Vin Tips

23 år i vinbransjen (allerede), nytt Crêperie i Oslo, og «Concours Mondial 2015»

Domaine Le Novi Terre de Safres
Domaine Le Novi Terre de Safres

Kjære Vinnvenn
I Bordeaux sier man at «tiden flyr i godt selskap, eller står stille som en kald og lang søndag om vinteren!». Jeg har nå jobbet 23 år i vinbransjen og jeg husker veldig godt avslutningen på min første «offisielle» jobb.

Jeg var ansatt som eksport-direktør i et sveitsisk sør-afrikansk consortium, og hadde ansvaret for å etablere et nytt eksport nettverk i hele Nord-Amerika og Europa etter 10 år med blokade.

Det var en herlig tid, og jeg hadde frie hender til å jobbe som jeg ønsket, så lenge resultatet syntes.  Frie hender fordi det var en tid uten mobiltelefon eller email. Bare gode gammeldagse telefakser som skulle hentes i bunker, to ganger daglig i hotellets resepsjon.  Vi klarte allikevel å avtale mange møter i utlandet, komme i tide til disse møtene, uten å bli forstyrret av inngående mailer og telefoner.

Vi snakket virkelig med hverandre, og vin var en «peoples business» som vi sier i bransjen.

Etter nesten 3 år var jeg på vei til hovedkontoret i Genève for å hente min sjekk (nok et fjernt begrep for de yngste av oss). Denne sjekken var en del av min avtale, og var basert på det virkelige salget fra jeg startet.

Helt frem til døren til min arbeidsgiver, var hodet mitt fult av tall, store summer i sveitsiske francs. Jeg hadde jo solgt 11,5 millioner liter vin de siste 3 årene, og var fullstendig ung og naïv.

Jeg skjønte med en gang at noe var galt, da min sjef sa følgende: «Nicolas, du har gjort en utmerket jobb for oss men (det var vel min første viktige «MEN» i forretningslivet), du er for ung til å bli rik! Men (igjen en «men») du har fått en god erfaring hos oss, noe som er viktig for din videre karriere!».

Dette var nok sant, fordi ca.  20 år senere er jeg fortsatt vinhandler (i Norge), og trives utmerket med dette.

For noen uker siden ble jeg invitert til å være med i juryen i «Concours Mondial 2015» for å kåre årets beste viner fra Veneto. Det var en stor ære å få være med på en av verdens største, og mest anerkjente konkurranser i vinbransjen. Kanskje du har sett disse klistremerkene på flaskehalser, uten å tenke noe særlig på dem?

Jeg er i hvert fall glad og beæret over å ha vært i Venezia, og jeg kommer selvsagt til å holde deg informert om «kulissene» i sånne store konkurranser!

Livet med vin, for vin og i vin er herlig!

I forrige uke besøkte jeg et nytt spisested i Oslo, La Maison Crêperie i Sørkedalsveien 3 B på Majorstuen.
Klikk her for å lese mer.
Her serveres det ekte franske «crêpes» pannekaker i alle varianter (saltet og søtet), smaksrike «flammeküche –tarte flambée» fra Alsace og deilige italienske pizzaer. Prøv selv, hele familien vil elske dette, unike lille hyggelige stedet.
Bildet til venstre er tatt under utarbeidelse av vinkartet sammen med kunstneren Eva Kitty Bumbulucz  som har prydet alle veggene på restauranten med sine flotte malerier, Monique Glibert, den dyktige prosjektlederen  til la Crêperie og meg selv. Husk at mat smaker alltid best med vin, og denne restauranten har alle rettigheter!

I mai lanserte vi to nydelige «sommerlige» hvitviner, som begge egner seg utmerket til sesongens måltider. Prøv til sjømat, asiatisk,  salater, og lettere sommerretter.

Domaine Le Novi Terre de Safres 2014
AOC Luberon – Provence

Aromaer fra friske hvite blomster og nyplukkede gule plummer, godt mikset med mineraler og sitrus noter. De samme aromaene gjør seg gjeldene i smaken! En flott middels fyldig hvitvin, med hint av mineraler i den lange og gode ettersmaken.

Druer:                   50% Bourboulene, 20% Grenache Blanc, 15% Vermentino, 15% Viognier.
Anbefales til:     Fisk og skalldyr, asiatisk mat og oster.
Innhold:               Sukker: < 0,8 g/l, – Syre: 3,95 g/l – Alk.vol. 12,5%
Varenr.:               21153 (BU)
Pris:                       129,90

Klikk her for å bestille denne vinen fra vinmonopolet

Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2014
AOC Pays d’Oc.
Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Petit Chablis”
Friske aromaer fra sitrus, eple og mineraler. Fruktig, livlig og krispy. En deilig vin fra Louis Max, en Burgund produsent som nå også har etablert seg i Languedoc. Dvs. at du får en «Chablis-preget»  hvitvin til samme prisnivået som en god vin fra Languedoc.

Apéritif 5 august i 2014: Ukens vin: Disse vinene er langt billigere enn de billigste chablisene! Louis Max byr på god “Chabliskarakter”. Tara, april 2015: Frisk og lys påskefavoritt!

Drue:                    100 % Chardonnay.
Anbefales til:     Sjømat, østers, sushi eller som aperitiff.
Innhold:               Sukker: 1 g./l. – Syre: 7,05 g./l. – Alk.vol: 13 %
Varenr.:               14661 (Basis)
Pris:                       124,90

Klikk her for å bestille denne vinen fra vinmonopolet

Valentines

Comments are closed.