Eksklusiv fransk middag på den franske ambassaden og tre gode pappvin til påske

fransk middag

fransk middag

Kjære vinvenn,

Torsdag 19. mars 2015 ble franske middagsretter basert på lokale råvarer servert på 1300 restauranter og alle franske ambassader over hele verden.

Kvelden het «Goûts de France» (smaker fra Frankrike) og menyen som ble presentert på den franske ambassaden i Norge var som følger:

Rett 1
Sprøstekte amuse-bouches basert på andeconfit med koriander, kanapéer med gåselever, vaktelegg og røkte andebryst .

Rett 2
Andeleverterrine med sezuanpepper, Nouilly-Prat og Brioche.

Rett 3
Risotto med sellerirot, blå hummer fra Bretagne og hummersjy.

Rett 4
Sjøtunge med vongoler og havs-emulsjon.

Rett 5
Perlehøne fra Landes-distriktet, «label rouge, sélection Paul Bocuse»
Pastinakk i smør, blå vitelottepoteter-purée.

Rett 6
Oster: Cantal Laguiole Grand Aubrac og
Chapelle-Bâton du Poitou Nøtt- og fikenbrød.

Rett 7
Sandkake biscuits fra Bretagne med karamelliserte epler og kremet sjokolade Grand Cru Tanariva.


Vinkart til menyen :
#1526401 Champagne Dumangin rosé 1er cru 279,90 Klikk her
#153302 Côtes de Gascogne Elixir de Joy moelleux 2011 112,- Klikk her
#9773901 Le G de Guiraud 2013 169,90 Klikk her
#4329101 Louis Métaireau Cuvée One 2012 149,- Klikk her
#9107801 Louis Max Hautes Côtes de Beaune 2012 185,- Klikk her
#1433001 Château Panet 2011 219,90 Klikk her
#1438401 Champagne Drappier Grande Sendrée 2005 399,90 Klikk her

Etter en så fin og variert meny, kan jeg ikke la det være å tenke på verdens første gastronom, Brillat-Savarin.

Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826) skrev en berømt bok om gastronomi, Physiologie du Goût (Smakens fysiologi) som ble publisert anonymt i desember, 1825, to måneder før hans død.

En liten anekdote:
Følgende lille historie om Brillat-Savarin synes jeg er litt søt:
Etter en lang middag på en restaurant i Paris fikk Brillat-Savarin tilbud om å få servert druer til dessert. Han svarte følgende:
Ellers, takk! Men jeg pleier ikke å få min vin servert i form av piller.

En ost og en kake er oppkalt etter  Brillat-Savarin. Men dessverre ingen vin …

Her er bildet av Chef Joël Albin-Amiot (nr. 3 fra venstre) med sine medhjelpere (blant annet Eyvind Hellstrøm). Med Champagne Dumangin 1er cru rosé i glasset!

Til helgen starter påsken, og mange nordmenn kjøper seg en «påskepapp»  eller flere. Prøv gjerne en av disse; en rød fra California og Veneto og en frisk og deilig rosévin fra Sør-Frankrike. Pappvin til påske:

pappvin til påske

pappvin til påske

Montrose Rosé BIB 3 Liter,  2014
Splitter ny, lekker boks, har nettopp ankommet i vinmonopolets butikker (se bildet på venstre side)
En lett og naturlig rosa-farge. Aromaer av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). En frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behage­lig ettersmak.

Anbefales til:          Forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
Innhold:                    Sukker: 1,4 g./l. – Syre: 5,2 g./l. – Alk.vol. 12,5 %
Druer:                        65 % Grenache, 25 % Cabernet-Sauvignon og 10 % Syrah.
Varenr.:                     9772506 (BASIS) BIB 300 cl. K4
Pris:                             399,90

Cocoon Zinfandel 2012 Grande Réserve
Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av pepper, mynt og krydder.
God konsentrasjon av bjørnebær, modne plommer og bringebær. Stor og generøs fylde,
velbalansert, og med flotte integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak

Drue:                          100 % Zinfandel.
Anbefales til:           Rødt kjøtt, lam, tapas og vilt.
Innhold:                    Sukker: 4,5 g./l – Syre 2,7 g./l – Alk.vol: 13,5 %
Varenr.:                     9503306 (BASIS K3) BIB 300 cl
Pris:                             399,90

La Prua Corvina Appassimento 2012 Monte Lessini
Dyprød farge med livlige lilla nyanser. Dufter av modne bjørnebær, kaffe, og kryddrer. Vinen har en stor og generøs fylde, med tydelig smak av modne mørke bær og velintegrert eik. Frisk, rund og velbalansert med flotte integrerte tanniner. Denne vinen er produsert på tørkede druer, som i utgangspunktet skulle blitt til Amarone-vin. Den er lagret i 4 måneder på nye franske eikefat.

Drue:                          100 % Corvina.
Anbefales til:           Rødt kjøtt, krydrede retter, tørre oster (parmesan) og vilt.
Innhold:                    Sukker: 9 g./l. – Syre 6,4 g./l – Alk.vol: 14 %
Varenr.:                     9503406 (BASIS) BIB 300 cl
Pris:                             425,90

Jeg ønsker deg en riktig god og solfylt påskeferie!

Flere spennende artikler

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge