Produkter, Vin

Dekantering/Lufting av Vin – Hvorfor og Hvordan

Dekantering

Selve dekanteringen er egentlig bare å få vinen over på en karaffel el.lign. Ved å ha ett filter i toppen på karaffelen så får vi filtrert bort bunnfallet i vinen skulle det være noe. Er vi så uheldig å skru korketrekkeren tvers igjennom korken når vi åpna flaska, så blir vi kvitt eventuelle korkerester også.Dekantering

Proffene bruker gjerne et stearinlys etc. De stopper å helle vin når de ser at de begynner å få med seg bunnfall. Jeg foretrekker den litt enklere varianten med ett filter i toppen av karaffelen. Jeg har kjøpt meg et som også lufter vinen ekstra når den helles over ved at åpningen i bunnen sprer vinen slik at den får ekstra med luft i seg før den treffer bunnen på karaffelen.

Når det kommer til punktet over hvilke viner som bør luftes så er det ikke så vanskelig. Generelt så kan jeg si at det er de unge og/eller billige vinene som tjener mest på å luftes. Da spesielt de vinene som har skrukork IOM at der er det helt tett. Det bittelille tilsiget av luft fra en vanlig kork er borte.  Korken er jo normalt tett, men det strides jo om langtidslagring og kork/skrukork og nettopp dette.

DekanteringMetoden med å skru ut korken og la flaska stå et par timer for lufting funger rett og slett ikke. Det kommer alt for lite luft ned i flaska og det er stort sett bare den vinen som er helt på toppen i flaska som blir berørt.

Kort sammendrag så gjør dekanteringen at vi blir kvitt bunnfall og luftingen gjør ung vin mere moden.Dekantering

Kom gjerne med kommentarer eller synspunkter / forslag.

Valentines

Comments are closed.