Produkter

Ekte vanilje

vanilje

Ekte vanilje kommer fra vaniljeplanter og er opprinnelig fra Mexico. I dag er det Madagaskar og Mexico som er de største produsentene.

Det finnes i dag flere 100 arter av planten. Mye av grunnen til at ekte vanilje er så dyrt er at Modningsprosessen og etterbehandlingen er meget krevende. De skal bl.a. tørkes i flere uker etter at de er høstet og alt arbeide foregår manuelt med inn og utpakking av stengene hver dag. selve plantene må vokse i over 3 år før de kan begynne å høste og stengene tar 4-9 måneder før de er modne.

De Mexikanske bønne har den kraftigste krydrete smaken av dem alle. Men kvaliteten varier noe fra produsent til produsent. Den kanskje beste og dyreste vaniljen kommer fra Fransk Polynesia (Tahiti) også kalt ‘Tahitian Gold’. Produksjonen her er begrenset så prisen er noe stivere. Til gjengjeld er bønnene litt kraftigere og har flere frø. Smaken er rik, delikat med et velluktende blomsterlig preg. Og den Tahitiske er favoritten blant landets konditorier.

Vi fikk kjøpt et parti med Tahitiske vaniljestenger rett fra en liten importør for ett år siden. Og jeg må si at den kvaliteten som var på de stengene, har vi ikke sett i noen Norsk butikk. Selv de som er pakket i egen ekse og selges for 25 ++ i Norske butikker virker på oss som ren B-vare i forhold. Vi oppbevarer våre i eget forseglet pose som ligger i ett glass med lokk. De står litt mørkt og ikke for varmt.

Til slutt vil jeg nevne at ‘vanilla extract’ som finnes i en del utenlanske oppskrifter ikke må forveksles med den Norsk vanilje essensen som er et syntetisk produkt. Vanilla extract er rett og slett vaniljestenger som har ligget på ren sprit i min. 6 mnd. Dette produkter er desverre ikke å få kjøpt i Norske butikker, grunnet selvsagt spriten.

Valentines

2 Kommentarer