Vin, Vin Tips

Sopptur i Sørmarka, innsekter, mynter og en nydelig Côtes du Rhône Paradoxe!

Côtes du Rhône Paradoxe
Côtes du Rhône Paradoxe

Kjære vinvenn,

Forrige helg dro jeg med min familie på sopptur i Sør-Marka, men sesongen for skogens gull var dessverre godt over for i år.  Midt inne i skogen la  jeg merke til noen skyer av insekter  som hele tiden fløy rett over våre hoder . Plutselig angrep de oss, og  jeg fanget en som hadde satt seg fast i jakken min.

Det var verken mygg eller fluer, men et slags flått med vinger, som begynte å bite. Vi løp ut av skogen, og på det stedet vi stoppet sa min yngste sønn til meg: «Pappa, bakken er full av penger!» Og det var  sannelig sant: på bakken lå det hundrevis, tusenvis av penger. Men  det var bare en type mynt: det var de gamle 25 øringene. Jeg plukket opp en del av dem,  og så at mange av myntene var brent eller deformert. Jeg la også fort merke til en meget interessant detalj for meg i hvert fall ; alle 25-øringene ble produsert i 1982.

« 1982, sa jeg, 1982!» og smilte samtidig. Min sønn som kjenner meg godt, spør: « hva er det du tenker på, pappa. Er det vin igjen?»

Og det var nettopp det jeg tenkte på. 1982, for en årgang! En av forrige århundrets beste årganger. Jeg bestemte meg der og da, for å åpne en gammel vin samme kvelden. Valget falt på en 1990-Welgemeend fra Paarl i Sør-Afrika. Flasken var spesiell fordi det var den siste av de jeg hadde tatt med meg som håndbagasje inn i Kabinen fra Cape Town til Bordeaux. Det var de riktig gode gamle dager, der vi kunne ta med oss flasker i kabinen, og jeg hadde med meg en kasse à 12 flasker med denne vinen, med en selvprodusert håndtak av tape.

Alle veier fører kanskje til Roma, men i mitt tilfelle fører alt  til vin…

Jeg hadde lyst til å presisere at insektene som angrep oss var hjortelusflue, som tydeligvis er et sjeldent syn i så stor mengde, ifølge Wikipedia : «Om høsten, da hjortelusflua er aktiv, kan den angripe mennesker. Det skjer ikke veldig ofte, men den kan bli meget plagsom dersom den opptrer i stort antall. Den foretrekker hodet og særlig nakken hos mennesker. Den kan være vanskelig å bli kvitt ettersom den er både flat, tykkhudet og har solide klør på beina. Bittet kan resultere i sterk kløe. Hjortelusfluen bruker kun én vert, og «kaster vingene» når verten er funnet. Den forblir på verten.» Jeg har aldri sett så mye penger spredt ut i naturen. Kanskje noen hadde sprengt en safe, siden en stor del av myntene var deformert og brent.  Jeg får  muligens  aldri vite det.

Men det viktigste var, som i slutten av amerikanske filmer der enden er alltid bra,  at noe som startet dårlig fikk en bra slutt.  Vinen smakte nemlig utmerket!
Og 25 øringer fra 1982 (det siste produksjonsåret) er verdt  4  kroner. Kanskje jeg skal tilbake dit, med et bra anti insekt middel.

Sesongen er inne for å kombinere vin til vilt!

Denne uken vil jeg (igjen) anbefale dere en av nyhetene våre fra september:

Château Mas Neuf Rhône Paradoxe

AOC Côtes du Rhône
Delikat granatrød farge. Aromaer fra røde bær, bla. bringebær og rips, og med myke kryddertoner. En fyldig vin med god struktur, rike aromaer og lang silkeaktig finish.
Druer:             95% Grenache, 5% Mourvèdre.

Anbefales til: Vilt, oksekjøtt, beef, lammekarré.
Innhold :         Sukker: 2 g/l – Syre: 5,12 g/l – Alk.vol.: 15 %
Varenr.:          30149 (BU)
Pris:                150,-

Valentines

Comments are closed.