Vin Tips

Ukens vintips: Den aller første Bordeaux klassifiseringen fra 1787 , og en veldig god og rimelig Médoc i 2009-årgang til påskelam (159,90)

vintips

Kjære Vinvenn,

Bordeaux er kjent for å være en meget borgerlig by, der «nesten»  alt står stille!

Jeg vil gjerne nevne et eksempel, med bl.a. vår Médoc-klassifisering som ble bestilt av Napoleon den tredje, like før en internasjonal messe i Paris i 1855.

Den ble etablert etter slottets rykte, priser  og en to-hundre år gammel tradisjon basert på kvalitet. Alle opplysninger ble oppgitt av « Courtiers en vin » (Vinmeglerne) og « Négociants de vins » (Vinhandlerne)

Médoc-klassifiseringen  fra 18. april 1855 gjelder kun for 88 slott, les og lær mer om dette med å klikke HER . Alle de 61 slottene som produserer rødvin kommer fra Médoc, unntatt Château Haut-Brion (Graves). Alle de 27 slottene som produserer hvitvin har bare søte viner fra Sauternes og Barsac.
Det er kun foretatt to forandringer på 159 år
Château Cantemerle ble først glemt,  men ble 5.  Cru classé, og Château Mouton Rothschild ble flyttet, av « mystiske årsaker » fra 2.  til  1. Cru i 1973.
En ting som er verd å merke seg er at Saint-Emilion produsentene som ble utelukket fra denne  listen  i 1855 reagerte etter 103 år, men da med sin egen klassifisering. Grunnen til at vinene fra Saint-Emilon  ikke kom  med, var at de ble kommersialisert fra byen Libourne, den gangen en stor konkurrent til Bordeaux.
Denne klassifisering fra 1855 var ikke den første, og det er stort sett få folk som vet om dette.

Amerikaneren Thomas Jefferson (1743-1826) som var ambassadør i Frankrike (og som ble USA’s tredje president) besøkte Bordeaux i mai 1787, og satt opp en liste over de forskjellige vinene i Bordeaux, (han fulgte gode tips og råd fra lokale vinhandlere og vinmeglere).  Listen ble  ganske lik den offisielle klassifiseringen fra 1855, som kom kun 68 år senere…

Her er hans imponerende liste, og legg merke  til de opprinnelige  slottenes navn (de aktuelle navnene på slottene står i parantes).

Rødvin

«Viner av første kvalitet »:
margaux (Château Margaux), la-tour-de ségur (Château Latour),
haut-brion (Château Haut-Brion) og la fite (Château Lafitte-Rothschild)

«Viner av annen kvalitet »:
rozan (Château Rauzan-Ségla), lionville (Châteaux Léoville-Barton,
Poyferré & Las Cas), la rose (Château Gruaud-Larose),
quirouen (Château Kirwan), durfort (Château Durfort-Vivens)

«Viner av tredje kvalitet»:
calon (Château Calon-Ségur), mouton (Château Moutn-Rothschild),
gassie (Château Rauzan-Gassies), arboète (Château Lagrange),
pontette (Château Pontet-Canet), de terme (Château Marquis de Terme),
caudale (Château d’Issan)

Hvitvin
Graves
:
pontac (Château Pontac-Monplaisir)
og carbonnieux (Château Carbonnieux)

Sauternes:
(Château d’Yquem)

Prignac
Barsac

I tillegg til dette dokumentet fra Jefferson kom bøkene om årgangsbeskrivelser fra hvert slott, fra vinmeglerfirmaet  Tastet-Lawton (siden 1742), og notater fra Vinmegler  Guillaume Lawton (1815). Dette var  viktige grunnlagsdokumenter for å etablere denne viktige klassifiseringen.


En liten anekdote til
:  Thomas Jefferson bestilte 36 flasker av hver av alle disse vinene, halvparten fant  veien frem til det hvite hus i Washington, og halv parten til

hans private kjeller !


Denne uken ønsker jeg å dele en god vin fra Nord-Médoc med dere. Den har en veldig gunstig pris akkurat nå; kun 159,90 (skulle ha kostet ca. 50,- mer i utgangspunktet).

Château Castéra  – 382 flasker på lagret i Norge per i dag
…er  en nydelig Cru Bourgeois med årgang 2009, og som passer helt perfekt til påskelammet men som kan gjerne lagres et par år til. Stedet har vært slottet til forfattere og filosofer som Michel de Montaigne eller La Boëtie.  I tillegg er dette det slottet jeg valgte for mitt bryllup i juli 2013. Vil du på besøk, ta gjerne kontakt med meg og les mer om slottet på www.chateau-castera.com

Beskrivelse: Dette er en klassisk Médoc som får det beste ut av sitt «terroir». Eikefatet er veldig godt integrert i vinen, og nesen domineres av behagelige og modne frukter som kirsebær, bringebær, bjørnebær og med et snev av underskogtoner, tørket frukt og krydder. Vinen har en god og behagelig tanninstruktur, noe som forsterker fyldighet, fruktighet, rundhet og det totale inntrykket. Vinen er meget fint balansert, moden og etterlater en lang og behagelig følelse av at en moden Bordeaux er alltid god og elegant. Nesten uslåelig. Vinen skal drikkes nå, eller i løpet av 3-5 år.

Druer: Merlot 65%, Cabernet Sauvignon 25%, Cabernet Franc 5%, Petit Verdot 5%.

Anbefales til: De fleste kjøttretter (grillet lam og  entrecôte), vilt, tørre oster.


Varenr.:
98922 (BU) Pris: 159,90- (Veil pris, ca.230,-) Horeca: 136,- eks.mva.

Bestill gjerne vinen fra kundesenter@vinmonopolet.no ved å oppgi varenr. , antall flasker du ønsker og hvilket vinmonopoletutsalg du ønsker å hente flaskene fra. Du blir oppringt eller får en SMS når flaskene er kommet i butikken.
Dette er en flott og gratis ekstratjeneste fra vinmonopolet, uansett hvor du befinner deg i Norge!

Med ønske om  en fin helg!

Valentines

Comments are closed.