Vin Tips

Ukens vintips: Fårikål uten øl?

vintips

Kjære Vinvenn,

Et sikkert og godt tegn på at høsten er her, er når fårikålsesongen i gang. Denne nydelige retten, som også er valgt til å være Norges nasjonalrett, er veldig enkel å lage, og blir bare enda bedre dagen etter, noe de fleste setter pris på!

Men hva skal man servere i glasset til denne flotte retten?
På samme måte som med norsk julemat, er det øl (lyst og fyldig) som tradisjonelt har vært anbefalt helt til de siste årene. Men for oss vinelskere er det selvfølgelig fullt mulig å drikke vin til den deilige retten!
Velg en vin med lite garvestoffer (kål dominerer og lam har mye fett) og som har en bra friskhet og fruktighet. Mange anbefaler hvitvin med flott syre og godt integrerte garvestoffer (og gjerne litt eikefatlagring). Friske og sødmefylte Rieslingviner er en mulighet, en Chardonnay fra Burgund eller «den nye verden» (Australia, Chile, Sør-Afrika og Argentina) er en annen mulighet, og gir retten det den trenger.
Men, det er også mulig å servere en rødvin fra Burgund eller en fra Nord-Italia, basert på Barbera-druen. Men ha alltid i bakhodet at kål og garvestoffer i rødvin (tanniner) er sjelden en bra kombinasjon.
Er du en av dem (som meg) som elsker å tygge på pepperkorn, anbefaler jeg en kraftig, fruktig, generøs og pepperaktig vin fra Rhône, med avdempede tanniner og flott fylde!

Seigneur de Fontimples Vacqueyras 2011/2012
Spesial-cuvéen  til Seigneur de Fontimples. Her kommer virkelig det unike terroir fra Vacqueyras frem, og reflekterer vinens historien, samtidig som den lever opp til ryktet til den dedikerte vinmakeren og de karakteristiske vinene.
Nydelig bouquet av modne frukter og bær, bl.a. solbær og jordbær og litt krydder. Bløt og rik i munnen, med myke tanniner, som harmonerer godt med enkelte innslag av lakris. Lang og god ettersmak som bekrefter vinens karakter og eleganse.
Druer: Grenache 55 %, Syrah: 40 %, Mourvèdre: 5 %.
Varenr.: 98798 BASIS Pris:149,-

J.B. Adam, Crémant d’Alsace Brut 2011
Lysgul farge med gyldne nyanser. Forførende, intense og smale bobler. Dufter av friske og modne bær og frukter (Pinot Blanc), kombinert med floraske toner (Pinot Noir). Fin syre og harmonisk struktur, med en stor fylde.
De elegante og varige boblene er en velsignelse for ganen, og får frem det beste av smak i vinen. Velbalansert, frisk og med lang avslutning.
Druer: 90% Pinot Blanc, 10% Pinot Noir.
Varenr.: 94902 (BU) Pris: 129,90

Valentines

Comments are closed.