Vin Tips

Ukens vintips: en stor lagringshvitvin til en rimelig pris & god Helg!

vintips

Kjære Vinvenn,

Før jeg begynner å beskrive «denne ukens vintips» må jeg komme med en liten innrømmelse. Der jeg kommer fra i Haut-Médoc, distriktet som fortsatt ligger på riktig siden av elven ifølge mange «Médocains», drikker vi enten lokale rødviner eller champagne, og veldig sjelden hvitvin (Bordeaux er byen som drikker mest champagne etter Champagne-distriktet). Fra oppveksten husker jeg at det alltid ble bestilt et par kasser hvitvin, en gang i året, fra et distrikt lenger Nord (les utenfor Bordeaux’ grenser). Denne vinen var alltid fra siste årgang, tynn, syrlig og kunne ikke lagres og skulle drikkes kun til østers.

Helt frem til 2005 levde jeg på denne elendige myten, til jeg traff Monsieur Louis Métaireau. Han åpnet opp en ny verden for meg. Denne eldre mannen fikk meg også til å tenke på min bestefar, like før han døde  i mars 2002 i Bordeaux. Hans siste ord til meg er grunnlaget for min livsfilosofi, både privat og profesjonelt. «Nicolas, det er litt trist at jeg skal forlate dette livet nå. Jeg hadde så mye mer å lære og å oppleve.»

Man blir aldri utlært innen vin, og (vin)lærdommen skal gjøre oss mennesker ydmyke, og aldri til arrogante (ofte) selverklærte «eksperter»!

Monsieur Louis Métaireau og hans datter Marie-Luce fikk meg til å smake på en eldre årgangs-muscadet fra deres topp-cuvée; Cuvée ONE! Dette ble til en av mine største hvitvins opplevelser. Jeg som elsker sjø, historie, vin og det gode liv. Denne vinen blandet alt sammen, til en fantastisk smaksprøve i munn. Vinen stammer fra de eldre vinstokkene som hans far plantet i 1937. Vinen ligger på bermen (sur Lie) i mange måneder,  og Cuvée ONE er bare produsert i de aller beste årgangene (89, 90, 93, 95, 97, 99, 2000, 2005 og 2007), og er ment å skulle skille seg fra alle andre, samtidig som den er eksepsjonell. Ellers hadde ikke denne vinen hatt noe på markedet å gjøre. Dette er den beste vinen fra en av de aller beste produsentene i distriktet, og som arbeider etter strenge kriterier. Selv om produsenten er klar over at det perfekte er uoppnåelig, prøver de uansett å jobbe år etter år for akkurat det! Vinen fikk strålende kritikker (eller terninger for de som foretrekker det) i Norge og i utlandet, og er nydelig til østers og hummer, men passer også perfekt til blåskjell, fisk med en delikat smørsaus, østers, kreps, kamskjell med karamellisert endiver, kylling i smør med ferske grønnsaker, fersk og ung geitost (Chavignol) og lette desserter basert på egg (Meringler).

Vi har kun 1032 flasker på lagret  av Louis Métaireau Cuvée One 2007 til bare 145,-

Bestill den gjerne fra kundesenter@vinmonopolet.no med å oppgi varenr. (# 43291) , antall flasker du ønsker og hvilket vinmonopoletutsalg du ønsker å hente flaskene fra. Du blir oppringt eller får en sms når flaskene er kommet frem.
Dette er en flott og gratis ekstratjeneste fra vinmonopolet, uansett hvor du befinner deg i Norge!

Louis Métaireau Cuvée One 2007
(Muscadet Sévre et Maine AOC sur Lie)
Produsent: Domaine du Grand Mouton
Drue: 100 % Melon de Bourgogne

Fargen er lysgul med strålende grønne nyanser. Duftene er modne i sin friskhet, ungdommelige, men samtidig runde og elegante. Man føler nesten en lett vind strekke sansene, og en anelse av sjø og salt. Vinen er en opplevelse i seg selv i munnen. Aldri har en Muscadet vært så rund og smaksrik uten å miste sitt Muscadet-særpreg. Vinen er mineralaktig, men beholder samtidig sine blomst- og  bær- (stikkelsbær) aromaer. Den varer lenge i munnen og etterlater en behagelig følelse som varmer både kropp og sjel.

Litt om Loire og Muscadet sur Lie :

Loire ligger langs elven med samme navn i midtre og vestlige del av Frankrike. De berømte Muscadet-markene ligger ved Loire-elvens utløp. De beste finnes i Sèvre et Maine, oppkalt etter to elver med samme navn. Sèvre et Maine, utgjør 1/4 av det generelle appellasjonsområdet, men står for 85% av all Muscadet-vin som blir produsert. Det kjølige klimaet gir relativt lette hvitviner.
Etikettene til vinene fra dette området kan bære betegnelsen ”sur Lie” og betyr ”på fatbunn”. Det vil si at vinen ikke er stukket om etter gjæring, men har fått hvile frem til våren på bunnfallet. Denne behandlingen lar vinen beholde noe av den karbondioksid som dannes under gjæringen, slik at den gir en lett perlende fornemmelse i munnen. Muscadet ”sur Lie” er områdets beste viner og vanligvis friskere, rikere og mer harmoniske enn ordinære Muscadet.

Klikk her for å lese mer

Valentines

En kommentar