Ukens vintips: Vin til julematen og pinnekjøtt i postpakker!

Vin til julematen

Kjære Vinvenn,

Alt gikk saktere før i tiden, og postforsendelser fra utlandet var ikke noe unntak. Da jeg som barn bodde i Bordeaux, sendte alltid besteforeldrene mine i Bergen julegavene i samme pakke som det «urøkte pinnekjøttet av lam». Pakken tok alltid et par uker i posten, og ble rutinemessig inspisert av diverse tolltjenester underveis. Resultatet var at det var umulig som barn, å ta feil av gaver som kom fra Bergen: de luktet sterkt av pinnekjøtt. Mange minner fra barndommen setter seg for livet, og jeg har aldri sett mine foreldre drikke øl og akevitt til pinnekjøttet. Det var alltid vin i glassene (fra Bordeaux).


Det er ingen tvil om at desember er måneden da mattradisjoner og drikkekultur settes i høysetet over hele landet. Øl og akevitt har vært trofaste følgesvenner til julemat i lange tider, og er det fremdeles for de fleste. Men mange drikker ikke øl, eller tåler ikke brennevin under en hel middag. Jeg vil derfor anbefale noen viner som jeg synes passer best til tradisjonsrike, norske juleretter.

lutefisk

Lutefisk (med sennepssaus, grov sennep, bacon, ertestuing, poteter)
Lutefisk er i seg selv ikke veldig sterk på smak. Det er stort sett tilbehøret som krydrer denne retten.
Vi må derfor ha en vin som kan utgjøre en motvekt for fedmen fra baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. Ertestuing og sennep er ganske runde og milde i smaken, og man trenger dermed en hvitvin med litt fedme/fyldighet, men samtidig med nok fruktsyre til å ”friske opp” og en god del restsødme i ettermaken. Det beste er å velge en god tysk spätlese eller en delikat hvitvin fra enten Loire eller Bordeaux – for eksempel en Vouvray demi-sec eller en Loupiac, cérons eller en ung og frisk Sauternes.

Cremant Bordeaux fra Château Grand Housteau  til kr 119,90,- #865401 ( Basisutvalget)

G de Guiraud fra Bordeaux til kr 169,90 #9773901 ( Basisutvalget)

Champagne Drappier Grande Sendrée 2004 til kr. 399,90  #1438401 (BU)

 

ribbe

Ribbetallerken (med brun saus, poteter, rødkål og svisker)
Ribbe er smaksrikt kjøtt med en saftig og rik tekstur. Her trenger vi en vin som gir en motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. Jeg anbefaler en rund rødvin fra et varmt område, med litt restsødme (fire til åtte gram per liter), litt krydder og en god og frisk syre.

Château Grand Housteau rød  fra Bordeaux  til kr 119,90 # 1492101 (I Basisutvalget)

Quien Bordeaux til kr. 129,90 # 9913501 ( BU)

Donna Tà Nero d’Avola 2012 til kr 139,90 # 1696401 (Basisutvalget)

Begali  Valpolicella Classico Superiore Ripasso til kr. 139,90 – # 5950101 (i BU)

Pavillon Saint-Pierre Côtes du Rhône  til kr. 139,90  # 1714901 (i BU)

pinnekjøtt

Pinnekjøtt (med kålrotstappe og poteter)
Smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme. Pinnekjøtt passer best til en smaksrik og saftig vin rikelig med garvestoffer for å kunne absorbere litt av smaken og saltet, og kombinere sin fruktkarakter med duftene og smaken fra pinnekjøtt. Viner laget av Cabernet-druer egner seg veldig bra til denne fantastiske retten!

Château Panet fra Bordeaux til kr. 189,90- # 1433001

Château Bois-Martin til kr. 219,90  # 1066601 (i Basisutvalget)

kalkun

Kalkun og kastanjepuré
Her anbefaler jeg sterkt en ung, fruktig, krydret, solbær-, bjørnebær- eller kirsebæraktig vin, men som samtidig er strukturert og har nok garvestoffer, som  for eksempel en Pinot Noir fra Burgund.

 

Louis Max Pinot Noir Haute Vallée til kr. 119,90 # 1465801 (i BU)

Château Grand Housteau rød  fra Bordeaux  til kr 119,90 # 1492101 (i Basisutvalget)

Hautes Côtes de Beaune  Louis Max til kr. 178,30 – # 9107801 (i BU)

 

torsk

Torsk
Torsk er en deilig fisk med en fin fasthet og konsistens, med en saftig og flott smak. Det beste er å nyte den sammen med en fruktig rødvin med middels fylde og middels garvestoffer – for eksempel en ung ueiket Bordeaux, Valpolicella, eller en ung Rhône.

Begali Valpolicella Classico til kr. 139,90  # 5950001 (i BU)

Château Panet fra Bordeaux  til kr 215,- #1433001 (i Basisutvalget)

rakfisk

Rakfisk
Det beste å drikke til rakfisk er en litt kraftig og oksidert hvitvin med en bra sødme som tyske Riesling fra Rhinen og østerrikske viner. Prøv gjerne også en frisk vin som dufter av blomster, sitrus og eksotiske frukter fra Côtes de Gascogne-distriktet.


Domaine de Joy
til kr. 95,-  # 1542301

Champagne Drappier Carte Blanche Brut til kr 249,90  # 3053201 (i Basissortimentet)
Cremant d’ Alsace Jean-Baptiste Adam Emotion
til kr. 175,- # 1454201  (i BU)

Flere spennende artikler

Tags: ,

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge