Vin Tips

Ukens vintips: Erling Skakke endelig tilbake på norsk jord og vi presenterer flere gode dessertviner!jord og vi presenterer flere gode dessertviner!

vintips

Kjære Vinvenn,

Denne uken vil jeg først og fremst takke for alle de gode tilbakemeldingene jeg har fått  på mine (nesten ukentlige) ” vintips», så langt i år.

I 2006 lanserte vi en serie med Cognac under navnet Erling Skakke!

Erling Skakke XO er en hyllest til en av forfedrene fra tiden som kalles høymiddelalderen. Faktisk er det slik at min bestefar Einar Riber Stødle og familien Stødle i Bergen/Etne er direkte etterkommere etter Erling ”Skakke” Ormsson, som var omstridt enekonge i årene 1162-1177. Han ble født i 1115, og var gift med Kristin Jorsaldatter. Sammen hadde de sønnen Magnus Erlingsson. Erling Skakke falt i slaget på Kalvskinnet i 1179, og ligger begravet i vakre Nidarosdomen.

Denne cognac’en kommer fra en enkel vinmark (single vineyards) hos Michel Bonnin  / Vignobles Philbert. Den er laget kun av druer fra Fins Bois distriktet, er i snitt 20 år gammel, og har en helt naturlig farge og er ikke tilsatt fargestoff, E150 eller karamell-likør!

I tillegg til å være veldig god og med en elegant innpakning, finnes det en annen liten hemmelighet. Tegningen og skriften på forsiden skal være laget av ekte gull. Så når flasken er tom, kan du skrape bort litt gull med en skarp gjenstand. Du blir ikke rik av dette med det første, men kanskje på sikt hvis du er glad i cognac, og nyter et glass regelmessig: et gram her og et gram der, blir fort en gullbar – en sikrere investering i hvert fall enn mye annet!

Under lanseringen av Skakke cognac i Etne var jeg så heldig å få med meg et teaterstykke (med vakker vestlandsk natur som scene) om hjemkomsten til Erling Skakke etter korstoget! Erling Skakke var borte i tre år, og hans Cognac har vært borte fra markedet i kun noen få måneder, men nå er den endelig tilbake på norsk jord!
Og akkurat som Erling Skakke fikk jeg en del «juling» (passer jo bra i disse juletider?) etter arrangementet. Den lokale «Blåkors-avdelingen» og «bitre» avholdsfolk klaget til lokale aviser og  til «Rus-og helsedirektoratet». Dette førte til mye skriverier, men ikke noe mer (saken ble henlagt). Det hele ble veldig bra oppsummert og konkludert i et leserinnlegg i den lokale avisen Grannar: klikk her for å lese.

 

Norsk design ved Lasse Ingeberg / Good2Know

Erling Skakke Vieille réserve de famille
(karaffel flaske – over 20 år gammel)
Varenr.: 55223 (BU)          Pris: 679,90

Skakke XO
(10 til 12 år gammel)
Varenr.: 59150 (BU)          Pris: 545,-         

Erling Skakke VSOP
Fins Bois (8 til 10 år gammel)
Varenr.: 55224 (BU)          Pris: 459,90

Denne uken vil jeg også anbefale noen gode dessertviner – prøv gjerne en av dem med hjemmebakt pepper-kake og blåmuggost, gjerne Roquefort, som har stått i ca. en time på benken og som har begynt å «svette» litt.  …NYDELIG!

Château Haut-Claverie 2007 / 2009
AOC Sauternes

Aroma av fersken, honning, og streif av appelsin. Rund og rik på smak, meget frisk med harmonisk avslutning. Produsert av håndplukkede druer med Botrytis.

Druer:
80% Semillon, 20% Sauvignon blanc.
Anbefales til: Aperitiff, fisk, kylling og fruktdessert. Blåmuggoster, karamellpudding /crême brulée, andelever og gåselever.
Varenr.:                 1494202 BASIS                     Pris: 129,90 (halv flaske)

Domaine Montrose Vin doux 2009
Domaine Montrose

En ren eksplosjon av frukt både i nesen og i munnen: Grapefrukt, modensitron, aprikos, og streif av kvede (coing). Rund og rik på smaken, meget frisk med harmonisk avslutning mellom sødme og friskhet. Druene er håndplukket i november som en « vendange tardive» (sen høst).

Drue: 100% Muscat Petits Grains.
Anbefales til: Aperitiff, foie gras, asiatisk mat, tarte tatin, crumble, sitronterte, ferskmango, ost (særlig bleu d’Auvergne). Dessert basert på mørk sjokolade og sitrusfrukt generelt (særlig appelsin).
Det produseres kun 1000 flasker à 50 cl. i året.
Varenr.:                 863602 (BU)                          Pris: 129,90 (halv flaske)

Noblesse du Temps 2010
Domaine Cauhapé / AOC Jurancon moelleux

Eksotiske frukter som ananas, litchi, papaya og fersken med hvitt fruktkjøtt, mango og kanel. Deretter smaker man seg frem til honning, bivoks og fransk krydderkake med honning (pain d’épices).

Drue: 100% Petit Manseng.
Anbefales til: Aperitiff, Crème Brûlée, Foie Gras, fruktdesserter, kremkaker,is og ost (Roquefort).
Varenr.:                 8010202 (BASIS K4 )     Pris: 139,90 (halv flaske)

Recioto della valpolicella Classico 2006
Lorenzo Begali (Rød)

Tett rødfiolett. Søt rødvin med en god og ung fruktighet (som matcher mat med sødme). Preget av tørket frukt, krydder, moreller, bjørnebær og kirsebær, streif av svisker, aprikos, hint av eplekjerne. Ettersmak med tiltalende bitterhet, med toner av krydder.

Druer: 65% Corvina, 30% Rondinella, 5% lokale druer.
Anbefales til: Blåmuggoster, Sjokoladekake.
Varenr.:                 5950502 (BU)                       Pris: 289,90 (halv flaske)

Quinta da Foz vintage 1997

Intens rubin rød farge. Floralsk bouquet med rosiner og krydderaromaer. Litt kraftig, men samtidig myk og frisk.

Druer: 25% Tinta Roriz, 50% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca.
Anbefales til: Ost
Varenr.:                 4984201 (BU)       Ny pris: 289,90

Hva skal du servere til julematen?  
Klikk her, så får du alle tipsene

Valentines

Comments are closed.