Ukens vintips: Flytende julegaver og hva skal man drikke til julematen?

vintips
Kjære Vinvenn,

Vinteren 1988 jobbet jeg på vinmonopolet i Bergen (i Valkendorfsgate). Det er «bare» 25 år siden, men det føles som om det var i et annet århundre (og det stemmer) eller epoke.
Vinmonopolet hadde den gangen, hverken spennende utvalg (ca. 200 produkter totalt, mot 18,000 nå, inkl. BU, verdens beste vinkatalog) eller spennende butikker (kun disk med hjemmetappet brennevin og ikke like mange utsalg som i dag. Det var 3 butikker i Bergen og omregn den gangen, mot 23 i Hordaland i 2013.

Hver ekspeditør sto bak sitt kasseapparat, og bak seg på gulvet hadde man plassert hvitvin til venstre, og rødvin til høyre. Det var den gangen man var så heldig at det ble utviklet, produsert, eksportert og solgt på vinmonopolet, en hvitvin som passet til alt og en rødvin som egnet seg til det meste. Jeg hører fortsatt min kollega som sa på sin utpregede Bergens-dialekt: «du skal ikke slite deg ut (jeg var tross alt bare 19 år) med å gå for langt for å hente en annen vin på lagret. Tenk på alle som står og venter på sin tur i køen. Denne hvitvinen (på gulvet til venstre) passer til fisk, skalldyr og kylling. Denne rødvinen passer til resten».
Og en ting til: « som franskmann må du ikke smile når folk uttaler et franskt navn feil under bestillingen». Frankrike representerte tross alt 95 % av omsetningen til vinmonopolet den gangen. Favoritt-vitsen til polansatte den gang var den som foregikk i en vinmonopolbutikk i Finnmark: «Jeg vil ha en Médoc» sier en bestemt kunde til en polansatt! Den ansatte svarer: « Med mæ?».

Den eldre garde i familien til min mor, som er fra Bergen, drakk ikke alkohol av religiøse årsaker eller gamle vaner. Men, jeg tror at jeg traff eller kjente igjen hver enkelt av dem, de to siste ukene før jul. Hver av dem måtte forklare meg: «Dette er ikke til meg, men gaver til venner, naboer eller familie». Uansett, en stor barndomsgåte ble umiddelbart oppklart, om hvor disse super hyggelige eldre familiemedlemmer fikk takk i tomme brennevinflasker, for å fylle dem opp med hjemmeprodusert saft. De hadde vel kanskje fått tilbake tomme flasker fra venner, naboer eller familie …

For alle andre, som vil glede seg selv, kan jeg anbefale følgende gode viner, til julematen og som julegaver:

Champagne J. Dumangin 1er cru Rosé Brut 
En elegant champagne med delikat og lys lakserosa farge. Nydelig duft av sommerlige frukter, røde og mørke bær, jordsmonn og brød. Fin karakter, friskt anslag som følger duften, fin mousse, og delikate mineraler. Sitter godt med god balanse mellom tørrhet og bærsødme i finishen.
Denne deilige champagnen ble bruk i Paul McCartneys bryllup!

Druer: 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir og 10% Pinot Meunier.
Anbefales til: Aperitiff, fjærkre, lyst kjøtt og fisk i kremet saus. En fruktig og fin. Champagne som anbefales til jul og nyttårsfeiringen. Kommer ferdig pakket i klar folie, og egner seg ekstra godt som julegave!
Varenr.: 15264 BASIS Pris: 269,90
Finnes også i halve flasker:
Varenr.: 1526402 (BU) Pris: 169,90

Champagne Drappier Brut nature

Aromaer av modne bær, stikkelsbær, nøtter og sitrus. Tørr, velbalansert og rund. Denne champagnen ble i utgangspunktet laget for familien Drappier. Dette er en ”Blanc de Noir” dvs. en hvit champagne laget av blå druer, og uten sukkertilsetning.
Drue: Pinot Noir 100%.
Anbefales til: Aperitiff til alle store og små begivenheter. Nydelig til skalldyr, rakefisk, gjørsfilet med løkkompott. Norsk kongekrabbe og desserter. Magnum-flasken er også en fin julegaveide.
Varenr.: 41256 (BU) Pris: 269,90 Horeca: 204,- eks.mva.

Finnes også i magnum
:
Varenr.: 4194905 (BU) Pris: 575,-

Casabianca Prosecco di Valdobbiadene Brut DOCG

Ren og frisk duft. Hint av eple, bergamott og andre sitrusfrukter. Aromaer av friske blomster med et markert hint av rose. Frisk, tørr, myk og ren ettersmak.

Drue: Prosecco 100%.
Anbefales til: Aperitiff og som julegave, muligens i en av de store størrelsene! skalldyrsalat og pasta.
Varenr.: 14003 BASIS K3 Pris: 119,90

Finnes også i 37,5 cl.
Varenr.
1400302: BASIS K4 Pris: 69,90

Finnes også i Magnum (1,5 liter)
Varenr.: 1400305 (BU) Pris: 259,90

Finnes også i Jereboam (3 liter)
Varenr.
: 9773107 (BU) Pris: 599,90

Finnes også i Mathusalem (6 liter)
Varenr.:
165707 (BU) Pris: 1500,-

Bella Cosa Rosso BIB 150 cl

Dyp rød farge med lilla kanter. Dufter godt av røde bær og kirsebær, vanilje og kaffe. Vinen er rund, fruktig og risk med godt integrerte tanniner. Litt krydder og lær i ettersmaken.
Druer: 50% Primitivo, 25% Montepulciano og 25% Sangiovese.
Sukker: 8 g/l Syre : 4,5 g/l
Anbefales til: Aperitiff, lyst og rødt kjøtt,  ost og grønnsaker. Men også veldig fin å gi bort!
Varenr. 866006 (BU) Pris: 219,90

Elixir 2009
AOC Haut-Médoc (fra Château Cap Léon Veyrin)
Tett mørk rød farge. Komplekse dufter av kirsebær, solbær, trøfler med hint av vanilje, lær, krydder og godt integrert eik. Rund, konsentrert, fløyelsaktig vin med en behagelig lang ettersmak. Fantastisk årgang, gled noen til jul med denne!

Druer: 55 % Merlot og 45 % Cabernet Sauvignon.
Anbefales til: And, lam, vilt og oksekjøtt.
Varenr. 8640 (BU) Pris: 199,90

Finnes også i Magnum
150 cl. 864005:
(BU) Pris: 385,-

Finnes også i Jereboam
300 cl. 864007: (BU) Pris: 975,-

Château Guiraud 2009 & Petit Guiraud 2009
AOC Sauternes

En flott gavepakning med to eksklusive viner fra Château Guiraud. Château Guiraud produserer alt etter biodynamisk metode !

Château Guiraud 2009:
Gullfarget. Dufter av confit-frukter, crème brulee og mandler. Smaker av mango, ananas og pasjons-frukt. Godt nivå av Botrytis, med harmonisk aprikos og mandel i avslutningen.
Druer: Sémillon blanc 65%, Sauvignon blanc 35%.

Sukker: 139 g/l .
Anbefales til: Østers, fisk, lyst kjøtt og blåmugg-oster.

Varenr.: 193708 (BU) Pris: 585,- (2 halve flasker à 37,5 cl.)
Varenr.: 477201 (BU) Pris: 599,- (75 cl. Flaske)
Varenr.: 477202 (BU) Pris: 325,- (37,5 cl. Flaske)

Petit Guiraud
Varenr.:
518701 (BU) Pris: 249,90 (75 cl. Flaske)

Hva skal du servere til julematen?  Klikk her, så får du alle tipsene

Flere spennende artikler

En kommentar

  1. Haha, fantastisk å lese om «gamle dager» 🙂 Spesielt de som måtte unnskylde seg. Her jeg bor, i Egersund, fikk vi vinmonopol i 1989, men likevel kjørte mange til Stavanger for å handle. Andre igjen puttet flaskene i tommemelkekartonger for at ikke noen skulle se hva de hadde i posen. Og selvsagt ble ikke polposen brukt… Dobbeltmoral..

    Har du noe tips til juletorsken? Klassisk servert med potet, lefse og gulrot. Og helst ikke fransk vin, den tåler hodet mitt dårlig.

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge