Vin Tips

Ukens vintips: «Blå-, hvit- og rødvin» i det 19. århundre

Vintips
Vintips

Kjære vinvenn,

I det 19. århundre ble vinen klassifisert i tre farger, kanskje etter det franske flagget (og norske, men i motsatt rekkefølge) med andre ord: «Blått, hvitt og rødt». Men ingen rosévinfarge, kanskje fordi rosévin  ble sett på som en mellomting, eller  til og  med som en mislykket vin.
Blå vin er beskrevet som den vinen som  tilhørte  fattige og  arbeidende folk,  og merkelig nok, også vinen til de som valgte å drikke fremfor å arbeide. Det er unge og stramme viner, med masse garvestoffer som fører til «grimaseansikter» for de som ikke er  vant med dette, men som varmer opp kroppen, fyller magen, og  som styrker og vekker sansene (hvis den blir  konsumert i moderate mengder). Men, den «destruerer moralen og tankegangen» og sliter ut kroppen hvis man drikker for mye av den. Malbec- vin (den sorte vin)  hadde samme beskrivelse,  som styrkevin og ble drukket av arbeiderne  og bøndene i Sør-Vest Frankrike.

Hvitvin er luksus vin. Alt fra Petit Chablis  og Saumur,  til østers som lysner opp en middag og «setter gjestene i godt humør»,  til Champagne  som bobler og lyser i  alles øyne på  alle vellykkede festmiddager. Men, også helt til Sauternes, rent gull i glasset, som et must til alle gastronomiske middager.  Hvitvin er definitivt vin til den øverste sosiale klasse.

Rødvin er hverdagsvin i de dannede kretser, den  lyser opp dagen («Vin, det er solens lys innesperret i en flaske» ifølge Horats),  gleder hjerter og styrker kroppen. Det er vin som får livet til å gli sakte, smertefritt og  hverdagen blir rosa («ikke bare elefanter»). Det er vin som «utvider sjelen» og skal gjøre mennesker mer siviliserte, mer kultiverte, rett og slett mer intelligente!

Midt i den flotte norske vinteren, kan jeg dessverre ikke la være å få en klar, vårlig tanke (eller en visjon) etter å ha skrevet disse linjer.

Jeg ser for meg det norske  flagget som vaier i deilig  vårbris, på en knallblå himmel. Jeg ser på det, med et glass rosévin i hånden. En liten stemmer hvisker i ørene mine:

«Hold ut, den tiden kommer igjen!»
Denne uken vil jeg gjerne anbefale  Domaine Montrose Rosévin 2014
(NY ÅRGANG nettopp ankommet):

Domaine Montrose Rosé 2014
IGP Côtes de Thongue
En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon” på fransk). Aromaer av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.
Druer: 65 % Grenache, 25 % Cabernet-Sauvignon og 10 % Syrah.
Anbefales til: Forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
Innhold: Sukker: 1,4 g./l. – Syre: 5,2 g./l. – Alk.vol. 12,5 %
Varenr.: Utvalg: Volum: Pris: Horeca eks.mva.
48204 (BASIS) K2 75 cl. 112,90 86,-
863702 (BASIS) K2 37,5 cl. 65,90 52,-
4820405 (BU) Magnum 150 cl. 255,- 192,-
4820407 (BU) Jereboam 300 cl. 625,- 470,-

Domaine Montrose La Balade des Lézards rosé 2013
Flott,  lys lakserosa farge. Kompleks nese av moden sitrus frukt, mandarin og krydder. Middels fyldig med lang ettersmak. Særdeles elegant og delikat!

Druer:                  70 % Grenache, 25 % Rolle og 5 % Syrah.

Anbefales til:     Aperitiff, rosa fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Innhold:              Sukker: 0,7 g/l – Syre: 1,95 g./l – Alk.vol: 13 %

Varenr.:               11815 (BU)

Pris:                       156,-                  Horeca: 112,- eks.mva.

Valentines

Comments are closed.