Produkter

Extra Virgin Olivenolje

Extra Virgin oliven oljeExtra Virgin olivenolje er ett produkt vi bruker mye av.  Vi bruker det til nesten alt, unntaket er til selve stekingen.   Under steking med høye temperaturer så egner den seg ikke, da foretrekker vi rapsolje eller solsikkeolje og av den litt billigere varianten.

I Europa så står Spania, Italia, Hellas og Tyrkia i denne rekkefølgen for over 90% av produksjonen. I konkurransen om hvem som produserer den beste så strides selv de lærde.  Mange påstår at Spania har den beste oljen noe Italiernerne selvfølgelig er helt uenige i.  For ikke å snakke om Tyrkerne og Grekerne. Personlig så har vi smakt flest typer fra Italia og har vårt yndlingsområde i Liguria.  Der produserer de en olivenolje som er veldig fruktig, søt og delikat i smaken. Tuscana går for å være det beste område i Italia (verden), men det er mange områder som er kjent for sin oliven olje.  Bl.a. Umbria, Scicily og Apulia. DOP merkingen på flaskene skal være ett stempel på god orginal vare fra det området flasken er i fra.

Olivenolje bør holdes unna lys, som er den verste fienden for oljens kvalitet. I løpet av kort tid vil oljen harskne i rom med for mye lys. Oppbevar oljen i skap som er mørke og tørre. Eller som vi har gjort i ett vinskap uten lys.

Klasifisering av olivenolje

Virgin: oljen blir produsert ved fysisk eller mekanisk behandling, altså uten kjemikalier. Betegnelsen jomfruolje brukes i forskjellige sammenhenger, avhengig av om man snakker om produksjon eller utsalgsmerker.

Raffinert: oljen har blitt kjemisk behandlet for å nøytralisere sterke smaker og syreinnholdet. Raffinert olivenolje blir normalt regnet som av lavere kvalitet enn jomfruolje; utsalgsmerkene extra virgin olivenolje og virgin olivenolje kan ikke inneholde noe raffinert olje.

Kjøp
Vi anbefaler at dere prøver dere litt fram og kjøper litt forskjellige merker for så å finne din egen favoritt. Pass på datostemplingen, så du ikke får en som er gammel.

Olivenoljen på bildet  kommer herifra: monini.com så med litt godt ferskt brød og en rødvin er fredagskvelden godt i gang.

Valentines

3 Kommentarer