Vin Tips

Ukens Vintips: Drikk mer vin og mindre vodka, og kom frem til en fornuftig løsning!

vintips

Kjære vinvenn,

Grekerne innførte vinproduksjon i Krim allerede i antikken, og den lokale befolkningen  gjorde noe som sjokkerte både grekerne og romerne den gangen. Noe som vi i dag anser som svært sivilisert, men som var barbarisk den gangen, de drakk vinen helt  ren uten å blande den med  vann, og uten å tilsette den for eksempel honning.

For 21 år siden delte jeg kontor med et sveitsisk firma i Bordeaux (en viktig detalj),  som drev blant annet med produksjon og eksport av vin fra Georgia og Krim.  I 1818 etablerte en gruppe (nemlig) sveitsiske  vinprodusenter seg  fra Vaud i Krim for å produsere vin til den russiske Tsar. Produksjonen utviklet seg raskt, og sveitserne hadde etterhvert  plantet ca. 500 hektar med vinstokker. Etter Krimkrigen (1853-1856 ) hvor  hovedsakelig Frankrike og deres  allierte kjempet en blodig kamp  mot Russland,  og som resulterte i et russisk nederlag, les mer ved å trykke HER,  innførte den russiske prins Lev Sergueïevitch Golitsyn (1845-1916)  produksjonen av en musserende vin som de kaller Champagne (også ulovlig skrevet på etiketten). Denne fikk jeg servert i 1993. Den var dessverre  så langt fra  en champagne, en crémant eller til og med en kvalitets musserende vin som det går an å være (veldig søt, grove bobler, kort og ikke velsmakende). Vinproduksjonen i Krim ble veldig påvirket av alle historiske hendelser i dette området, alt fra phyloxera til den russiske revolusjon, 2. verdens krig, Stalin sine sovkhoz og kolkhoz-politikk. Til og med så sent som i 1986 skulle den daværende president Gorbatsjov kjempe mot alkoholisme  og ba om å få fjernet  mest mulig vinstokker. Av 2500 km2, forsvant 800. Men etter år 2000  ble det plantet på nytt, og Krim har per i dag et produksjonområde på  ca. 63 000 hektar.

En av de mest kjente produsentene heter Domaine de Massandra. Den  ble etablert for Tsar Nikolaj 2.,  tidligere utnevnt av Lev Sergueïevitch Golitsyne for  hans  « champagne fra Krim » (en « stor krim » for folk som elsker ekte champagne). Kjelleren ble holdt godt skjult under den russiske revolusjonen,  men  ble oppdaget av soldater fra den røde hæren i 1920.  Stalin forelsket seg i disse vinene, og beordret dem om å samle alle store flasker fra alle kjellerne til den tidlige tsar Nikolaj den 2. i Massandra. I 1941 ble alle flaskene nok en gang flyttet for å ikke falle i tyske hender. De kom tilbake på plass igjen  i 1944, og Domaine de Massandra har per i dag over en million flasker av gamle årganger. Domaine de Massandra var et av vinagenturene mine sveitsiske kolleger i Bordeaux importerte til Vest-Europa. De serverte meg et slags  Jérès fra Massandra med årgang 1875. Dette var først og fremst en stor historisk opplevelse for meg,  med tanke på den turbulente historien denne flaske hadde gjennomgått, før den kom frem til meg.

Ukraina har et stort alkoholkonsum (20 liter ren alkohol i året per hode),  men vin ligger langt bak vodka og øl. Vin er fortsatt desverre sett på som en kvinnelige drikk.

Alt dette for å ønske at mennesker (og særlig menn) fra begge sidene  i den  såkalte « Ukraina-krisen » kan drikke mer vin  og mindre vodka, og dermed komme til en  fornuftig løsning, som deres  forfedre gjorde for 2600 år siden, og  drakk sine viner rene.
Ekte menn drikker vin, også i Øst. Ekte menn starter aldri noe krig.

Erobringen av Malakoff med  franske tropper

Denne uken ønsker jeg derfor å anbefale en vin for fred mellom mennesker. Dessverre ingen vin fra Krim (det finnes ikke på vinmonopolet akkurat nå), men en « fredelig Crémant fra Bordeaux », med gylden flott farge,  intense smale og rette bobler til kun 119,90 kroner per flaske !

Château Grand-Housteau Crémant de Bordeaux BRUT

AOC Crémant de Bordeaux (fra Ch. Grand-Housteau – Jean-Louis Ballarin)

En elegant cremant med god kombinasjon av floralske (akasietre og andre hvite blomster) og sitrusdufter (grapefrukt og sitron). Vinen er frisk og fruktig i munnen, med litt ristet kaffe og krydder, og etterlater en følelse av velvære. Endelig gode og veldig rimelige bobler fra Bordeaux!

Druer: 70% Sémillon og 30 % Muscadelle.
Sukker: mindre enn 8 g/l – syre 3,5 g/l
Anbefales til: Aperitiff, skalldyr og fisk. Lyst kjøtt, ost og grønnsaker.
Varenr.: 8654: (BU, men finnes i flere butikker.) Pris: 119,90 M

USSERE NDE – FRA NKR IKE – Bordeaux
Gullmedalje 2013 i «Concours national des Crémants»
Eneste (100 %) produsent av Crémant i Bordeaux. Dette er fra tredje generasjon!

Bestill den gjerne fra kundesenter@vinmonopolet.no med å oppgi varenr. og  antall flasker du ønsker og hvilket vinmonopoletutsalg du ønsker å hente flaskene fra. Du blir oppringt eller får en SmS når flaskene er kommet frem.
Dette er en flott og gratis ekstratjeneste fra vinmonopolet, uansett hvor du befinner deg i Norge!

Valentines

Comments are closed.