
Kjære Vinvenn,
Jeg leste i en gammel bok at det er tre ting som skiller oss mennesker fra dyr:
«Fravær av bekymringer for fremtiden, muligheten til å elske i alle årstider, og egenskapen til å drikke når som helst uten å være tørst».
Som jeg skrev i innledningen til min siste bok, så er dyr mye nærmere mennesker (eller rettere sagt, i mine øyne, mennesker er mye nærmere dyr enn tidligere antatt).
Forskning har påvist det motsatte på de to første gamle påstandene gjennom gjentatte studier og eksempler funnet i naturen.
Gjennom hele den menneskelige historien har menneskene hatt lyst til å drikke noe annet enn vann. Det har også dyr gjort, men heldigvis i mye mindre grad enn mennesker. Tanken på å spasere i skog og fjell (kanskje i helgene) og treffe berusede ville dyr gjøre meg litt «tankefull».
I hvert fall har mennesker opp gjennom tidene alltid forsøkt å blande gjæret frukt- og bærsaft, honning og røtter for å styrke magen, kroppen og sjelen.
I gamle dager ble vinen beskrevet som forfriskende, styrkende og som «det ypperste bidrag til en sunn kropp og en sunn sjel. « Vinen belyser hjernen og frigjør sjelen».
Vinen frigjør det beste i mennesker; følelser, intelligens, mot, initiativ, subtilitet …
Disiplene i Falernum-skole (en referanse den gangen) skrev at man måtte oversjenke seg en gang i måneden og komme i en «herlig og lykkelig rus». Filosofen Horats som siteres ofte (ikke uten grunn) skriver: «en lykkelig rus frigjør sjelen fra sine jordiske bekymringer, den gir en konsistens til menneskelig håp, den hjelper deg med å finne kloke og riktige ord for å utrykke tanker og følelser. Den hjelper mennesker å kommer nærmere seg selv og andre, og bidrar til filosofi, nøkkelen til svar på de store og små spørsmålene i den menneskelige eksistens!»
Men (for det er alltid et men, i hvert fall på jorden), det store problemet er å kunne stoppe i den lykkelige og herlige rus, og ikke gå lenger. Etter dette punktet blir alt ødelagt, fjernt, stygt, trist, farlig og destruktivt.
Etter å ha lest tusenvis av sider om vin (historie og filosofi) er jeg tryggere enn noensinne på mitt firmas motto: «Drikk oftere, mindre og bedre».
Jeg vil også samtidig presisere at jeg på ingen måte, er en feilfri moralist, som har levd opp til mine ord hver eneste dag, men i hvertfall prøver jeg!
Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg en tørr, frisk og herlig hvit Bordeaux-vin, fra Château Guiraud! Prøv den til asiatisk mat!
Les mer om produsenten ved å klikke her
Le G de Guiraud 2013
Fra Château Guiraud,produsert i Sauternes
– AOC Bordeaux Blanc sec
Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en veldig behagelig fylde med preg av smør, mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak.
Biodynamisk.
Dagens Næringsliv : 88 poeng (29.08.2012)
Apéritif: ”En lovende hvitvin for de neste 10 årene.” Meget godt kjøp (87 poeng). (28.06.12)
Druer: 80 % Sauvignon blanc og 20 %, Sémillon blanc.
Anbefales til: Apéritif, lyst kjøtt, fisk, skalldyr, ost og det asiatiske kjøkken
og særlig japansk mat.
Innhold: Sukker: 1,2 g./l. – Syre: 2 ./l. – Alk.vol. 13 %
Varenr.: 97739 (BASISUTVALGET – K2)
Pris: 169,90