Vin Tips

Ukens vintips: Er vinen årsaken til den franske revlusjon?

vintips

Kjære Vinvenn,

Konsum av vin kan føre til det meste, og i dag ønsker jeg å dele en spennende og lite kjent teori med deg fra min kommende bok i høst:

Er vinen  årsaken til den franske revolusjonen, 1. mai feiringen og Frankrikes største kollektive hang-over?
Bompenger, skatt og avgifter på alt, er noe som nordmenn og alle nasjoner over hele verden irriterer seg over. De har alltid eksistert, og  særlig i Paris i 1780-årene. I følge en offisiell rapport bodde det ca. 750.000 innbyggere i Paris i 1787, og hvert individ hadde dette året drukket 122 liter vin, 9 liter øl og 3 liter cider. Tilsammen over 91, 5 millioner liter alkohol i løpet av et år!
I tillegg kom  «tax-free forbruket» for å bruke et moderne uttrykk, og ca. 120 millioner liter som ble smuglet inn. Dette skjedde i Frankrike for 240 år siden, men føles egentlig like aktuelt i dag, for eksempel i Norge.
Den gangen ble det altså drukket ca. 250 liter vin per hode i året (350 liter pr. mann, ingen likestilling enda) noe som må ha vært en drøm for vinhandlerne den gangen, eller kanskje for smuglerne?
For å illustrere dette ble en Pinte (93 centiliter) solgt for 3 sous og 6 denier utenfor Paris, og samme vin i samme mengde ble solgt for 12 til 15 sous i Paris-sentrum!
Helt fra middelalderen hadde de franske byene flere inngangsporter, hvor man måtte betale skatt på alt som skulle fraktes inn. Hver gang byene skulle utvides på grunn av en økning i befolkningen kom det flere porter, og dermed flere skatter. På grunn av dette kom det etterhvert  veldig mange barer utenfor Paris by («Guinguettes»), og med disse et økende problem med smugling. Tollbetjentene fikk etterhvert lov av myndighetene til å forsterke kontrollene utenfor murene rundt Paris, og forsøke dermed å forhindre smuglingen.
Dette ble en utvidelse av skatteområdet, akkurat der hvor disse barene «Guinguettes» befant seg, og det ble for mye for innbyggerne og bareierene.
11. juli 1789 marsjerte de inn mot byen, og i tre dager angrep de byportene i Nord og Øst for Paris. Folkemengden var nok ikke edru enda, da de tok La Bastille 14. Juli 1789, som var et veldig viktig symbol den gangen. Men i de 8 tårnene var det bare 9 fanger, og ingen frihetskjempere blant dem.

Borgerskapet fryktet folket og sendte polititet (som ikke jobbet etter kongens ordre lenger) som arresterte mange av disse «første revolusjonære» og  gjeninnførte byport-skattene allerede dagen etter, dvs 15. juli 1789.

19. februar 1791 ble alle byportskattene besluttet lagt ned, noe som trer i kraft fra 1. mai det samme året. Har arbeidernes dag 1. mai også kanskje sine røtter i feiring av vinen?

Tusenvis av vogntog fulle av vin strømmer mot Paris sentrum, og historikerne regner ut at ca. 4 millioner liter vin ble drukket på denne dagen, i en av verdens største folkefester.
Festen førte naturlignok til en av Frankrikes største « kollektive hang-over » …

Men ganske kort tid etterpå kom det mange nye skatter på alkohol. Penger styrer hele verden.

Kilde : Jean-Francois Gautier –Le vin de la Mythologie à l’œnologie Editions Féret 2003 sider 59-65

Denne uken vil jeg gjerne anbefale en Château Panet, et underverk av tradisjoner!
Château Panet er en av de siste Saint Emilion Grand Cru-viner produsert etter den gamle tradisjonen. Vinbransjen (som alle andre bransjer) er dessverre påvirket av trender, etablert av enkelte « guruer » med stor inflytelse og kontaktnettverk.
Jeg synes at det er godt å ta vare på våre gode tradisjoner og produsere vin etter gamle oppskrifter. Vinen er produsert etter biodynamisk-inspirerte metoder (gress mellom rankene for å tvinge vinrøttene til å grave seg lenger ned i bakken på jakt etter de nødvendige mineraler, minimalt bruk av kjemikaler).
Området er på bare 8 hektar, og strekker seg over Saint-Emilion-platået, mellom Pomerol og noen av de mest kjente château i Saint-Emilion. Vinstokkene er i snitt 25 år gamle. Druene blir plukket fullmodene (ikke overmodene) for å hente mest mulig av frukten, og ingen fat blir tatt i bruk. Hensikten med dette er å ta vare på frukten, og få jordsmonn, druene og vinkunsten til Carles-Familie (produsenten) til å komme bedre frem uten å dekke noenting.

Château Panet  2010
AOC Saint Emilion Grand Cru
Beskrivelse: Flott, relativt intens duft av plommer, solbær, stjerneanis, krydder og eik. Fyldig, rund og bløt i munnen. Saftig skogspreg og fatkrydder i midtfasen, god ettersmak.
Druer: 75% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc.
Anbefales til: Kalkun, svinesteik, elg, lam, svineribbe og vilt. Nydelig til tørre oster.
Varenr.: 14330 BASIS K2  Pris: 209,90

Valentines

Comments are closed.