Ukens vintips: Bobler til 17. mai og «irsk-champagne»

17 MaiKjære vinvenn,

I morgen er det 17. mai igjen,  og jeg er veldig  glad i denne dagen! Kanskje fordi jeg har tre barn, og fordi alle er glade  denne dagen, men kanskje også fordi jeg er spesielt glad i gode bobler. Hver gang jeg tenker på bobler, tenker jeg på en søt gammel dame i vår familie; Kitty Mc Grath. Denne historien har jeg skrevet en gang tidligere (2009), men jeg synes at den passer så bra til anledningen, at jeg tar den igjen!

I Frankrike er en apéritif før middag, en viktig del av måltidet. I tillegg til å forberede magen på en bedre fordøyelse, setter den (hvis den er vellykket) alle middagsgjestene i godt humør. Min familie, som alle andre franske familier, samlet seg hver søndag kl.12.00 hos den «eldre garde» (les besteforeldrene). Det ble alltid servert champagne til alle gjestene, bortsett fra barna og vår irske nanny, Kitty Mc Grath. Hun fikk en irsk whisky on the rocks. Kitty Mc Grath kom inn i familien vår for å ta seg av min far, fra slutten av 40-årene og senere også hans barn. Hun var en flott, rolig og elegant liten dame, med knallblå øyne og en sjarmerende engelsk aksent på fransk. Hun gikk i kirken hver søndag. Hun prøvde, uten særlig suksess, å lære alle barna i familien å snakke engelsk. Hun var født i 1892, bare et år etter min oldermor. Etter min mening kunne hun ha kommet rett ut fra en bok av Agatha Christie (og jeg tror at hun egentlig gjorde det)!

Uke etter uke, år etter år, fulgte vi den samme prosedyren med apéritif’en. Den eneste betydelige forskjellen var at etter hvert som barna ble voksne, fikk de også servert champagne. Men selvsagt ikke Kitty, hun fikk sin ukentlige irske Whisky.

En søndag i 1983 gjorde hun litt opprør (etter å ha drukket opp sin irske Whisky). Hun spurte høyt og tydelig, – halv sint – halv opprørt: «Hvorfor får jeg servert whisky og ikke champagne, som alle andre? Jeg har aldri likt whisky!». Etter dette fikk hun servert champagne hver søndag som alle andre, og aldri mer whisky. Kitty Mc Grath døde året etter 93 år gammel.

Til 17. mai frokost, lunsj, apéritif, buffet og fest anbefaler jeg følgende viner:

Champagne J. Dumangin rosé Brut – 1er Cru
Druer: 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir og 10% Pinot Meunier.
Passer til: Aperitiff, fjærkre, lyst kjøtt og fisk i kremet saus. En fruktig og fin
champagne som anbefales til bryllup eller spesielle anledninger som skal markeres!
Varenr.: 15264 (Basis) Pris: 269,90

Finnes også i halve flasker:
Varenr.: 1526402 (BU) Pris: 169,90

Champagne Drappier Carte blanche Brut
Druer: 75 % Pinot Noir, 20% Pinot Meunier, 5% Chardonnay.
Passer til: Aperitiff, fingermat med salte canapéer, skalldyr, lyst kjøtt og fisk.
Varenr.: 30532 (Basis) Pris: 239,90

Finnes også i halv flaske:
Varenr.: 4004002 (BU) Pris: 149,90 (rimeligste i Norge!)

Prosecco
Drue: Prosecco 100%.
Passer til: aperitiff, sommerlige forretter, skalldyrsalat og pasta.
Varenr.: 14003 (Basis) Pris: 119,90
Finnes også i magnum
Varenr.: 1400305 (BU) Pris: 259,90
Finnes også i Jereboam
Varenr. : 9773107 (BU) Pris: 589,90

Chablis Saint Jean 2010/11
Varenr.: 14193 (basis) Pris: 150,-

Sancerre La Moussière – Aphonse Mellot 2011
Varenr.: 43275 (basis) Pris: 209,90

Domaine Montrose Rosé 2011
Varenr.: 48204 (Basis) Pris: 106,90

Mon rosé By Montrose 2011
BIB 3 liter  (same vin som I flasken)
Varenr.: 9772506 (BU) Pris: 385,-

Château Le Grand -Housteau 2010/11
Varenr.: 14921 (Basis) Pris: 114,90
Finnes også i magnum
Varenr.: 1492105 (BU) Pris: 245,-

Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2010
Varenr.: 59501 (Basis) Pris: 145,-

Nicolas 1
Gå aldri glipp av et innlegg! abonnere via RSS
Skrevet av – Nicolas Mahé de Berdouaré E-post
Vinhandler – Marchand de vins
www.vinhusetnofra.no

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge