Produkter

Fiskesaus fra det Gamle Antikke Romerske Samfunn

Fiskesaus

Det hersker mange teorier omkring denne oppskriften, så ingenting er helt sikkert. Men ryktene sier mangt og mye om et illeluktende produkt. Sausen har hatt flere navn; den har blitt kalt: garum, liquamen eller også muria og oppskriftene varier stort i det som i ettertiden har blitt skrevet ned og er bevart. Opprinnelig så kom nok oppskriften fra de gamle Grekerne.

Hovedpoenget er å preservere fisk ved hjelp av salt. Måten det ble gjort på er beskrevet på flere metoder, men prinsippet går ut på å bruke hele fisk med involler og blod, legge på salt for så å ligge ute i solen over lengere tid. Saltet vil da trekke vannet ut av fisken og selve fisken vil etter hvert løse seg opp ved hjelp av fermenteringen (gjæring) som skjer. Sluttproduktet er så silt og fylt på flaske. Resultatet blir en salt fiskesaus som ble brukt til å sette smak på maten. Den ble en periode nesten brukt på all mat.

Det mest autentiske vi har kommet over i dag er en fiskesaus fra Vietnam/Thailand kalt Nuc Nam eller Nam Pla. Jeg for min del er glad vi har lagt en del gamle tradisjonen bak oss.

Valentines

6 Kommentarer

 1. Nu blir jag osäker…vill du att vi ska pröva den såsen? Eller är det lika gott att vi låter det vara?
  Jag är dålig på att göra fisksåser. Blir ofta att man köper nåt färdigt och det blir väl inte riktigt lika bra

  • jeg tror nok det at dagens metoder for å fremstille fiskesaus bruker helt andre metoder så jeg vil nok si at dagens produkter trykt kan prøves ut, men dette gir jo litt releksjoner til hvordan det var før i tiden.

 2. vad spännande med sådan fisksås som redan de gamla grekerna använde sig av 🙂
  kram

 3. Tack för svaret! Jag äter fisk ganska ofta. Blir att man upprepar sig i tillagningen. Kul med lite nya såser.

 4. Sv: ja, verkligen 🙂 jag värnar om alla spindlar jag 🙂
  ha en bra dag
  kramar

 5. Jeg har brukt endel fiskesaus i bl.a wok og thailanske oppskrifter, men har aldri visst opprinnelsen… Men det var spennende lærdom!