Vin Tips

Peter den store: «den som kan drikke kan styre» og en virkelig god, moden og rimelig 2006-vin til høstmaten!

vin-tips

Kjære vinvenn,

I vinverden er uttrykket «tid er penger» dessverre en trist realitet, og ingen tar seg tid (eller har egentlig råd) til å lagre en vin lenge nok for å kunne tilby «modne flytende juveler», klar til bruk!
I alle ledd, helt fra produsentene, til vinhandlerne (i Bordeaux) «courtiers» – vinmeglerne som kjøper av produsentene, som selger til «Négociants» -vinhandlere som selger videre internasjonalt til importørene, går prosessen veldig raskt, og lagringen må gjøres av sluttkonsummenten,  som må smøre seg med stor tålmodighet.

I dag ønsker jeg å tilby en veldig god og moden vin, som vi har i en svært begrenset mengde!

Den ble  kjøpt inn i 2009, og ble med vilje «glemt»  i 4 år på vårt lager. I tillegg operer vi med 0 prisinflasjon eller spekulasjon, og har valgt å beholde samme pris som i 2009 (139,90).

Dette er en fantastisk vin, basert på Malbecdruen, også kjent for å være den sorte vinen (mørkere vin kommer du neppe borti), og som trenger en del år for å kunne by på det beste. Denne 2006-årgangen er fabelaktig sammen med høstmaten, bl.a. til kraftig viltkjøtt og trenger bare en liten dekantering i karaffelen på 15/20 minutter før servering.
Vi begynte å presentere den for vinmonopolet forrige onsdag, og reaksjonene ble virkelig over alle forventninger!

Château La Reyne Prestige 2006
AOC Cahors

Beskrivelse:
Dyprød farge, nesten svart. Kompleks moden duft med mørke og røde frukter, hint av trøffel, krydder (duftende busker, lavendel, mynt, eukalyptus) og underskog. Myk på smaken, med nydelige smeltede tanniner. Vinen er frisk, fin, aromatisk, rik og veldig karakteristisk for Malbec-druen fra Cahors.
Drue: 100 % Malbec.
Anbefales til: Vilt og kraftig kjøttretter.
Varenr.: 61897 (BU) Pris: 139,90 Kun 2271 flasker per i dag

Peter den Store ble født i Moskva 30. mai 1672. Han var en høy og sterk mann på to meter, og han spiste og drakk mye. Noen av hans gjester beskrev en vanlig drikkedag som følger: øl og brus mellom alle middager, 1- 2 flasker øl til hver middag, like mye vin, av og til mer, likør til dessert og brennevin etter middagene. Vinene han drakk under sine middager var bl.a. Toka fra Ungarn eller Cotnari fra Moldova i Romenia.

Hans evne til å feste ble svært populær blant befolkningen, og han brukte vin til politiske formål. Han organiserte ofte de såkalte «Ivachka Khmelnitzki» med sine rådgivere og andre mektige menn, for å sikre seg tilliten til sine nærmeste: In Vino Veritas « i vinen er sannheten» …

Hans reise til Frankrike i 1717 forble i alle franske minner. Den franske kongen, Ludwig den 15. var fremdeles et barn, og han utnevnte en diplomat, Herr Libois, til å ta imot Tsaren og hans følge. Han skrev følgende kommentarer til sin konge: «Tsaren har vel dyd i seg, men alle er ville… Han står grytidlig opp, spiser en stor middag kl.10, spiser en lettere middag etter den, og går å legger seg kl. 21, men mellom middagen og leggetiden, konsumerer han store mengder av anisbrennevin, øl, vin, frukt og diverse matvarer (…). Hans synes ingenting om ølet vi serverer han og klager på alt».
Peter den store hadde store maveproblemer, (men hvem hadde ikke hatt det i hans situasjon) bl.a. med fordøyelsen og  mavesår… Gjennom noen nederlandske vinhandlere i Bordeaux, ble han ble introdusert til viner fra Cahors, i Sør-Vest Frankrike. Denne vinen dempet hans mavesmerter! Den er rund og silkeaktig, og etterlater en kraftig, men samtidig lang og god ettersmak i munnen. Han ble overbevist om at denne vinen var den beste som fantes, og han importerte store mengder av den til Russland. Vinen ble deretter servert til alle middager, og han tvang til og med prestene til å bruke Cahors-viner under gudstjenesten.
Det finnes fremdeles en vingård i Azerbaïdjan med navnet: Caorskoï….

Høsten er der, gled deg!

Valentines

Comments are closed.