Ukens vintips: Bobler til 17. mai, og invitasjon til årets vinmesse i Posthallen 21. og 22. Mai 2014.

vintips

Kjære vinvenn,

Solen skinner  i Norge om dagen,  og 17. mai er her snart. Dette er en dag med høy ”bobler-i-glasset”-faktor, men visste du at bobler i musserende vin og særlig i champagne setter deg raskere ”i godt humør eller boblende glad” som man pleier å si på fransk. Men da må du bruke riktige glass som er renset og tørket med rent kaldt vann, (ikke såpe – akkurat som med ølglass) slik at boblene kommer bedre frem. Et riktig champagneglass skal være både høyt og smalt, slik at boblene og aromaene blir tatt godt vare på. Boblene er faktisk viktige i champagne, og man bruker gjerne en slags metafor for å beskrive effekten av champagnebobler i vårt hode. De ”setter seg under vår hjerne”, som plutselig blir lettere, og løfter oss opp fra stedet på en deilig måte; jeg liker å karakterisere disse boblene som selveste sjelen i champagne!
Ved Universitetet i Surrey (England) ble det foretatt en studie der tolv personer deltok. Seks av dem fikk servert frisk champagne i riktig glass, mens den andre halvdelen (stakkars) fikk servert champagne uten bobler. De som fikk servert normal champagne, fikk en høyere promille enn de som fikk servert champagne uten bobler (nemlig henholdsvis 0,54 mot 0,39 i snitt etter 5 minutter og ytterligere henholdsvis 0,7 mot 0,58 etter 40 minutter …).

Men det er ikke bare Champagne jeg vil anbefale til 17. mai, også vår deilige  Crémant de Bordeaux Brut fra Château Grand Housteau. Varenr. 865401, til kr. 119,90. Den fikk gullmedalje i september2013 i «Concours national des Crémants».

For en tid tilbake gjennomførte vi et flott vinforedrag i samarbeid med Apéritif og produsenten L’Azienda Agricola Lorenzo Begali. Giovanni Begali kom med et fantastisk svar da han ble spurt om hvordan, til hva/hvem og når han skulle servere sine  Valpolicella Classico og Ripasso-viner. Han svarte på sin sjarmerende italiensk/engelsk følgende:  ”How could I answer this question the best possible way? Well Valpolicella Classico is an everyday wine while Ripasso  is an any occasion wine!”.

Til den spesielle anledningen som 17. mai er, så ønsker jeg å anbefale deg følgende champagne fra to små familieprodusenter. Begge er tilgengelige i basis-utvalget til vinmonopolet (men vær rask – i fjor ble de fort utsolgt):

  • Champagne Drappier Carte blanche  til kr. 249,90 – #3053201
  • Champagne Drappier Carte Blanche til kr 159,90  i halvflaske #4004002

Ren og mineralsk, med en del frukt som gule epler og modne bær, (jordbær, stikkelsbær og kirsebær). Snev av nøtter og sitrus. Myk og lang fruktsmak, modent, balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer og avrundet syre. Behagelig og lang ettersmak. Tørr, kompleks, velbalansert og frisk.

  • Champagne Dumangin 1er cru Rosé Brut til kr. 269,90  #1526401
  • Champagne dumangin 1er cru Rosé Brut til kr. 175,- i halvflaske #1526402

En meget elegant champagne med delikat og lys lakserosa farge. Nydelig duft av sommerlige frukter, røde og mørke bær, jordsmonn og brød. Fin karakter, friskt anslag som følger duften, fin mousse, og delikate mineraler. Sitter godt med god balanse mellom tørrhet og bærsødme i finishen.

Til de andre dagene ellers i året, anbefaler jeg vår

  • Casabianca Prosecco Brut 1400301 til kr 119,90 (som er blitt DOCG – Prosecco Superiore). I magnum 1400305 til kr. 259,-eller i Jereboam 9773107 til kr. 615,-.

 

Gratulerer med dagen Norge!


Samtidig ønsker jeg å invitere deg/dere til årets vinsmaking 21. og 22. Mai,  med over 50 produsenter fra 12 dyktige importører, og flere dyktige foredragsholdere !

Les mer og meld deg på i dag :  www.vinsleppet.no

Onsdag 21. Mai – åpent for alle:
Kl. 16:30 og 18:30 Ingvild Tennfjord «Snus! Smak! Nyt!»
Kl. 17:30 og 19:30 Amund Arnesen «Øl og mat»
Torsdag 22. Mai – kun for vinmonopolets ansatte:
Kl. 17:00 og 19:00 Torkjell Berulfsen «Alkoholens historie»
Kl. 16:00 og 18:00 Amund Arnesen “Øl og mat”

Flere spennende artikler

Tags: ,

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge