Ukens vintips: Julesesongen er i gang – riktig vin til norsk julemat!

Pinnekjøtt
Kjære vinvenn,

Julesesongen begynner dessverre tidligere for hvert år som går. Forretningene legger nå ut pepperkaker, pinnekjøtt og julemarsipan for salg allerede fra september/oktober. Hvis vi ser på dette fenomenet, sammen med det gamle norske ordtaket som sier «julen varer helt til påske», frykter jeg sterk at om et par år, blir det ingen start eller slutt på juleperioden lengre, men jul hele året. Og for mye jul, kan ødelegge julen, tror jeg!

Det er ingen tvil om at desember (nå også med november/oktober) er måneden da mattradisjoner og drikkekultur settes i høysetet over hele landet. Øl og akevitt har vært trofaste følgesvenner til julemat i lange tider, og er det fremdeles for de fleste. Men mange drikker ikke øl, eller tåler ikke brennevin under en hel middag. Jeg vil derfor anbefale noen viner som jeg synes passer veldig godt til tradisjonsrike, norske juleretter.

Lutefisk(med sennepssaus, grov sennep, bacon, ertestuing, poteter)
Lutefisk er i seg selv ikke veldig sterk på smak. Det er stort sett tilbehøret som krydrer denne retten.
Vi må derfor ha en vin som kan utgjøre en motvekt for fedmen fra baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. Ertestuing og sennep er ganske runde og milde i smaken, og man trenger dermed en hvitvin med litt fedme/fyldighet, men samtidig med nok fruktsyre til å ”friske opp” og en god del restsødme i ettermaken. Det beste er å velge en god tysk spätlese eller en delikat hvitvin fra enten Loire eller Bordeaux, for eksempel en Vouvray demi-sec, eller en Loupiac, cérons eller en ung og frisk Sauternes.
La Moussiere Sancerre til kr. 209,90  – # 432750

eller Champagne Drappier Quattuor til kr. 359,90 – # 5719001

eller Champagne Drappier Brut Nature til kr. 269,90 – # 4125601 / kr. 559,90 i MAGNUM

eller  Château Haut-Claverie til kr. 129,90  – # 1494202

Ribbetallerken(med brun saus, poteter, rødkål og svisker)
Ribbe er smaksrikt kjøtt med en saftig og rik tekstur. Her trenger vi en vin som gir en motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. Jeg anbefaler en rund rødvin fra et varmt område, med litt restsødme (fire til åtte gram per liter), litt krydder og en god og frisk syre.

Begali  Lorenzo Valpolicella Classico Superiore Ripasso til kr. 145,-  # 59501

eller Escapades Shiraz 2008 til kr. 189,90 – # 1538

Pinnekjøtt (med kålrotstappe og poteter)
Smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme. Pinnekjøtt passer best til en smaksrik og saftig vin rikelig med garvestoffer for å kunne absorbere litt av smaken og saltet, og kombinere sin fruktkarakter med duftene og smaken fra pinnekjøtt. Viner laget av Cabernet-druer egner seg veldig bra til denne fantastiske retten!

Château Le Grand Housteau 2011 til kr 114,90 – # 14921 / Kr. 245,- i MAGNUM

eller Château Panet til kr. 197,50- # 14330

 eller Château Bois-Martin til kr. 209,90 – # 10666

eller Champagne Drappier Brut Nature til kr. 41256 – til kr 269,90 / kr. 559,90 i MAGNUM

Kalkun og kastanjepuré
Her anbefaler jeg sterkt en ung, fruktig, krydret, solbær-, bjørnebær- eller kirsebæraktig vin, men som samtidig er strukturert og har nok garvestoffer, for eksempel en Pinot Noir fra Burgund.

Hautes Côtes de Beaunes Louis Max til kr. 159,90 – # 91078

eller L’Arco  Valpolicella 2005 til kr. 199,90 – # 90792

Reinsdyrsteik og Ryper

Dette er magert og smaksrikt kjøtt. Jeg  vil anbefale en rik og litt  fyldig vin med noe krydder, men uten for mye tanniner, f.eks. en  Côtes du Rhône eller en Côte-Rôtie.

Seigneur de Fontimples Vacqueyras 2010 til kr. 149,90  – # 98798

eller Domaine de Pierre Blanche Côte-Rôtie 2010 til kr. 299, – # 98932

Torsk
Torsk er en deilig fisk med en fin fasthet og konsistens, med en saftig og flott smak. Det beste er å nyte den sammen med en fruktig rødvin med middels fylde og middels garvestoffer – for eksempel en ung ueiket Bordeaux, Valpolicella, eller en ung Rhône.

Château Grand Housteau til kr. 114,90  # 14921 / kr. 245,- i MAGNUM

eller Quien Bordeaux 2009 til kr. 125,- # 99135

eller Begali Lorenzo Valpolicella classico 2010 til kr. 145,- # 59500

Rakfisk
Det beste å drikke til rakfisk er en litt kraftig og oksidert hvitvin med en bra sødme som tyske Riesling fra Rhinen og østerrikske viner. Prøv gjerne også en frisk vin som dufter av blomster, sitrus og eksotiske frukter fra Côtes de Gascogne-distriktet.

Domaine de Joy til kr. 99,90  # 15423
eller en musserende fra Alsace  Adam Cremant d’Alsace Brut – Julevin til kr. 129,90. # 94902

Flere spennende artikler

4 Kommentarer

  1. Kan du anbefale noe annet enn fransk vin til pinnekjøtt? Jeg har ennå ikke funnet en fransk rødvin som ikke gir meg vondt i hodet dagen etter… 🙂

  2. Tusen takk for rask tilbakemelding! 🙂

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge