jeg svarer med stor glede på alle henvendelser!

Nicolas 1
Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Skrevet av – Nicolas Mahé de Berdouaré E-post
Vinhandler – Marchand de vins
www.vinhusetnofra.no

Innlegget Hva drikker man til viltmiddagen? Litt om Umami og den 6. sans med navnet Oleogustus! dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/hva-drikker-man-til-viltmiddagen/822/feed/ 0
10 Budsjett rødvin på Systembolaget http://blog.winesworld.no/budsjett-roedvin-systembolaget/820/ http://blog.winesworld.no/budsjett-roedvin-systembolaget/820/#comments Sun, 13 Sep 2015 12:14:33 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=820 Stramt budsjett etter ferien? Her er 10 budsjett rødvin på Systembolaget. Alle vinene koster under hundre svenske kroner. Klikk på vinene for å vite mere om de og for å skrive ut en handleliste. Shiraz ( Wakefield Wines ) 2010 Cabernet Sauvignon Carmenere ( Cono Sur ) 2014 Reserva Syrah ( Viña Leyda ) 2013 Passitivo Primitivo ( Cantine Vinagri […]

Innlegget 10 Budsjett rødvin på Systembolaget dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
Topp 10 rødvin

Stramt budsjett etter ferien?

Her er 10 budsjett rødvin på Systembolaget.

Alle vinene koster under hundre svenske kroner.

Klikk på vinene for å vite mere om de og for å skrive ut en handleliste.

wakefieldShiraz ( Wakefield Wines ) 2010

cono-surCabernet Sauvignon Carmenere ( Cono Sur ) 2014
reserva-syrahReserva Syrah ( Viña Leyda ) 2013
passitivoPassitivo Primitivo ( Cantine Vinagri Paolo Leo ) 2011
vcsaValpolicella Classico Superiore ( Allegrini ) 2011
falesco Valpolicella Ripasso Falasco ( Cantina Valpantena ) 2010
tokaraCabernet Sauvignon ( Tokara ) 2011
coffeeCoffee Pinotage ( Diemersfontein ) 2012

Manor House Manor House Cabernet Sauvignon ( Nederburg ) 2011

Morten Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Av – Morten Pedersen – E-post

Besøk også: Winesworld sin vinguide med rødvin.

Innlegget 10 Budsjett rødvin på Systembolaget dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/budsjett-roedvin-systembolaget/820/feed/ 2
2 Billige og gode rødvinskjøp fra Chile på Systembolaget. http://blog.winesworld.no/2-billige-og-gode-rodvinskjop-fra-chile-pa-systembolaget/816/ http://blog.winesworld.no/2-billige-og-gode-rodvinskjop-fra-chile-pa-systembolaget/816/#comments Sun, 06 Sep 2015 14:28:32 +0000 http://blog.winesworld.no/?p=816 Reserva Syrah 2013 Viña Leyda Vinen er mørk og frisk i smaken. Her er det mye krydder og pepper. Avslutningen er frisk, krydret, lang og kjempegod. Vi liker denne veldig godt. Anbefales! Denne vinen koster 71.- Skr på Systembolaget.     Cabernet Sauvignon Carmenere 2014 Cono Sur Vinen smaker av skarpe mørke røde bær med hint av tobakk og vanilje. […]

Innlegget 2 Billige og gode rødvinskjøp fra Chile på Systembolaget. dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
Leyda Reserva Syrah

Leyda Reserva Syrah

Reserva Syrah 2013
Viña Leyda

Vinen er mørk og frisk i smaken. Her er det mye krydder og pepper. Avslutningen er frisk, krydret, lang og kjempegod. Vi liker denne veldig godt. Anbefales!

Denne vinen koster 71.- Skr på Systembolaget.

Terningkast 4

Terningkast 4+

 

Cono Sur

Cono Sur

 

Cabernet Sauvignon Carmenere 2014

Cono Sur

Vinen smaker av skarpe mørke røde bær med hint av tobakk og vanilje. Den har en fruktig og jevn smak hele veien og en kort syrlig avslutning.

Vinen koster 89.- Skr på Systembolaget.

Terningkast 4

Terningkast 4

Morten Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Av – Morten Pedersen – E-post

Besøk også: Winesworld sin vinguide med rødvin.

Innlegget 2 Billige og gode rødvinskjøp fra Chile på Systembolaget. dukket først opp på Winesworld Blogg.

]]>
http://blog.winesworld.no/2-billige-og-gode-rodvinskjop-fra-chile-pa-systembolaget/816/feed/ 0