Vin Tips

Ukens vintips: « La fête de la fleur » Bordeaux og Slottsbesøk!

vin

Kjære Vinvenn,

Vinverden er preget av gamle tradisjoner, og i Bordeaux samler  produsenter  fra Médoc, Graves, Sauternes, Barsac  og  vinhandlere seg, en lørdag i juni for å delta i « La fête de la fleur » (blomster-fest).

Hvert år er vinbøndene veldig spente for  når  blomstene kommer på vinrankene, noe som gir et godt tegn på både kvalitet og kvantitet på den  kommende vinen. Den dagen blomsten kommer ut på vinstokkene gir også en klar dato for innhøstningen: nøyaktig 100-dager etter blomstringen.

21. juni 2007 ble jeg  invitert til  Château Smith Haut-Lafitte av min gode venn Olivier Cuvelier (eieren av Château Léoville-Poyferré og Château le Crock, begge i Pauillac) for å spise ved hans bord (nøyaktig 12 personer). Den kvelden fikk vi servert følgende viner til maten :

  • Château Smith Haut- Lafitte 2000
  • Château Rauzan Ségla 1996
  • Château Haut- Brion 1998
  • Château  Yquem 1998

Jeg satt stor pris på de nydelige og eksklusive vinene som ble servert denne  kvelden, og nøt dem med stor respekt.  Men plutselig så jeg  at det var bare jeg og Olivier Cuvelier som hadde drukket opp våre 4 glass av de  utsøkte nektarer (det var faktisk ikke noe påfyll,  og det er ikke kvantitet det går på). Alle andre glass fra de 10 andre personene  rundt bordet forble nesten urørt. Kanskje jeg har bodd for lenge i utlandet, men jeg ble nesten litt trist denne kvelden. Trist for at disse store vinene   ikke  ble drukket av de gjestene som egentlig hadde  fortjent dem, og at de endte sine liv i en vask på en uærlig måte. 5 år senere tenker jeg fremdeles på den kvelden,  og har kommet til konklusjonen om  at en god vin skal alltid serveres med respekt, og  i godt selskap, da smaker den alltid mye bedre og gir (gode) minner for livet!

Som for eksempel :

–  Husker du den kvelden i Bordeaux?
–   Ja det var en Médoc, 1986.. »

Denne uken anbefaler jeg følgende gode Bordeaux-viner som skal nytes med god mat :

Château Le Grand  Housteau blanc  2011
Vinen har en lys og livlig farge med gyldne kanter. Den er rund, fyldig og med en stor friskhet og fruktighet. Preg av sitrus-frukter med antydning til grapefrukt i avslutningen. Harmonisk vin med flott struktur.
Drue: Sauvignon blanc 100%.
Passer til: Fisk, lyst kjøtt og ost. Passer også veldig godt til asiatisk mat.
Varenr.: 97734 (BU) Pris: 106,90

 

Chateaux Le Grand Housteau rosé 2011

Château le Grand-Housteau / AOC Bordeaux rosé
Klar, brilliant, granatrød farge. Duft av solbær og masse frukt. Velbalansert, full av friskhet, en lang og fruktig avslutning. Virkelig en vin for sommeren.
Drue: 100% Cabernet Sauvignon.
Anbefales til: Aperitiff, salat, kylling, fisk (særlig rosa fisk) og middelhavsmat.
Varenr.: 41296 (BU) Pris: 114,-

 

Château Le Grand -Housteau 2010
AOC Premières Côtes de Bordeaux
Røde og mørke skogsbær, solbær, hint av paprika og plomme. Godt preg av bær i anslaget, og paprika i midten, fast finish.
Druer: 50% Merlot og 50% Cabernet Sauvignon.
Anbefales til: All-round vin som kan drikkes gjennom hele måltidet. Gjerne til lyst kjøtt, lam og grillet rødt kjøtt uten kraftig saus.
Varenr.: 14921 (Basis) Pris: 114,90 Horeca: 89,48 eks.mva.
Finnes også i magnum
Varenr.: 1492105 (BU) Pris: 245,-

 

Le G de Guiraud 2010(fra Château Guiraud)
AOC Bordeaux Blanc sec
Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en  behagelig fylde med preg av smør, mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak. Biodynamsik dyrket.
Druer: Sauvignon blanc 80%, Sémillon blanc 20%.
Sukker: 1,7 g/l. 9 måneder på eikefat.
Passer til: Apéritif, lyst kjøtt, fisk, skalldyr og ost. Passer også veldig bra til det asiatiske kjøkken (og særlig japansk mat)
Varenr.: 97739 (BU) Pris: 185,-

 

Château Panet 2008
AOC Saint Emilion Grand Cru
Flott, relativt intens duft av plommer, solbær, stjerneanis, krydder og eik. Fyldig, rund og bløt i munnen. Saftig skogspreg og fatkrydder i midtfasen, god ettersmak.
Druer: 75% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc.
Anbefales til: Kalkun, svinesteik, elg, lam, svineribbe og vilt. Nydelig til tørre oster.
Varenr.: 14330 (Basis) Pris: 197,50

Hvis du har tenkt deg  til Bordeaux eller Frankrike i sommer, så  ta gjerne kontakt med meg for slottsbesøk. Jeg kan for eksempel sterkt  anbefale slottet til en veldig hyggelig bergenser og hans  familie,  mellom Saint-Emilion og Cahors : http://www.chateau-de-milhac.fr/

Pascal Nyborg
0673607022

PS! Jeg vil samtidig benytte anledningen  til å informere om at «CroisiEurope» har tilbudt oss 4 ekstra lugarer  til elvecruise på la Garonne-elven i Bordeaux.  Dette kommer jeg til å  lede i samarbeid med Escape Travel,  fra 21. til 25. august 2012. De andre  20 plassene (13 lugarer) ble solgt på under et døgn i februar! Jeg kan garantere en fin tur, full av lokal historie, god mat, vinsmakinger og masse godt humør!
For mer info, vennligst trykk HER.

Jeg ønsker dere alle, en riktig god sommerferie!

Valentines

En kommentar