Vin Tips

Ukens Vintips: Champagne Drappier – en liten familiebedrift, med en annerledes produksjon- og livsfilosofi!

Drappier

Kjære Vinvenn,

Da jeg startet opp som vinhandler, i det forrige århundre (1993,) arbeidet jeg som eksport direktør for et stort Sør-Afrikansk firma. Min jobb var å bygge opp et eksportnettverk med  Europa og Nord-Amerika, etter nesten 10 år med politisk og økonomisk blokade på sør-afrikanske produkter, og i dette tilfellet med vin.

Dette var en spennende, men samtidig usikker tid, siden ingen visste hva et eventuelt maktskifte kunne føre til. Det var også en « tid preget av frihet» som mange unge dessverre  aldri får oppleve, det var nemlig en tid uten mobiltelefon  og bærbar PC.  Hotellrommene ble reservert,  og avtaler  gjort på forhånd via telefaks og fasttelefon. Og når vi skulle i et møte, sørget vi for å komme presis (ingen SMS som lød:  «jeg kommer straks» eller «jeg er 5 minutter forsinket») og når vi var i et møte var vi 100 % til stede  (vi sjekket ikke mobiltelfonen  hvert 5. minutt).
Jeg hadde nettopp solgt 3000 flasker vin til en nye importør, og jeg skulle besøke han i 3 dager på en lokal messe i Brussel. Jeg ble samtidig kjent med andre produsenter, blant annet herr Michel Drappier fra champagnehuset  med samme navn.  Jeg smakte hans vidunderlige cuvéer og hørte han fortalte noen historier og  visjoner med kjærlighet rundt hans champagner. Jeg likte svært godt å høre han fortelle meg om hans tette forhold til naturen (biodynamisk dyrking) og hans forsøk på å produsere champagne uten svovel (han var først ute!). Dette var nytt den gangen – les mer med å trykke her: http://www.aperitif.no/Vintips/vin/Mest-champagne-for-pengene
Da vår importør kjørte til  hotellet i Brussel hadde jeg riktignok deilige champagne-bobler i øyne. Jeg satt foran i bilen til min kunde  og Michel Drappier satt i baksetet.
Jeg kjente en gjenstand under setet mitt, og lette med rask hånd, og trakk opp en stor pistol (som lignet veldig på Clint Eastwood sin i «Dirty Harry»-serien).
Min joviale importør skiftet umiddelbart ansiktuttrykk og kommanderte meg til  å legge den på plass igjen, UMIDDELBART!
Jeg gjorde det, og vi snakket ikke mer om dette.

Noen dager senere ringte jeg (fra min fasttelefon selvsagt) til min nye kunde, og sønnen hans svarte meg. Jeg lurte på om det var mulig å snakke med hans far, noe han svarte på veldig rolig med følgende setning: « det blir dessverre ikke mulig for øyeblikket» Jeg spurte når det hadde vært mulig, og han svarte igjen, og var  veldig rolig i stemmen: «det vil ta en stund, min far sitter i arrest».
Faren ble sittende lenge  for våpensmugling (Belgia var tydeligvis stort på det i 80. og 90. årene) og vinimport-virksomheten var dessverre bare et dekkfirma for  ulovlige aktiviteter.
Michel Drappier og jeg har etablert et stort og godt vennskap siden den gang,  og i år har hans Champagne Drappier Carte Blanche vært i basislisten til  vinmonopolet i 17 år, en rekord!
Tusen takk til alle trofaste Drappierkunder  i Norge gjennom alle disse årene.
Drappier er mer enn bare en champagne, det er en liten familiebedrift, med  en annerledes produksjon-  og livsfilosofi!

I tiden fremover drikker vi mye musserende vin, og særlig champagne. Derfor vil jeg denne uken få anbefale følgende utvalg fra Michel Drappier:

Champagne Drappier Carte Blanche Brut
Ren mineralsk duft med en del frukt som gule epler og modne bær ( jordbær, kirsebær og stikkelsbær). Delikat snev av nøtter og sitrus. Myk og lang fruktsmak, modent, balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer, avrundet syre og veldig behagelig ettersmak. En tørr, kompleks, velbalansert og frisk champagne.

Druer: 75 % Pinot Noir, 20 % Pinot Meunier, 5 % Chardonnay.
Anbefales til: Aperitiff, fingermat med salte canapéer, skalldyr, lyst kjøtt og fisk.
Innhold: Sukker: 11 g./l. – Syre 6,9 g./l. – Alk.vol: 12 %
Varenr.: 75 cl. 30532 (BASIS)                        37,5 cl. 4004002 (BU)
Pris: 249,90                             159,90

T.A. 10. mai 2013: Terningkast 5.

Best i Test i Rogaland Avis (29.12.10) Terningkast 6 (89 poeng)

Champagne Drappier Brut Nature
Extra brut (kun 1,8 gram sukker)

Aroma av modne bær, stikkelsbær, nøtter og sitrus. Tørr, velbalansert og rund. Denne champagnen ble i utgangspunktet laget for familien Drappier. Dette er en ”Blanc de Noir” dvs. en hvit champagne laget av blå druer, og uten sukkertilsetning.

Drue: 100 % Pinot Noir.
Anbefales til: Aperitiff eller forfriskning til alle store og små begivenheter. Nydelig til skalldyr, rakefisk, gjørsfilet med løkkompott. Norsk kongekrabbe og desserter.
Innhold: Sukker: 1,8 g./l. – Syre 5,4 g./l. – Alk.vol: 12 %
Varenr.: 75 cl. 41256 (BU)            Magnum 4194905 (BU)
Pris:                      285,-                     589,90

Terningkast 6 (89 poeng) VG 22. oktober 2010
Apéritif (90 poeng – I særklasse)
Terningkast 6 (90 poeng – ”i særklasse”) VG (2007)

Klikk her for å bestille:

Valentines

Comments are closed.