Vin Tips

Gode og rimelige bobler til 17. mai

bobler til 17. mai
bobler til 17. mai

Kjære Vinvenn,

Jean-Louis Ballarin gjør suksess med sine viner hos norske forbrukere. Château le Grand Housteau er navnet på produktene som haler i land gode ord fra Frankrikes vineksperter, norske avisers vinkjennere og folk flest.
Området man kjører gjennom for å komme til Château le Grand Housteau minner i grunnen litt om den norske landsbygda. Små steder med noen hus, en liten butikk og mest bondegårder, skogholt, jorder og bekkeleier. Vi er rett på sørsiden av Bordeaux, og jordsmonnet her består grovt sagt av alluvial, sandholdig grus, avsatt i lave høydedrag av smeltede isbreer, fra det sentrale fjellområdet, og fra Pyrenéene for millioner av år siden. Jean-Louis Ballarin har 35 hektar 1ere Côtes de Bordeaux rød og 11 hektar 1ere Côtes de Bordeaux hvit.

Tredjegenerasjons eier
Vi kjører mot St. Germain des Graves, og kommer til et av produksjonslokalene til Jean-Louis Ballarin. Det er her de lager musserende vin, eller crémant som det heter når produksjonen skjer utenfor Champagne. Jean-Louis Ballarin er tredjegenerasjons eier av Château le Grand Housteau, og altså mannen bak salgssuksessene Château le Grand Housteau (hvitvin i 75 cl, rødvin i 75 cl flaske og på magnum) som er å finne i alle Vinmonopolets butikker i Norge. Château Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut er nå også tilgjengelig i de fleste butikkene (Basis K5).

Rødvinen inneholder ikke sukker, og Jean-Louis står også bak produksjonen av Enkefruens Røde Bergenser. Les mer om vår venn Hans Bru, som vant kampen mot sukkersyke med Enkefruens rødvin! Klikk her: «Enkefruens lystige selskap, diabetes og Prinsefisk»

Fem hektar

Når man lager crémant, trenger man ikke å bruke druer fra egen jord. Men det gjør Jean-Louis, og han kjøper ikke ekstra druer fra andre. Han vil ha full kontroll på kvaliteten av druene og velger å bruke egne druer, selv om det betyr varierende kvalitet fra år til år. Druene fra de fem hektarene rett utenfor blir plukket for hånd, og deretter sorteres de, og fermenteres i store ståltanker. Så følger den tradisjonelle metoden (også kalt champagne-metoden) hvor annengangs gjæring skjer på flaske, og hvor én stakkars mann tilbringer flere timer hver dag i vinkjelleren med å vri flaskene en kvart gang (remuage) slik at bunnfallet i vinen til slutt skal havne i flaskehalsen. Alt skjer i den over 300 år gamle vinkjelleren, som består av fire kilometer underjordiske ganger. Jeg var med Jean-Louis Ballarin å blande denne Crémant de Bordeaux Brut, som vi meldte på vinmonopolets BU-liste i november 2013. Jean-Louis var så fornøyd med resultatet at han sendte (uten å fortelle meg) inn til den årlige Crémant-konkurransen ved det franske landbruksdepartementet og vant det året! (Medaille d’Or du Concours général agricole 2013)

I en viss fart

Noe av det mest fascinerende med champagnemetoden er å se hvordan flaskehalsene og bunnfallet som har samlet seg der blir frosset ned, for så å sprette korken (type bruskork) slik at det store trykket i flasken skyter ut bunnfallet i en viss fart. Så fylles på med ferdig crémant fra samme cuvée, korken stappes nedi og festes med solid ståltråd. Denne prosessen utføres på 5.000 flasker i timen, og arbeiderne har på seg verneutstyr. Det hender at flasker eksploderer under prosessen. Ikke rart at en flaske som skal inneholde musserende vin må lages betydelig mer solid enn vanlige vinflasker!

Château Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut  
Laget av 70% Sémillon og 30% Muscadelle.
Varenr.:    865401 Basis K5
Pris:          kr. 124,90

Champagne Drappier Carte Blanche Brut
Vil du heller ha en rimelig og god Champagne til 17. mai, kan du forsøke denne.
Finnes i de fleste butikkene over hele landet.
Varenr.:    3053201   Basis
Pris:            Kr. 256,-

Valentines

Comments are closed.