Vin, Vin Tips

Ukens vintips: en forlengelse av sommer i glasset!

Le G de Guiraud
Le G de Guiraud

Kjære vinvenn,

Vel overstått sommerferie og lenge leve «the indian norwegian summer»

Alle vet at god vin forlenger livet, forsterker gode øyeblikk og knytter folk tettere sammen.
Jeg fikk et spørsmål i sommer, en slags « lur Donald Duck-gåte» av min eldste sønn. Han spurte om jeg visste forskjellen mellom unge og eldre mennesker.
For å øke spenningen hos min ivrige sønn, valgte jeg å svare nei!!
Han forklarte meg (med et stort smil fra fortann til fortann som man sier i Bergens-området) at
«eldre mennesker, det er mennesker som har vært unge lenger enn de andre».
Jeg tenkte automatisk høyt, at det er egentlig akkurat det samme med gode viner som har ligget lenge. «Å nei pappa, ikke nå igjen. Alt dreier seg ikke om vin på vår planet!» svarte han…

En god vin som har ligget lenge, og gjerne i større glassflasker (1,5 eller 3 liter) utvikler det man kaller for «tertiære dufter og aromaer», bedre kjent som « le Bouquet». Men en gammel vin som fortsatt skal smake godt må beholde sitt preg av ungdommelig karakter, og fremdeles være frisk og spenstig, eller fortsatt ha en fin garvestoffstruktur.
Tiden har gjort den eldre utseende- og smaksmessig. Den er blitt mer moden, utviklet, og av og til mer kompleks, men personligheten og «genene» er fremdeles de samme.

Jeg leste to historier i sommer som skal understreke dette:
«Paulus og Pieter (102 år) som er verdens eldste tvillingbrødre, påstår at hemmeligheten er god vin, og å ikke jakte damer» Les mer her

En eldre mann (100 år) har levd et godt og sundt liv, og har blant annet drukket vin hver eneste dag (til middagene). Se filmen her
Han syklet opp et fjell med en stigning på 450 meter, 26 november 2014, 10 kilometer på bare 56 minutter. Dette var for å feire hans 103-årsdag!

Konklusjonen min:
Vin er en av mange små gleder som bidrar til å beholde et glimt i øyet lenge i livet, og som bidrar til lyst, fantasi, drømmer og mer menneskelighet.

Denne uken vil jeg veldig gjerne anbefale deg denne , tørre og friske hvitvinen fra Sauternes i Bordeaux. Vinen har fått en mengde gode omtaler i aviser og magasiner over hele landet, siden lanseringen. Bl.a. i Aftenposten sist helg: «Her får du veldig mye god hvitvin for pengene. Dette Sauternes slottet har slått seg på tørre hvitviner, og dette eksemplaret har skikkelig trøkk på smaken med en miks av epler, grønne plommer, litt stikkelsbær og et ørlite streif av kiwi også i frukten. Bare et svakt kledelig slør av fatkrydder ligger bakom som smaksstøtte.

Le G de Guiraud 2014
Fra Château Guiraud produsert i Sauternes
AOC Bordeaux Blanc sec

Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en behagelig fylde med preg av smør, mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak.

Biodynamisk dyrket.

Druer: 70 % Sauvignon blanc og 30 %, Sémillon blanc.
Anbefales til: Apéritif, lyst kjøtt, fisk, skalldyr og ost og det
asiatiske kjøkken og særlig japansk mat.
Innhold: Sukker: 1,2g./l. – Syre: 2 ./l. – Alk.vol. 13 %
Varenr.: 97739 (BASIS K2)
Pris: 169,90 Horeca: 129,- eks.mva.
Magnum: 359,90 Horeca: 276,- eks.mva.
DN 8.11.14 Nye Takter: 88 poeng. “Fyller etterlengtet et tomrom i basisutvalget.
Klikk her for å Lese mer/bestille fra Vinmonopolet.

Jeg ønsker deg en flott helg etterhvert!

Valentines

Comments are closed.