Ukens vintips: Nei takk, men Pétrus er ingen vin for meg…

Pétrus

Kjære Vinvenn,

Pétrus er et av verdens mest renommerte slott, og ligger i Pomerol-distriktet, ikke langt fra Saint-Emilion i Bordeaux (Frankrike).
Pétrus er ikke kjent på samme måte som de andre praktfulle eiendommene i dette området, hverken for sitt prestisjefulle slott med unik arkitektur, eller for  flotte hager rundt eiendommen. Nei, og de er heller ikke kjent for sin lange historie.


Navnet Pétrus er først og fremst et sted, midt på platået i Pomerol-distriket. Det finnes ingen slott på eiendommen, bare et varehus som ble bygget i løpet av de siste årene med et enkelt smaksrom.

Pétrus bruker derfor (og  av gode årsaker) ikke Château (slott) i navnet sitt på etiketten.

Historien er veldig kort: Vinmarkene ble kjøpt i 1925 av Madame Loubat fra Libourne. Libourne selger vin fra Saint-Emilion og Pomerol, mens Bordeaux selger vin fra Médoc og Graves. Libourne har alltid vært en (hoved) konkurrent til  Bordeaux  by.
Arvingene solgte Pétrus til vinhandleren Jean-Pierre Moueix, og siden 2011 har hans sønn Jean-Francois Moueix drevet stedet, mens hans andre sønn Christian har hatt ansvaret for salget.

Pétrus er den dyreste Bordeaux-vinen, og den 5. dyreste vin i verden, etter 4 fra Burgund. De store årgangene er 1929, 1945, 1946, 1947, 1961, 1962, 1982, 1989, 1990, 2000, 2005, 2009 og 2010.

Prisen pr flaske varierer fra 600 euro til 3000 euro for en stor årgang, og opptil 15.000 euro for en eksepsjonell årgang som 1946 og 1962.
Det finnes ingen skilt som indikerer veien til Pétrus, bare en liten beskjeden « navnelapp » med Pétrus på ringeklokken. I utgangspunktet tas det ikke imot noe besøk, bortsett fra ca. 600 personer i året:  journalister, gode kunder, forretningspartnere eller kjendiser.
Sommeren 2007 hadde jeg avtalt en visning og smaking, med Edouard Moueix, som er barnebarnet til Jean-Pierre.
Jeg hadde med meg min kone og noen kunder med familie fra Norge. Tilsammen var vi 8 personer, det vil si 1,3 % av Pétrus årlige besøkskvote.
Jeg hadde bedt alle om å kle seg pent, dvs. dress for menn og kjole for kvinner.
Jeg har ventet lenge med å skrive denne historien, fordi denne dagen gikk dessverre ikke  alt som det burde, og selv etter mange år, er ikke alt like enkelt å svelge.
Det som skjedde først var at en av de «ekstra mannlige gjestene» ankom rett og slett i shorts og T-shirt. Om så dette ikke var pinlig nok, stilte han det ene dumme spørsmålet etter det andre under hele omvisningen ute (denne mannen kunne ingenting om vin og etter min mening, det var ikke dagen eller plassen for å starte opplæringen), og han var heller ikke til å stoppe.
Men til slutt gjorde de en stor ære for oss, og åpnet en flaske fra 2005 til 3000 euro den gangen (4628 euro i dag på market). Flasken ble delt likt i 8. glass, til en verdi av litt over 3200,- per glass.

Herr Moueix serverer nesten etter et religiøst rituale, et glass til hver av oss.  Mannen i shorts og T-shirt lukter raskt på vinen, ser på oss, setter glasset tilbake på bordet (uten å smake en gang) og sier uforskammet: «nei takk, Pétrus er ingen vin for meg..»

Dette er et av øyeblikkene i mitt der jeg kunne ha sunket 10 meter under jorden.

Denne uken ønsker jeg å anbefale følgende viner til påske:

Til Påskelam:  Château Bois-Martin 2009 NYDELIG!

Château Bois-Martin 2009 / 2011:
AOC Pessac-Léognan – (eiet av Château le Sartre)
Beskrivelse: Rubinrød farge. Intens og konsentrert nese, med aromaer av bær og
moden frukt, underskog, lær og velintegrert fat. Vinen er strukturert, raffinert, rund,
fruktig, krydret og etterlater en velvære i munnen. Ettersmaken er lang og elegant.
Druer: 70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot.
Anbefales til: Lam, okse og vilt. Tørre nederlandske oster.
Varenr.: 10666 BASIS Pris: 215,90

«Pappvin» til påske:

Montrose Chardonnay ”Les Lezards” 2012 / 2013
BIB 3 liter.
Strågul farge med grønt skjær. Vinen dufter av friske blomster og sitrusfrukter
og hvit fersken. Fin syre og harmonisk struktur med en velbalansert frisk og sommerlig
avslutning.
Drue: Chardonnay 100 %.
Anbefales til: Fisk, lyst kjøtt og ost. Anbefales veldig til asiatisk mat.
Varenr.: 222806 BASIS K2 Pris: 369,90

Montrose Rosé Les Lezards 2012 / 2013
BIB 3 liter 2011
En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon”
på fransk). Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær,
bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin
med en lang og behagelig ettersmak.
Druer: 65% Grenache, 25% Cabernet-Sauvignon, 10 % Syrah.
Anbefales til: Forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
Varenr.: 9772506 BASIS Pris: 395,-

La Prua Corvina Appassimento 2011
Monte Lessini
Denne vinen er produsert på tørkede druer, som i utgangspunktet skulle blitt
til Amarone-vin. Den er lagret i 4 måneder på nye franske eikefat.
Dyprød farge med livlige lilla nyanser. Dufter av modne
bjørnebær, kaffe, og kryddrer. Vinen har en stor og generøs fylde, med
tydelig smak av modne mørke bær og velintegrert eik. Frisk, rund og
velbalansert med flotte integrerte tanniner.
Drue: Corvina 100%
Anbefales til: Rødt kjøtt, krydrede retter, tørre oster( parmesan) og vilt.
BIB 3 liter
Varenr.: 9503406 (BASIS) Pris: 419,90

Cocoon Zinfandel 2011 Grande Réserve
Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av
pepper, mynt og krydder. God konsentrasjon av bjørnebær, modne
plommer og bringebær. Stor og generøs fylde, velbalansert, og med flotte
integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak!
Drue: Zinfandel 100%.
Anbefales til: Rødt kjøtt, lam, tapas og vilt.
Varenr.: 9503306 BASIS Pris: 399,90 (BIB 3 liter)

Flere spennende artikler

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge