Vin Tips

Munnvurdering og to herlige nyheter fra Portugal!

herlige nyheter
herlige nyheter

Kjære vinvenn,

Jeg har lagt merke til at uansett hvor i verden jeg befinner meg, er tredje. etappe (munnvurderingen, etter øye- og nesevurdering)  den mest populære under hele vinvurderingsprosessen. De etterlengtede smaksnyansene skal nå omsider få bevege seg fritt i din munn: Koble din hjerne til dine smaksløker og la dem snakke sammen!

I oktober 2006 satt jeg i et fly på vei til Vadsø og den snart verdenskjente Kongekrabbefestivalen. I Widerøe-bladet fant jeg en artikkel av Elizabeth S. Lingjærde om smakssamleren Carlo Petrini (gründeren av ”Slow Food-bevegelsen”). Hun skrev blant annet følgende: ”Slike (gode) produkter preger ofte et helt samfunn. For hva skulle Sogn vært uten seterbygder med geitehold, Sunnmøre uten sildefisket, Kristiansund uten skreifisket og Sørøya uten hjellene med tørrfisk i havkanten? En verden av forskjell. Akkurat som smaken.”

Ta små slurker av vin i munnen, og ikke svelg alt med én gang. Trekk luft inn i munnen gjennom vinen slik at det høres ut som regelrett slurping (for det er dét det handler om!) Og det er vel særlig denne slurpingen som setter oss vinfolk i et eget lys, spesielt foran et publikum bestående av nybegynnere. Det skal innrømmes; vi ser veldig dumme ut, med leppene snurpet sammen til et lite hull, konkave kinn (grunnet undertrykket), øynene som beveger seg i alle retninger mens de søker etter bilder i vår opplevelses- og minneverden og samtidig prøver å uttrykke alt munnen ikke er i stand til å si lenger. Men det er svært viktig, og faktisk uunngåelig dersom målet er å vurdere en vin best mulig!

Behold vinen i munnen ti–tolv sekunder; det er det optimale for å kunne utføre en best mulig analyse.

Du oppnår lettest en god vurdering ved å dele den opp i fire faser:

  • Begynnelsen – eller ”munnens førsteinntrykk” (Attaque en bouche på fransk) som avslører de første smaksnyanser. Her bedømmer du vinens sødme, rundhet, og fylde.
  • Munnens andreinntrykk (Milieu de bouche) Under denne etappen avslører du garvestoffer, konsistens, fylde (konsentrasjon), smaken og dens (forhåpentligvis) mange nyanser.
  • Ettersmaken i munnen (Arrière-bouche) Her vurderer du ditt totalinntrykk av vinens aromaer og smaker, dens alkoholinnhold og balanse mellom sødme, syrlighet og bitterhet.
  • Varighet eller lengde i munnen (Longueur en bouche) Dette oppgis på vinfagspråket i Men du kan like gjerne si sekunder, det er nøyaktig det samme. De beste viner har en totalinntrykkvarighet på opptil elleve caudalies (sekunder).

Sesongen er inne for å kombinere vin til vilt!

Denne uken vil jeg anbefale dere  to flotte nyheter fra Portugal

Quinta da Sequeira Tinto 2014
Mario Jorge Eugenio Monteiro Cardoso LDA
DOC Douro

Dyp rød farge. Konsentrert, med noe eikepreg som kombineres godt med mørke bær. Velbalansert, med myke tanniner, harmonisk, og lang og god ettersmak.

Druer:                   30% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 30% Tinta Roriz
og 10% Tinta Amarela e Barroca.
Anbefales til:      Kraftige kjøttretter og modne oster.
Innhold:               Sukker: 0,6 g/l – Syre: 4,5 g/l – Alk.vol.: 14 %
Varenr.:                30142 (BU fra sept. 15)
Pris:                        165,-

Quinta da Sequeira Reserva Tinto 2012
Mario Jorge Eugenio Monteiro Cardoso LDA
DOC Douro

Dyp rød farge. Veldig konsentrert, med aromaer fra mørke bær, solbær og bjørnebær. Godt integrert fatpreg. Velbalansert, med myke tanniner, harmonisk, med lang ettersmak.

Druer:                   30% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 30% Tinta Roriz
og 10% Tinta Amarela e Barroca.
Anbefales til:      Kraftige kjøttretter og modne oster.
Innhold:               Sukker: 0,9 g/l – Syre: 5,5 g/l – Alk.vol.: 14,5 %
Varenr.:                30143 (BU fra sept. 15.)
Pris:                        209,90

Valentines

Comments are closed.