Vin Tips

Champagne: «å drikke stjernene» for å bli boblende glad!

Champagne
Champagne

Kjære vinvenn,

Champagne er og blir, den vinen som virkelig byr på de aller mest magiske dråper. Det finnes lite (synes jeg) som kan matche med en forsamling av glade mennesker som venter spent sammen på å høre en av verdens fineste lyder, nemlig en champagnekork som sprettes og frigjør bobler av frihet, glede og liv.
Champagnebobler sprer seg i luften (2 millioner av de 11 millioner kommer ut med en gang) og våre sanser blir fylt av glede! synet av et glass som blir fylt opp av champagne, den delikate duften og hør gjerne på de små boblene som spretter i glasset. Men det beste av alt er selvsagt den første slurken av en god Champagne. Dom Pérignon (som etter legenden skal ha oppfunnet Champagne) beskrev sitt første glass Champagne på en inspirende og svært poetiske måte. Etter hans første slurk skal han ha ropt til sine munke-brødre og sagt: «Kom fort! Jeg smaker stjernene!»

Når vi drikker Champagne pyntes alle ansikter nesten automatisk med et smil, kinnene blir rødere og blikkene blir fulle av liv, lyst og sprudlende begjær (Champagne Drappier Carte blanche ble sant nok kåret til den mest erotiske champagne i Norge for noen år tilbake, og den skal fortsatt virke…).
Var det ikke akkurat det Madame de Pompadour skrev i sin tid?
«Champagne er den eneste vinen som får en kvinne til å beholde sin skjønnhet etter å ha drukket av den».

Rundt om i verden finnes det sjelden en virkelig begivenhet uten champagne: alle viktige etapper i et menneskeliv (dåp, bursdag, bryllup, feiring av en eksamen, en ny jobb…), men også dåp av større båter der man skal knuse en flaske champagne på skroget, sport (Formule 1, og Tour de France)  – er ikke champagne det mest nødvendige av alle unødvendige drikker på jorden?
Et fransk ordspråk (som alle Champagne-hus prøver å kapre) oppsummerer det svært godt:

«Jeg drikker den når jeg er glad
– og når jeg er lei meg.

Noen ganger drikker jeg den når jeg er alene.
Har jeg gjester, er den obligatorisk.

Er jeg ikke sulten, koser jeg meg med den,
og er jeg sulten, drikker jeg den.

Ellers rører jeg den aldri-
med mindre jeg er tørst.»

Champagne er overalt og til enhver tid, også når en seier skal feires, men ikke bare da:

Napoléon Bonaparte (og senere Winston Churchill) skrev at «Jeg fortjener Champagne i seier, og jeg trenger den i nederlag».

For meg er Champagne en gledesspreder som åpner til en «lett og smilende filosofi og glade samtaler» og jeg gjør mitt (men endrer litt) på  Ernest Hemingway sine ord: «Champagne er den mest siviliserte drikk på denne jorden!».

Denne uken ønsker jeg å anbefale en av Champagnene som har vært lengst i basislisten til vinmonopolet:

Champagne Drappier Carte Blanche  Brut #3053201til kr. 265,- klikk her 
Jeg ønsker også å anbefale 2 andre musserende viner (ikke champagne)

Den første er en Crémant de Bordeaux (laget som en champagne men utenfor Champagne og med andre druer) til en røverpris:

Crémant de Bordeaux Grand-Housteau Brut #865401 til kr. 124,90 klikk her 
Den andre er en deilig  Prosecco DOCG:
 Casabianca Prosecco di Valdobbiadene Brut #1400301 til kr. 125,-  klikk her

Boblende glad!

Et riktig champagneglass skal være både høyt og smalt slik at boblene og aromaene blir tatt godt vare på. Boblene er faktisk viktige i champagne, og jeg bruker gjerne en slags metafor for å beskrive effekten av champagnebobler i vårt hode. De ”setter seg under vår hjerne”, som plutselig blir lettere og løfter oss opp fra stedet på en deilig måte; jeg liker å karakterisere disse boblene som selveste sjelen i champagne!

Ved Universitet i Surrey (England) ble det foretatt en studie der tolv personer deltok. Seks av dem fikk servert frisk champagne i riktig glass, mens den andre halvdelen (stakkars) fikk servert champagne uten bobler. De som fikk servert normal champagne, fikk en høyere promille enn de som fikk servert champagne uten bobler (nemlig henholdsvis 0,54 mot 0,39 i snitt etter 5 minutter og ytterligere henholdsvis 0,7 mot 0,58 etter 40 minutter …)

Valentines

Comments are closed.