Vin Tips

Ukens vintips: «Den ekte forbudte frukt»

vin tips

Kjære Vinvenn,

Denne uken kom jeg borti noe som for mange kan virke som en liten og kanskje ubetydelig anekdote, men som allikevel er svært viktig og tankevekkende i mine øyne!
Mange tror at Adam & Eva ble kastet ut av paradis fordi de forsynte seg med et eple. Men, den forbudte frukten kan ha vært en helt annet frukt enn et eple! Nemlig druer fra en vinstokk, igjen forvandlet til vin.
Det hele skyltes en menneskelig svikt (igjen eller allerede!), en lingvistisk feil under tolkningen tidlig i oversettelsesprosessen!
En kommentar fra Talmud fra Rav Hisda, Babylon sier: «Gud sa til Noah:» Skulle ikke du lære av det som skjedde med Adam? Det var vinen som gjorde han fortapt!»
Kilde: Jean-Robert Pitte – «Le désir du vin à la conquête du monde» Edition Fayard (sider 45 og 46)

Alt blir så mye klarere med dette synes jeg,
… er det derfor vin alltid har blitt knyttet til det mystiske, religionen og livet i hvert fall de siste 8000 årene? Var livets tre egentlig en vinstokk?

Denne uken anbefaler jeg en veldig flott rødvin fra Languedoc, en Cabernet-dominert blandingsvin i verdensklasse fremstilt i sann Médoc-stil, men med et lite innspill av varmt middelhavskrydder.

Mas de Daumas Gassac rouge 2009 /2010
IGP d’ Hérault

En svært holdbar vin. De første årgangene var noe tøffe og tanninholdige, men fra 1985 og fremover har de fått en mykere stil og kan sammenlignes med toppviner i Cru classé fra Pauillac eller St. Estèphe” av Tom Stevenson.

Druer: 80% Cabernet Sauvignon og 20% sjeldne druer i Languedoc (Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Tannat, Nebbiolo og Dolcetto…)
Anbefales til: Rødt kjøtt, storvilt og ost.
Varenr.: 49501 (BU) Pris: 350,-

Men prøv også denne, klassiske og gode representanten fra Saint-Emilion/Bordeaux:

Château Panet Grand Cru 2008
AOC Saint Emilion Grand Cru

Flott, relativt intens duft av plommer, solbær, stjerneanis, krydder og eik. Fyldig, rund og bløt i munnen. Saftig skogspreg og fatkrydder i midtfasen, god ettersmak.

Druer: 75% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc.
Anbefales til: Kalkun, svinesteik, elg, lam, svineribbe og vilt. Nydelig til tørre oster.
Varenr.: 14330 BASIS Pris: 197,50

Er du ute etter en rimelig rødvin, er denne absolutt å anbefale:
Domaine la Bastide Syrah 2010 “Les Genets” Vieilles Vignes
(40 år gamle vinstokker) – VDP d’Hauterives

Vinen er full av røde modne bringebær, og ”litt bitre” kirsebær frukter. Overraskende fyldig i munnen og en veldig konsentrert vin til denne prisen! I avslutningen har den rene og sanselige urter, noter av sjokolade, samt enkelte ”varmehint”.

Drue: 100% Syrah.
Anbefales til: passer utmerket godt til de fleste kjøttretter evt. småvilt. Aller best i godt selskap på hytta og foran peisen.
Varenr.: 15662 (BU) Pris: 106,90
Finnes også i magnum:
Varenr.: 1566205 (BU) Pris: 225,-

Valentines

Comments are closed.