Vin Tips

Uken vintips: Om bordviner og eksklusive «gulvviner» i Marokko! Velkommen til Høstsleppet 3. og 4. september 2014.

vintips

Kjære Vinvenn,

Jobben som «vinhandler i Norge»  består av mange hyggelige reiser rundt omkring, for å kunne presentere mine viner, de fleste steder hvor det finnes et vinmonopolutsalg. Da jeg startet i Norge i sin tid var det ca. 90 butikker,  og  i dag er det rundt  287 butikker!

I går kveld var jeg for første gang i Egersund, og jeg satt og ventet på toget mitt på en lokal kafe (neste stopp Sandnes). Ved siden av meg sitter 9 nydelige eldre damer som snakker om gamle dager, drikker kaffe, og spiser wienerbrød. Jeg kan ikke la være å tenke på min bestemor fra Paradis i Bergen og hennes «berømte syklubb». Hun elsket  «syklubben» som besto av barndomsvenninner, og de hadde flere treff i uken på Hotell Neptun eller på Hotell Norge. Da hun måtte følge etter sin mann til Casablanca, satt hun sitt liv og sin syklubb i parenteser i 17 lange år. I motsetning til min bestefar, trivdes hun aldri i Marokko og lengtet etter Norge, syklubben og familien.  Det finnes svært mange anekdoter om den tiden og jeg husker særlig to:

Min bestefar hadde tilpasset seg svært godt til sitt nye liv i det franske Protektoratet og ble nesten som en «franskmann». Han drakk vin til alle lunsjene hjemme, men fikk ikke lov til å drikke av gjennomsiktige glass, eller ha flasken på bordet, for å ikke forstyrre sine tre døtre med synet av «alkohol». Jeg likte å spøke med han om at han var heldig som takket være hans fru, aldri fikk servert «bordvin» i Marokko, kun «eksklusive gulvviner». Men den beste historien er nok at barn på denne tiden fikk servert vann som var blandet med litt rødvin (i ørsmå mengder)på skolen, den lokale franske «rød saft».  Grunnen til dette er mange; enkelte sier at det er for å forsterke immunsystemet til barna, andre sier at det var for å dekke usmaken i vannet. Min bestemor ble så forskrekket over denne informasjonen, at hun gikk hver eneste dag, i den  sterke solen til skolen,  med en melkeflaske som hennes tre døtre skulle drikke til lunsj. Om melken var like frisk ved ankomst til skolen og hva som egentlig smakte best vet jeg dessverre ikke noe om!

Tidene har forandret seg, og barna får ikke servert vann med vin lenger. Mine besteforeldre har dessverre gått bort, noe som er helt naturlig,  men av og til hadde jeg ønsket  å ha muligheten til å invitere dem til en av mine smakinger i Bergeneller levere en kasse (gulv)vin til min bestefar.

Denne uken vil jeg gjerne anbefale en deilig rødvin  fra Marokko:

Domaine de Sahari 2012  – AOC Guerrouane

Den kommer fra skråningene opp mot Atlasfjellene, ved 600 m.o.h., hvor forholdene er perfekt for druedyrking både klimatisk og hva jordsmonn angår. Vinmakeren er  fransk (fra Bordeaux) men holder til i Marokko, hvor hele produksjonen foregår. En ikke veldig kraftig, men like fullt stedstypisk vin med god mykhet, fin sødme og behagelig friskhet. Fin til krydrede retter med kylling, for eksempel couscous” .  En unik Marokkansk vin, eneste fra dette området som tilbys på Vinmonopolet. Må prøves!

Druer: 20 % Carignan, 20 % Syrah, 20 % Grenache, 20 % Cinsault og 20 % Merlot
Anbefales til: Lam, grillet kylling med marokkansk krydder (f.eks. kummen). Middelhavets kjøkken (Mezzeh) og retter som er rike på arabisk krydder og smak.
Innhold: Sukker: 2 g./l. – Syre 5,7 g./l. – Alk.vol: 13 %
Varenr.: 4003801 (BU)
Pris: 119,90 Horeca: 93,- eks.mva.

Denne vinen kan du  smake sammen med deilig marokkansk mat  i den lille familiedrevne
restauranten ”MARRAKECH”  i Tordenskioldsgate i Oslo  klikk her for mer info

Eller  i Grensen 10 i Oslo på restauranten med deilig navn «KOS KOS»  

Klikk her for mer info. www.monalisahuset.no/kos-kos/  

I neste uke vil jeg gjerne invitere deg til  det store HØSTSLEPPET»i Posthalleni Oslo for å dele litt tid, kunnskap og glede,  rundt våre vinøse nyheter som passer til høsten- og Vinteren 2014!

Da får du muligheten til å smake på mer enn 500 viner, og høre på tre interessante foredrag om øl, vin og mat!

Private personer, vinklubber, bedrifter og vinelskere inviteres den  4. september.
Ansatte i Vinmonopolet inviteres den  3. september.
LIVET DET ER I DAG, MELD DEG PÅ … I DAG!
Velkommen skal du være – gleder meg til å treffe deg!

Ønsker deg en flott høstweekend!

Valentines

Comments are closed.