Vin Tips

Lindheim Ølkompani brygger og serverer øl blant tusenvis av frukttrær!

Lindheim Ølkompani
Lindheim Ølkompani

Kjære vin- og ølvenn,

Dere vet at jeg liker kloke ordspråk, og da er det et som virkelig gjelder i dagens vin øltips: «Du skal aldri si aldri!». Som vinhandler hadde jeg nemlig aldri trodd at jeg en dag skulle finne på å selge øl.
Men, siden jeg tror på kvalitet, flotte konsepter og menneskelig kjemi, hadde jeg virkelig ingen annen løsning enn å gjøre det nå.
Vår dyktige samarbeidspartner og ølspesialist Birger Marius Kristiansen, var både flink og tålmodig, og fant de riktige ordene overfor meg, slik at jeg fikk lyst til å smake på de deilige og annerledes øltypene, og samtidig treffe menneskene bak disse helt unike produktene. Du ser han på bildet litt lengre ned til venstre! (og jeg har alltid hørt  at ekte øleksperter er fysisk solide og har skjegg).

Vi har allerede 3 ulike varianter av øl fra Lindheim i salg på vinmonopolet, og de ble umiddelbart en suksess.
Mitt første øltips måtte derfor bli om Lindheims øl.

Lindheim Ølkompani brygger og serverer øl blant tusenvis av frukttrær!

Ingeborg og Eivin
Ingeborg og Eivin

Det startet i 2006, da det unge paret skulle på skiferie i USA, og tilfeldigvis kom over et øl som het Mac & Jacks Africa Amber! Dette var noe nytt, som de umiddelbart falt for. Siden 2012 har de produsert ulike ølsorter på den familiedrevne fruktgården.

Innerst i låven som ble bygget i 1954, står det et nytt mikrobryggeri fra Premier Stainless.  Tankene er av  vakreste sort rustfritt stål og lyser opp den gamle låven. Her brygges det ikke pils, men alt mulig annet godt overgjæret øl!

Coolship:
På høsten, når forholdene er riktig, brygger de øl som spontangjærer med villgjær fra lufta på Lindheim. Med riktige forhold menes riktig temperatur, helst en liten bris i lufta og oppholdsvær.  Selve bryggeprosessen er annerledes enn vanlig. Opptil dobbel så lang. Vørteren avkjøles i et stort, avlangt og åpen kar som kalles «coolship». Her blir villgjær fanget opp. Når temperaturen er nede på rundt 17 grader, overføres den til eiketønner for både gjæring og lagring. Denne prosessen kan gjerne ta fra 6 mnd-3 år. Den magiske luften på Lindheim er full av mystiske mikrober og gjær som egner seg for å skape noe unikt fra vår region.

Det produseres masse forskjellig rar, morsom, spesiell og vanlig øl. Noen faste sorter, mange nye. Samarbeidet med Pizza Port/Port Brewing/The Lost Abbey fra California,  har nok preget hvilke øltyper de lager i dag.

De  lager ofte nye brygg, og mye av ølet både lagres og gjæres på eikefat (rød og hvit-vinsfat, eller bourbon fat). Fra et par måneder til flere år.

På 60 og 70 tallet ble all frukt fra Gvarv sortert og pakket i låven på Lindheim, og sendt til kunder over hele landet. Det gamle fruktpakkeriet er nå bygd om til smakerom for øl og eplemost.

Er du i nærheten, så bør du ta en tur innom Lindheim, og besøke Ingeborg og Eivin, de serverer deg gjerne noen smaksprøver!

 

Lindheim Ølkompani
Lindheim Ølkompani

 

Besøksadresse:
Ingeborg og Eivin,

Tinghaugvegen 101, 3810 Gvarv
911 45 980 / 976 94 476
post@olkompani.no

Her kan du lese mer om Lindheim ølkompani og deres produkter:
www.olkompani.no

Valentines

Comments are closed.