Ukens vintips: Vinbarer i Pompeï (79 f. Kr), i Sveits (1780-årene), i Oslo (1995) og i Paris (2014)

vintips

Kjære vinvenn,

Jeg flyttet til Norge i mai 1995 for å starte Norges «første og ekte» vinbar les mer her 

Vinbartradisjonen hadde eksistert lenge før 1995 og jeg ønsker å nevne 2 eksempler:

Byen Pompeï forsvant i år  79 før Kristus, etter en erupsjon av vulkanen Vesuvio. Mange hus, gater og gjenstander har blitt oppdaget intakt av arkeologer. I en gate som førte til offentlige bad ble det funnet  8 tavernaer (barer) på bare 80 meter! På en av dem står vinkartet fortsatt på veggen, og  man kunne betale i serstersius fra 1 til 4 (1 = ¼ sertersius). Vinen ble servert i karaffel, i en amfora på 26 liter eller i en «store gryte».


«For en, kan du drikke vin,

for to, kan du drikke den beste,

for fire kan du drikke Falernum!»

Det står ingenting om hva man kunne få for 3, og Falernum var en av de beste Grand Crus fra denne tiden, og opprinnelig fra Campania i Italia.

I  Sveits på  slutten av det 18. århundret  var det et originalt vinkart som hang på veggen i en vinbar. Kunden skulle betale en viss sum etter å ha konsumert en viss mengde vin, og etter en vurdering av vinbarinnehaveren.

Fra det letteste til det tyngste :

Jeg setter beskrivelsen i gammel fransk først, prøver å oversette så godt som mulig og kommer med en enkel forklaring eller beskrivelse av tilstaden til slutt :

  1.         I.            Légérement ému / Lett rørt (litt brisen) 1,03 Francs
  2.       II.            Une pointe / Litt spiss (brisen) 2,33 Francs
  3.     III.            Une flèche / En pil (« truffet av vin ») 2,80 Francs
  4.     IV.            Pompette /full (allerede der – det kommer tross alt
    6 andre etapper etterpå…) 3,35 Francs
  5.       V.            Gris / grå (ikke et godt tegn når man skifter farge,
    særlig til grå) 3,90 Francs
  6.     VI.            Une charge /et skudd eller et last (i hverfall noe som blir tungt eller vondt  å bære dagen etter) 4,45 Francs
  7.   VII.            Rond / rund ( klarer ikke å stå  – ruller som en ball) 4,70 Francs
  8. Une Cuite – helt kokt (hjernen smelter) 5,40 Francs
  9.     IX.            Raide – ligger rett ned (beveger seg  ikke  lenger) 5,85 Francs
  10.       X.            Ivre mort  – døds beruset (døden er ikke lang unna) 7,25 Francs

Til slutt, dersom du  er i Paris, og vil  besøkede gode og eksisterende vinbarer, kan jeg anbefale følgende steder:  Trykk HER

 

Denne uken anbefaler jeg deg å prøve :

Chablis Saint Jean 2012
Louis Max / AOC Chablis

Beskrivelse:
Hvit-grønn farge med veldig flott og livlig glans. Vin med lovende og
harmonisk duft av mineraler, blomster og sjø. Fyldig, men også frisk chablis. Velbalansert, elegant, og rund. Ueiket.
Drue: Chardonnay 100%.
Anbefales til:
Aperitiff, skalldyr, fisk, gåselever, snegler, og lyst kjøtt. Drikkes også gjerne til chèvre og gruyère.

Varenr.: 14193 BASIS Pris: 169,90
”Snill, fruktig og rund chablis. Chablis for folk flest! Meget bra kjøp som sådan

Terningkast 5 i Telemark Avis

Med ønske om  en fin helg!

Flere spennende artikler

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge