Reise

Ferie på Læsø – En Dansk øy del I

Læsø

Vi har vært 14 dager på Læsø en dansk øy 30 km. utenfor Frederikshavn. Vi vil fortelle litt generelt om feriemulighetene på øya og de aktivitetene som finnes der. Læsø består av ca. 2.200 fastboende, men i feriemånedene er det opptil 110.000 besøkende turister.

Den er ca. 20 km lang på det lengste og halvparten i bredde på det meste. Det er mange sykkelveier og veldig flott å sykle på (høyeste punkt 45 meter). Øya er best for de som ønsker en stille rolig, bade, sykle type ferie. For de som liker byer og mye aktiviteter i ferien er dette ikke stedet. Det er ikke mye biltrafikk og generelt veldig rolig omgivelser. For å komme til øya måtte vi ta båten fra Göteborg til Frederikshavn  for så å ta båt ut igjen til øya.

I denne første delen skal vi ta for oss øya’s hovedattraksjon, Saltsyderiet.

INFO
Læsø saltsyderi er et lite dansk selskap som baserer sin virksomhet på det salte grunnvannet Rønnerne sør for Læsø. De syder salt i åpne jern panner, forteller gjestene om prosessen i historisk perspektiv og nyte at de har arbeide ved et av Danmarks vakreste jobber.

saltsyderiet

Veibeskrivelse
Du finner saltsyderiet på Læsø – sør for Byrum på Hornfiskrønvej. Kommer du fra Vesterø, svinger når du kom rundt. 200 m inn Byrum til høyre, ned Skovengårdsvej og følg veien til du kommer til Hornfiskrønvej på høyre side. Kommer fra Østerby ta til venstre akkurat når du er i svingen ved kinoen, ned Kokvadvejen og svinger ned den første vei til høyre – Kokvadgårdsvej, forbi losseplassen og ned Hornfiskrønvej på venstre side. Det er godt skiltet hele veien til saltderiet.

Saltsyderiet

Syding av salt var veldig stort på Læsø fra gammelt av, men alt stoppet opp på 1600 tallet. De drev rovdrift på skogen og klarte å brenne den helt opp. Først på 80 tallet ble produksjonen startet opp igjen og alt foregår på den gamle måten. Bortsett fra rovdriften av skogen, som nå er i veldig lite kvanta i forhold til før og skogdriften er naturlig velbalansert.

Saltsyderiet

Selve prosessen er veldig enkel, de har store kar med saltvann hvor de fyrer opp under med ved. Vannet fordamper og saltet blir igjen. For turistene som besøker kan de selv prøve seg i små kar hvor de kan lage sitt eget salt. Det lages ca. 200.000 poser med salt hvert år. Posene er i størelser 1 kg og mindre.

Læsø

Det er gratis å besøke Saltsyderiet ,men det koster kun 60 Dkr. å syde sitt eget salt.

Saltsyderiet

Saltsyderiet ligger i naturlige og vakre omgivelser.

Saltsyderiet

Du kan få kjøpt pannekaker med is og syltetøy fra kafeteriaen. så kan de nytes ute i den vakre naturen. Alt i alt var det morsomt å se hvordan de lager salt og få med seg litt av Læsø ‘s historie.

Ferie på Læsø – En Dansk øy del II

Valentines

6 Kommentarer