Ukens vintips: «Flytende dessert i glasset»

sauternes

Kjære Vinnvenn,

Midt i Sauternes-distriktet renner en 97-km. lang elv som heter Ciron. Denne elven er veldig viktig for utviklingen av  Botrytis cinerea.  Hver natt sprer det seg en tett tåke fra Ciron til hele Sauternes-distriktet. Den høye fuktigheten i luften setter seg på druene i området, og medvirker til at det utvikles edelråte. Tåken begynner rundt midtnatt, og ligger til solen kommer frem om morningen. Da tørkes druene og det blir små sprekker i skinnet. Hver dag foregår samme prosess, og til slutt blir druen til en slags rosin som står igjen på vinstokkene. Den plukkes og presses, og saften som kommer ut derifra er mørk brun/oransje og fylt av naturlig sukker. Resultatet til slutt er disse nydelige Sauternes vinene, som står beskrevet nedenfor!
Sauternes passer best til: Apéritif, and- eller gåselever (gjerne med fiken-syltetøy), blåmuggost (roquefort, stilton, gorgonzola, …), fruktdesserter, terter, gjerne tarte tatin (karamellisert eplekake).

Et glass Sauternes er også kjent for å være en flytende dessert i seg selv. Passer også veldig godt til makroner og enkle smørkaker (hjemmebakt selvsagt).

Château Haut-Peyraguey 2009
AOC Sauternes

Beskrivelse: Flott gullfarge. Kompleks nese, fruktig, og med litt røkt botrytis (gråskimmel). Veldig ren. Litt muskat og noe eikepreg. Nydelig fruktig inngang, myk og silkeaktig, og veldig aromatisk.

Druer: Sémillon blanc 95%, Sauvignon blanc  5%.
Sukker: 135 g/l og 22 måneder med fatlagring.
Varenr.: 165602 (BU) Pris: 279,90 (halv flaske 37,5 cl.)

”Bold, and flashy up front, with roasted peach, mango and crème brûlée notes backed by date and toasted coconut, this turns racier through the finish, with lemon meringue and heather notes really stretching out nucely. Offers terrific length. Should be a beauty when it comes together. Best from 2014 through 2030”.
93 points
,  James Molesworth Wine Spectator 2012

“Sweet Pack” Château Guiraud 2009 & Petit Guiraud 2009
AOC Sauternes

Dette er en veldig flott gavepakning med to eksklusive viner fra Château Guiraud.
Château Guiraud produserer alt biodynamisk. De har  lokale insekter (650 forskjellige arter) som holder skadedyr i sjakk, og insekter borte fra vinrankene.  De tilbyr ”hoteller for insekter”.

Beskrivelse av Château Guiraud 2009:
Druer: Sémillon blanc 65%, Sauvignon blanc  35%
Sukker: 139 g/l

”This is a bird of a different feather, with an exotic and vibrant aroma of toasted coconut, followed by an almond cream note that gives way to the core of green fig, papaya, Cavaillon melon and honey. There’s stunning richness and mouthfeel, with the power to be one of the longer-lived wines of the vintages. Very impressive.”. Best from 2015 through 2040”.  96 points,  James Molesworth Wine Spectator 2012

Beskrivelse av Petit Guiraud 2009 :
Druer: Sémillon blanc 65%, Sauvignon blanc  35%
Sukker: 115 g/l
Varenr.:     193708 (BU)          Pris: 579,90 (2 halve flasker à  37,5 cl. hver)

”This has a nice broad feel to its coconut, fig and creamed pear notes. The long finish sports mouthcoating tropical papaya and guava flavors, with a toasted hazelnut hint waiting to break out. Quite rich, but still forward and approachable now…”. Drink now through 2020”.
91 points,  James Molesworth Wine Spectator 2012

(Château d’Yquem 2009 fikk  94 poeng i samme artikkel i Wine Spectator)

Château Raymond-Lafon  2007
AOC Sauternes

Beskrivelse: ” Vinen har en flott og livlig gull farge. Nesen er svært kompleks og dufter av grapefrukt, ananas, banan, vanilje, aprikos, frosset sitron, krydder, plommer og honning. I munnen er den velstrukturert, kremaktig, smaksrik (krydder og frukt) og utrolig lang, frisk og velsmakende.
En stor Sauternes fra en bekjeden produsent som har Château d’Yquem som direkte nabo…»
Druer: Sémillon blanc 80%, Sauvignon blanc  20%
Sukker: 134,2 g/l  og 36 måneder med fatlagring
Varenr.:  165002  (BU) Pris: 269,90 (halv flaske 37,5 cl.)

Château Doisy-Daëne  2004
AOC Sauternes

Beskrivelse: ” Vinen har en flott moden gull farge med livelig glans. Nesen er rik med dufter av tropikalske frukter (papaya, mango, ananas…).
Vinen gir et stort og variert smaksspektret I munnen og er både fløyelsaktig og veldig frisk. Veldig bra strukturert men en lang ettersmak. Vinen laget av Denis Dubourdieu.»

Druer: Sémillon blanc 80%, Sauvignon blanc  20%
Sukker: 110 g/l  og 10 måneder med fatlagring
Varenr.: 153202  Pris: 255,- (halv flaske 37,5 cl.)

”Since 1989, the wines from this 15 ha neighbour to the great Ch. Climens have been stunning. This is consistently good Barsac estate, through it uses the Sauternes AC, and it made almost exclusively from Sémillon – rich, powerful and bursting with tropical fruit flavours. Owners Pierre and Denis Dubourdieu’s recipe for success has been low yields, successive selective picking, and vinification and aging oak barrels. The wines are beautiful to drink young but will age ten years or more.”
Oz Clarke   – Bordeaux, the Winemakers.

J de Joÿ 2011
AOC Côtes de Gascogne

Beskrivelse: Vinen har en lett gull farge. Nesen er svært kompleks og dufter av eksotisk- og sitrus-frukter. I munnen er den utrolig velstrukturert og velbalansert mellom syre og sødme. Den er fabelaktig frisk, smaksrik (krydder og frukt) elegant, og velsmakende.
Må prøves!

Drue: Gros Manseng 100%
Sukker: 55 g/l og 36 måneder med fatlagring
Varenr.: 165602 (BU)  Pris: 99,90 (50 cl.)

Flere spennende artikler

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge