Vin Tips

Ukens vintips: en «vulkansk» rødvin fra Sicilia

vintips
Kjære Vinvenn,

Sicilia er en spennende region, og særlig når det gjelder vinproduksjon,  og muligens er den en av verdens eldste.

Etter at fønikerne introduserte vin i Sicilia i perioden 1100-900 før Kristus, bidro grekerne i løpet av 500 år (fra det 8. årh. før KR. til det 3. årh.),  med å forandre den lokale befolkningen til eksperter i vindyrking og til å bli  vinelskere.
Det romerske riket og den kristne kirke fortsatte samme vei, men vinproduksjonen tok en pause under de såkalte «barbariske invasjoner» i det 5.  århundre etter Kristus, og særlig under «muslimske invasjoner» (827-878).
Det er takket være normannere at vinproduksjonen  begynte å utvikle seg igjen. Noen normanniske grupper søkte sørover, og etablerte baser i Aversa, Capua, Puglia og Calabria. Fra disse basene lyktes de etter hvert i å erobre Sicilia og Malta fra Sarasenerne. Områdene de etter hvert styrte som hertug- eller kongedømmer var: Abruzzo, Puglia, Calabria, Campania, Malta, Napoli, Thessaloniki, og selvsagt Sicilia.

Det var Kongeriket av Aragón, og deretter spanjoler og mot slutten av det 18. århundre engelskmenn (Woodhouse) som bidro til enda mer ekspertise.
Ja, mange har vært innom Sicilia de siste 3000 år, nesten alle!

I dag ønsker jeg derfor å anbefale en siciliansk nyhet i basisutvalget til Vinmonopolet. En økologisk rødvin, basert 100% på en lokal drue; Nero d’Avola. Nero d’Avola er en lokal rødvinsdrue som stammer fra en by med navnet Avola i  syd-øst Sicilia. Druen fører til viner med god syre som egner seg  til langtidslagring, med god karakter og dufter av mørke bær, plommer, lakris, urter og fioler. Den blir ofte sammenlignet med Syrah pga. disse karakteristikkene.Den passer svært godt til høstsesongens retter – eller uten mat (men i godt selskap) en høstkveld foran peisen!

Donna Tá Nero d’Avola 2012
(økologisk) #16964  til 139,90

Denne vinen fikk gode omtaler i norske tidsskrifter,  blant annet i  Apéritif (Meget godt kjøp 28.08.2014), Vinofil (87 poeng) , Adresseavisa (terningkast 5) og i dn.no (82. poeng  05.09.2014)

Valentines

Comments are closed.