Vin Tips

Ukens vintips: Den herlige og lykkelige rus!

Château Guiraud
Château Guiraud

Kjære Vinvenn,

Jeg leste  i en gammel bok at det er tre ting som skiller oss mennesker  fra dyr:
«Fravær av bekymringer for fremtiden, muligheten  til å elske i alle årstider, og egenskapen til å drikke når som helst uten å være tørst».

Som jeg skrev i innledningen til min siste bok, så er dyr mye nærmere mennesker (eller rettere sagt, i mine øyne, mennesker er mye nærmere dyr enn tidligere antatt).
Forskning har påvist det motsatte på de to første gamle påstandene  gjennom gjentatte studier og eksempler funnet i naturen.

Gjennom hele den menneskelige  historien  har menneskene hatt lyst til å drikke noe annet enn vann. Det har også dyr gjort, men heldigvis  i  mye mindre grad enn mennesker. Tanken på  å spasere i skog og fjell (kanskje i helgene) og treffe berusede  ville dyr gjøre meg litt «tankefull».
I hvert fall har mennesker opp gjennom tidene  alltid forsøkt å blande gjæret  frukt- og bærsaft, honning og røtter for å styrke magen, kroppen og sjelen.

I gamle dager ble vinen beskrevet  som forfriskende, styrkende og som «det ypperste bidrag til en sunn kropp og en sunn sjel. « Vinen  belyser hjernen og frigjør sjelen».
Vinen frigjør det beste i  mennesker; følelser, intelligens, mot, initiativ, subtilitet …

Disiplene i Falernum-skole (en referanse den gangen) skrev at man måtte oversjenke seg en gang i måneden og komme i en «herlig og lykkelig rus». Filosofen Horats som siteres  ofte (ikke uten grunn) skriver: «en lykkelig  rus frigjør sjelen fra sine jordiske bekymringer, den gir en konsistens til menneskelig håp, den hjelper deg med  å finne kloke og riktige ord for å utrykke  tanker og følelser. Den hjelper mennesker å kommer nærmere seg selv og  andre,  og bidrar til filosofi, nøkkelen til svar på de store og små spørsmålene i den menneskelige eksistens!»

Men (for det er alltid et  men, i hvert fall på jorden), det store problemet er å kunne stoppe i den lykkelige  og herlige rus, og ikke gå lenger. Etter dette punktet blir alt ødelagt, fjernt, stygt,  trist, farlig og destruktivt.

Etter å ha  lest tusenvis av sider om vin (historie og filosofi) er jeg tryggere enn noensinne på mitt firmas motto: «Drikk oftere, mindre og bedre».
Jeg vil også samtidig presisere at jeg på ingen måte, er en feilfri moralist, som har levd opp til mine ord hver eneste dag,  men i hvertfall prøver jeg!

Denne uken vil jeg gjerne  anbefale deg en tørr, frisk og herlig hvit Bordeaux-vin,  fra Château Guiraud!  Prøv den til asiatisk mat!
Les mer om produsenten ved å klikke her   

Le G de Guiraud 2013
Fra Château Guiraud,produsert  i Sauternes
– AOC Bordeaux Blanc sec

Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en veldig behagelig fylde med preg av smør, mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak.
Biodynamisk.

Dagens Næringsliv : 88 poeng (29.08.2012)

Apéritif: ”En lovende hvitvin for de neste 10 årene.” Meget godt kjøp (87 poeng). (28.06.12)

Druer:              80 % Sauvignon blanc og 20 %, Sémillon blanc.
Anbefales til: Apéritif, lyst kjøtt, fisk, skalldyr, ost og det asiatiske kjøkken
og særlig japansk mat.
Innhold:          Sukker:     1,2 g./l. – Syre: 2 ./l. – Alk.vol. 13 %
Varenr.:          97739 (BASISUTVALGET –  K2)
Pris:                  169,90

Valentines

Comments are closed.