Vin Tips

Hvordan og hvorfor dekantere vin?

dekantere vin
dekantere vin

Kjære vinvenn,

Det er et kjent tema for de fleste, at vinen er et levende vesen som utvikler seg over tid, på flasken. Jeg pleier å sammenligne vin med mennesker, men ikke hvilke som helst mennesker. De som har arvet det beste av de grunnleggende verdiene (gjennom en oppriktig oppdragelse), de som er litt beskjedne av natur, men som vet at tiden er en verdifull alliert, som spiller i deres favør.

Vinen lever innesperret på en flaske og når den etterhvert frigjøres fra sin glasscelle, kommer den ut til en helt ukjent verden, full av ukjente omgivelser og kanskje «overspente» eller ivrige mennesker med skyhøye forventninger. Hvem hadde ikke fått prestasjonsangst under slike omstendigheter?  På samme måte som når et beskjedent menneske kommer til et ukjent sted fullt av mange fremmede, kommer ikke vinen til å gi så særlig mye av seg selv, etter første kontakt. På samme måte som et menneske, må vinen bli kjent og trygg på seg selv, for å kunne by sine omgivelser på det beste av seg selv. Derfor må man alltid lufte en vin (til og med pappvin), først i karaffel og deretter i glasset.

Jeg pleier å si at når en vin er luftet til sin perfeksjon, kommer følgende fenomen vanligvis til å skje:

«Vinen åpner seg i glasset og lukker seg i øynene»

Men hvor lang tid i forveien skal man dekantere en vin?
Det første jeg anbefaler er å ha flere (og riktige) glass foran seg, 5 er et godt antall, i tillegg til et vannglass.

Du begynner med å åpne den eldste flasken først, heller litt i glasset for å fange de første duftene, og resten går i karaffelen og blir drukket sist. Med dette fanger du aromaer som
ofte forsvinner fort. Når det gjelder de store vinene kan disse sjeldne duftene vende tilbake i vinen igjen etter en stund, men da som noe veldig interessant og som setter nesen din
«i appetitt».  Du fortsetter sånn til den 5. karaffelen er fylt opp.

Glassene skal selvsagt ikke tømmes helt hver gang, og det er viktig å lufte glassene godt og regelmessig, ved å svinge glasset i luften med en håndbevegelse.

Alle viner blir bedre etter en sånn behandling. Alle middager kommer til å smake bedre, og alle gjestene komme til å smile lengre.

For en mer detaljert oversikt over riktig type glass til hver vin, anbefaler jeg deg å lese i den første boken min «Drømmer du nok?». Hvis du ikke har den enda på nattbordet ditt, kan du bestille den ved å klikke her HER

Denne uken vil jeg gjerne anbefale følgende to flotte viner, som også vil bli langt bedre dersom de er innom en karaffel:

Domaine Luquet – Au Bourg 2012
AOC Pouilly-Fuissé
Dufter av sitrus og mineraler. Lang og rund, noter av pære, fersken, grapefrukt og litt mandel.
Drue:                  100 % Chardonnay.
Anbefales til:   Fisk og skalldyr, lyst kjøtt og kylling.
Innhold:            Sukker: 1,4 g/l – Syre: 3,9 g./l – Alk.vol: 13,5 %
Varenr.:             14656 (BU)
Pris :                    205,-

Château Picque Caillou 2010
AOC Pessac-Léognan
Animalske- og bæraktige dufter med undertoner av solbær og lær. Harmonisk, velstrukturert og middels fyldig, med elegant frukt, myke tanniner og lang ettersmak.
Kan drikkes nå, eller innen 2022.

Druer:                50 % Merlot, 50 % Cabernet Sauvignon.
Anbefales til:   Lyst og rødt kjøtt, og ellers litt kraftig mat. Småvilt og ost.
Innhold:            Sukker: 1,8 g./l. – Syre 5,3 g./l. – Alk.vol: 14 %
Varenr.:             56710 (BU)
Pris:                     265,-

” Klassisk vestsidevin med innslag av bær, fat, lær og overtoner av varm teglstein, seder og et streif av stall på duft. Middels fyldig med god lengde og tørr finish.”
Godt kjøp (4 stjerner av 5 mulige) Vinforum 1/10

Ønsker deg en riktig God Helg!

Valentines

Comments are closed.