Vin Tips

Ukens vintips: Det er vel mye bedre å drikke en god og rimelig crémant, enn en dyr og dårlig champagne?

vintips
Kjære Vinvenn,

Jean-Louis Ballarin gjør suksess med sine viner hos norske forbrukere. Château le Grand Housteau er navnet på produktene som haler i land gode ord fra Frankrikes vineksperter, norske avisers vinkjennere og folk flest.
Området man kjører gjennom for å komme til Château le Grand Housteau minner i grunnen litt om den norske landsbygda. Små steder med noen hus, en liten butikk og mest bondegårder, skogholt, jorder og bekkeleier. Vi er rett på sørsiden av Bordeaux, og den letteste måten å forklare veien på er «innover der, og bortover sånn» – et direkte sitat fra juleeventyret om snekker Andersen som har vært på besøk hos nissemor og ungene hennes, og laget snurrebass til den nest minste nisseungen.

Jordsmonnet i Bordeaux-distriktet består grovt sagt av alluvial, sandholdig grus, avsatt i lave høydedrag av smeltede isbreer, fra det sentrale fjellområdet, og fra Pyrenéene for millioner av år siden. Grusen ligger fortsatt helt i dagen, i motsetning til andre grusavsetninger i Sørvest-Frankrike, og er mest markant i Graves. Jean-Louis Ballarin har 35 hektar 1ere Côtes de Bordeaux rød og 11 hektar 1ere Côtes de Bordeaux hvit.

Tredjegenerasjons eier

Vi kjører mot St. Germain des Graves, og når vi har passert «innover der, og bortover sånn» og en liten sving, kommer vi til et av produksjonslokalene til Jean-Louis Ballarin. Det er her de lager musserende vin, eller crémant som det heter når produksjonen skjer utenfor Champagne. Jean-Louis Ballarin er tredjegenerasjons eier av Château le Grand Housteau, og altså mannen bak salgssuksessene Château le Grand Housteau (rødvin i 75 cl flaske og på magnum) som er å finne i alle Vinmonopolets butikker i Norge,  og nyankommet i november; Crémant de Bordeaux Brut 2011.

Hans rødvin inneholder ikke sukker, og Jean-Louis står også bak produksjonen av Enkefruens Røde Bergenser. Les mer om vår venn Hans Bru, som vant kampen mot sukkersyke med Enkefruens rødvin! Klikk her: «Enkefruens lystige selskap, diabetes og Prinsefisk»

Fem hektar

Når man lager crémant, trenger man ikke å bruke druer fra egen jord. Men det gjør Jean-Louis, og han kjøper ikke ekstra druer fra andre. Han vil ha full kontroll på kvaliteten av druene og velger å bruke egne druer, selv om det betyr varierende kvalitet fra år til år. Druene fra de fem hektarene rett utenfor blir plukket for hånd, og deretter sorteres de, og fermenteres i store ståltanker. Så følger den tradisjonelle metoden (også kalt champagne-metoden) hvor annengangs gjæring skjer på flaske, og hvor én stakkars mann tilbringer flere timer hver dag i vinkjelleren med å vri flaskene en kvart gang (remuage) slik at bunnfallet i vinen til slutt skal havne i flaskehalsen. Alt skjer i den den over 300 år gamle vinkjelleren, som består av fire kilometer underjordiske ganger. Jeg var med Jean-Louis Ballarin å blande denne Crémant de Bordeaux Brut, og vi ble enige om en spesiell blanding, for denne Cremant de Bordeaux Brut, som vi meldte på vinmonopolets BU-liste i november. Jean-Louis var så fornøyd med resultatet at han sendte (uten å fortelle meg) inn til den årlige Crémant-konkurransen ved det franske landbruksdepartementet tidlig i høst og vant! Derfor står alle flaskene med en liten gullmedalje (Medaille d’Or du Concours général agricole 2013)!

I en viss fart
Noe av det mest fascinerende med champagnemetoden er å se hvordan flaskehalsene og bunnfallet som har samlet seg der blir frosset ned, for så å sprette korken (type bruskork) slik at det store trykket i flasken skyter ut bunnfallet i en viss fart. Så fylles på med ferdig crémant fra samme cuvée, korken stappes nedi og festes med solid ståltråd. Denne prosessen utføres på 5.000 flasker i timen, og arbeiderne har på seg verneutstyr. Det hender at flasker eksploderer under prosessen. Ikke rart at en flaske som skal inneholde musserende vin må lages betydelig mer solid enn vanlige vinflasker!


Château le Grand Housteau 2011/2012
75 cl – 116,90 (Basis – i absolutt alle vinmonopolets butikker) #14921


Château le Grand Housteau 2009  
1,5L – 250,-  BU           #1492105  (tilgjengelig fra 4. Desember 2013)

50 % Merlot, 50 % Cabernet Sauvignon.
Dufter og smaker av røde og mørke skogsbær, solbær, fat med hint av paprika og plomme på duft. Smaken er preget av bær i anslaget, noe fat og paprika i midten, fast finish.
All round vin som kan drikkes gjennom hele måltidet. Til oksekjøtt, lam og lyst kjøtt. Kåret til beste vin til biff av TV2, og anbefales av Christer Berens.


Château le Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut 2011
kr. 119,90 BU # 43298
Laget av 70% Sémillon og 30% Muscadelle.

Den er allerede inne i mange butikker  –  klikk her

Valentines

Comments are closed.