Hvilken vin skal du servere til julematen?

julematen

julematen

Kjære vinvenn,

Det er ingen tvil om at desember er måneden da mattradisjoner og drikkekultur settes i høysetet over hele landet. Øl og akevitt har vært trofaste følgesvenner til julemat i lange tider, og er det fremdeles for de fleste. Men mange drikker ikke øl, eller tåler ikke brennevin under en hel middag. Jeg vil derfor anbefale noen viner som jeg synes passer best til tradisjonsrike, norske juleretter.

Til Aperitif

Få en hyggelig start på kvelden: Til aperitiff vil det passe utmerket med denne nydelige Crémant de Bordeaux rosé fra Château Grand Housteau. Den har en flott klar rød (jule)farge, og med fine vedvarende bobler. Laget på 100% Cabernet Sauvignon druer.

Crémant de Bordeaux rosé til kr 135,-  # 4329801 (BU) klikk her

 

Szigeti Sekt Bomb, «Julekule»  Grüner Veltliner Brut til
kr. 59,90  # 1745703 (BU)
klikk her

lutefiskLutefisk

(med sennepssaus, grov sennep, bacon, ertestuing, poteter)
Lutefisk er i seg selv ikke veldig sterk på smak. Det er stort sett tilbehøret som krydrer denne retten.
Vi må derfor ha en vin som kan utgjøre en motvekt for fedmen fra baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. Ertestuing og sennep er ganske runde og milde i smaken, og man trenger dermed en hvitvin med litt fedme/fyldighet, men samtidig med nok fruktsyre til å ”friske opp” og en god del restsødme i ettermaken. Det beste er å velge en delikat hvitvin fra Bordeaux – eller en musserende!

Cremant de Bordeaux Brut fra Château Grand Housteau til kr 124,90  #865401 (Basisutvalget) klikk her

G de Guiraud fra Bordeaux til kr 169,90 #9773901 (Basisutvalget) Klikk her

Champagne Drappier Grande Sendrée 2004 til kr. 399,90  #1438401 (BU)  Klikk her

 

Ribbetallerken

(med brun saus, poteter, rødkål og svisker)
Ribbe er smaksrikt kjøtt med en saftig og rik tekstur. Her trenger vi en vin som gir enribbe

motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. Jeg anbefaler en middels fyldig rødvin fra Bordeaux, med litt krydder og en god og frisk syre.

Château Grand Housteau rød fra Bordeaux til kr 125,-  # 1492101 (Basis)
finnes også i Magnum til kr. 269,90 

Château Haut Goujon fra Bordeaux til kr. 235,-  # 106401 (Basis)

 

Pinnekjøtt

(med kålrotstappe og poteter)
Smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme. Pinnekjøtt passer best til en smaksrik og saftig vin rikelig med garvestoffer for å kunne absorbere litt av smaken og saltet, og kombinere sin fruktkarakter med duftene og smaken fra pinnekjøtt. Viner laget av Cabernet-druer egner seg veldig pinnekjottbra til denne fantastiske retten!

Quien Bordeaux til kr. 129,90 # 9913501 (BU)

Château Moulin Haut Villars fra Bordeaux til kr 175,50 (BU) # 3521201
Kommer også i MAGNUM flaske til kr. 360,-

 

Kalkun og kastanjepuré
Her anbefaler jeg sterkt en ung, fruktig, krydret, solbær-, bjørnebær- eller kirsebæraktig vin, men som samtidig er strukturert og har nok garvestoffer, som  for eksempel en Pinot Noir fra Burgund.

Louis Max Pinot Noir Haute Vallée til kr. 119,90 # 1465801 (i BU)

Château Panet, St. Emilion Grand Cru til kr. 215,-   # 1433001 (basis-K2)

 

Torsk
Torsk er en deilig fisk med en fin fasthet og konsistens, med en saftig og flott smak. Det beste er å nyte torskden sammen med en fruktig rødvin med middels fylde og middels garvestoffer – for eksempel en ung ueiket Bordeaux, Valpolicella, eller en ung Rhône.

Begali Valpolicella Classico til kr. 139,90  # 5950001 (i BU)

Château Castera til kr. 179,90  # 9892201 (BU)

 

 

Rakfisk
Det beste å drikke til rakfisk er en litt kraftig og oksidert hvitvin med en noe sødme. Prøv gjerne også en frisk vin som dufter av blomster, sitrus og eksotiske frukter fra Côtes de Gascogne-distriktet.

Domaine de Joy til kr. 95,-  # 1542301  (BU) Klikk her

Champagne Drappier Carte Blanche Brut til kr 249,90  # 3053201 (i Basis) Klikk her

 

Til dessert og julekaker
Château Guiraud Sauternes 1er Cru 2002 (75 cl, eksepsjonell årgang) til kr. 550,-  # 3566401 (BU)
kommer i elegangt Gavepakning! Klikk her

Petit Guiraud Sauternes 2013 (75 cl)   til kr. 295,-  # 3566701  (BU)dessert
kommer i elegant Gavepakning! Klikk her

Château Haut-Claverie Sauternes  2010 (37,5 cl) til kr. 136,-  # 1494202 (Basis)
Klikk her

 

Etter måltidet
Etter middagen og desserten  anbefaler vi som regel et glass med cognac eller armagnac.  Nytes gjerne sammen med nylaget kaffe.

Erling Skakke XO til kr. 569,-  # 5915001 (BU) Klikk her

Enkefruens Armagnac XO à un moment donnè til kr. 599,90 # 1745602 (BU)
Klikk her

Flere spennende artikler

Tags: ,

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge