Vin, Vin Tips

Min bestefar, en skikkelig «gentleman farmer», og en riktig god Médoc i eksepsjonell årgang, til kanonpris!

Château Castera
Château Castera

Kjære Vinvenn,

Jeg valgte å gå i fotsporene til min franske bestefar da jeg valgte et yrke i vinbransjen. Han var medlem av en av de største Bordeauxvin-familiene i Bordeaux, Latrille & Merlaut.

Jeg likte veldig godt hans rolige filosofi. Han uttalte seg aldri uten å ha noe å bidra med i en samtale. Han snakket heller aldri høyrere enn det som trengtes.  Han var en kunnskapsrik, og en skikkelig «gentleman farmer» som mange kalte han.

Jeg husker at jeg ofte var på godset hans, for å hjelpe til , og for å prate med han. En dag plantet vi en lang rekke med valnøtt-trær og jeg spurte han når vi kunne forvente oss den første avkastningen. Den 90-år gamle mannen smilte til meg, og sa: «jeg ser nok ikke den jeg, men når du smaker på våre valnøtter om et par år, da håper jeg du tenker på meg; og det blir nesten det samme, vel?»

Sånn var min bestefar. Han visste like godt som meg, at å jobbe i landbruksbransjen, og særlig med vin, det betyr å jobbe med livet. Bl.a. å overføre enkle og sterke verdier, og ta vare på naturen og livet.

Til lunsj åpnet han en flaske vin fra begynnelsen av 60-årene og sa: «Du skal lære to små ting, som de fleste tar for gitt, og som var annerledes før,  se på denne flasken!»

Det var to små detaljer som jeg aldri hadde lagt merke  til, før han utfordret meg på det.  Voluminnhold og flasketapping var annerledes enn det vi pleier å finne på en flaske i dag.

Det stod nemlig at flaskeinnholdet var på 73 cl. (og ikke 75 cl. som er vanlig i dag).

«Du skjønner sier han, frem til 1975, hadde flasker som var litt mindre, og den velkjente franske administrasjon og skattemyndighetene vært  veldig nøye på flaskeinnholdet, for å kunne følge nøyaktig med på produksjonen til alle produsenter og beskatte dem « riktig ». Men det hele ble så komplisert at flaskeprodusenten måtte produsere en ny type flaske, som inneholdt  75 cl. En Barrique i Bordeaux inneholder nøyaktig 225 liter vin, noe som tilsvarer nøyaktig 300 flasker à 75 cl. eller 308,219 flasker à 73 cl.»

Den andre detaljen var at flasken ikke var tappet hos produsenten, men hos en négociant (vinhandler) midt i Bordeaux-sentrum (Les chartrons). Navnet pål vinhandleren sto faktisk større på frontetiketten, enn navnet til selve produsenten.

Det var Baron de Rothschild (eieren av Mouton-Rothschild og Lafitte-Rothschild) som i 1924, først kom med idéen om å tappe vin på slottet («Mis en bouteille au château på fransk») for å  garantere og sikre en jevn og høy kvalitet. Fra 1969 ble det obligatorisk å presisere stedet hvor vinen ble tappet!

Det finnes forskellige varianter:

Mis en bouteille au Château, eller Mis en bouteille au Domaine :       Tappet på slottet
Mis en bouteille à la propriété:                                       Tappet på eiendommen
Mis en bouteille dans la région de production:                         Tappet i produksjonsregionen
Mis en bouteille par ou embouteillé par … pour:                        Tappet av … for … :

Tappet på slottet og tappet på eiendommen er de vanligste, og da vet vi nøyaktig hvor vinen kommer fra. Det er et kvalitetstegn, men ingen garanti for at vinen er god.

Tappet i produksjonsregionen er sjelden en god vin, mens den siste «tappet av.. for…, er ofte brukt av små produsenter som kjøper tjenester av en profesjonell flasketapper, og som kommer med  lastebilen sin på eiendommen og tapper et visst antall flasker for produsenten.

Jeg savner de gode samtalene med min bestefar, og hver gang jeg nyter et glass vin, er jeg aldri alene når jeg tenker på han. Jeg sa en ting  i hans begravelse « man dør virkelig den dagen man er glemt, ikke før».

Mye av han lever videre med meg, blant annet kjærligheten til den gode vinen.
Santé !

Sesongen er inne for å kombinere vin til vilt!

Denne uken ønsker jeg å anbefale deg denne flotte rødvinen fra
Château Castera
«Mis en bouteille au Château»

Dette er en klassisk Médoc som får det beste ut av sitt «terroir». Eikefatet er veldig godt integrert i vinen, og nesen domineres av behagelige og modne frukter som kirsebær, bringebær, bjørnebær og med et snev av underskogtoner, tørket frukt og krydder.

Vinen har en god og behagelig tanninstruktur, noe som forsterker fyldighet, fruktighet, rundhet og det totale inntrykket. Vinen er meget fint balansert, moden og etterlater en lang og behagelig følelse av at en moden Bordeaux er alltid god og elegant. Og nesten uslåelig. Et godt bevis på at en CRU Bourgeois fra Médoc, som med en fantastisk årgang, ikke trenger å koste for mye!

Skal dekanteres en halv time før servering. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2020.

Druer:                  65 % Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc og 5% Petit Verdot.
Anbefales til:    De fleste kjøttretter (særlig grillet entrecôte), vilt, tørre oster.
Innhold:              Sukker: 0,9 g./l. – Syre 4,5 g./l. – Alk.vol: 13 %
Varenr.:              98922 (BU)
Pris:                      179,90 (Veil pris, ca.230,-)

Valentines

Comments are closed.