Vin Tips

Ukens Vintips: Gjør noen ekstra glad til jul – bestill min nye bok i dag & hva er en god vin?

vintips

Kjære Vinvenn,

Vin, det er livet, men hvor kommer vi(n) fra?  Min nye bok er nå  i produksjon (endelig),  og  jeg gleder meg til lanseringen, som blir mandag 8. desember 2014. Jeg har  brukt  ganske mye tid , 5 år (med noen pauser),  og jeg  gir mye av meg selv  i denne boken, som jeg mener blir en fin  julegave til alle vinelskere som «tørster  etter»  mer kunnskap om  vin.

bok
Uansett om man ser seg selv som en «vinekspert» eller ikke. Boken tar for seg  vinens lange historie, gjennom de siste 11.000 årene, og  gjennom alle epoker, med en del «vin-teressante» anekdoter. Dersom du liker å lese mine mange vintips, kommer du garantert til å like boken, og jeg lover at det ikke blir «tørr-lesing»!
Jeg skriver gjerne en personlig hilsen i den om du ønsker det,  og garanterer levering før jul, hvis du bestiller en av de nærmeste dagene.
Ta gjerne kontakt hvis du ønsker å bestille boken som firmagave i et større antall, så kan vi gi deg en bedre pris. post@vinhusetnofra.no eller les mer om boken her.
Tusen takk til de 600 som allerede har bestilt den, første opplag er på 2.500 eksemplarer!

Jeg får ofte det samme spørsmålet: hva er en god vin?
Livssyklusen til en vin har en eksepsjonell kurve,  og levetiden  avhenger av når (årgang), hvor (jordsmonn), hvordan (produksjonsmetoder) og av hvem (verdier og filosofien til produsenten) den ble produsert.
Enkelte viner er ment å drikkes unge, andre etter veldig lang lagringstid. Begge viner er gode, men har forskjellige bruksområder. Unge viner bevarer sine primære karakteristiske trekk,  mens gamle viner utvikler tertiære duft- og smaker som kommer helt naturlig etter lang tid i flasken.

Min definisjon av en god vin kan være følgende: en god vin er en vin som er en god representant for en årgang, et  jordsmonn, et distrikt og en produsent,  og som faller i smak hos vedkommende som skal drikke den. Fordi det egentlig er der det største problemet ligger. Viner som drikkes  til feil tidspunkt, enten for sent eller for tidlig,  og/eller på en feil måte, med feil mat, feil temperatur, feil glass, eller  feil lufting .
Men, uansett er en god vin først og fremst den som faller i din egen smak. Jeg holdt et foredrag for  en «litt kresen»  vinklubb i sin tid,  med dyre og  gamle Bordeaux viner. Etter smakingen, kom en veldig hyggelig person med en svært personlig innrømmelse: « jeg liker mest av alt å drikke dyr og vellagret rødvin fra Bordeaux til ferske reker». Jeg sa først ingenting  og han spurte meg om det var helt feil. «Det hadde ikke vært mitt første valg», svarte jeg, «for vinen og maten sin skyld. Men hvis det gjør deg glad og lykkelig, skal ikke jeg være en ny «vinmoralist», det finnes nok av dem fra før som sniffer korker, drikker etiketter og samler tomme vinflasker!

Men mitt tips i korte trekk er å  alltid drikke en vin på toppen av sin egen syklus, til riktig mat, til riktig temperatur og i riktig glass. Du finner  svaret på alt dette i min første bok «Drømmer du nok?» som også  kan bestilles hos oss. Men vinen skal også nytes med riktig selskap, det finner du ikke i bøkene!


Denne uken er det mange som feirer Thanksgiving med kalkun, og jeg vil gjerne få anbefale noen passende viner til denne retten.

Domaine Roger Luquet Au Bourg Pouilly- fumé 2012
Lys gul farge. Dufter av sitrus. Lang og rund, noter av pære, fersken, grapefrukt og litt mandel.

Drue:                    100 % Chardonnay.
Anbefales til:     Fisk og skalldyr, lyst kjøtt og kylling.
Innhold:               Sukker: 1,4 g/l – Syre: 3,9 g./l – Alk.vol: 13,5 %
Varenr.:               14656 (BU)
Pris:                       199,90

Château Grand-Housteau Crémant de Bordeaux Brut
Gylden farge med flotte, intense, smale og rette bobler. Elegant kombinasjon av florale  (akasietre og andre hvite blomster) og sitrusdufter (grapefrukt og sitron). Vinen er frisk og fruktig i munnen, med litt ristet kaffe og krydder, og etterlater en følelse av velvære. Endelig gode og veldig rimelige bobler fra Bordeaux!

Druer:                   70% Sémillon og 30 % Muscadelle.
Anbefales til:     Aperitiff, skalldyr og fisk. Lyst kjøtt, ost og grønnsaker.
Innhold:               Sukker: 12,2 g./l. – Syre 4,74 g./l. – Alk.vol 11 %
Varenr.:               8654 (BASIS-utvalget til Vinmonopolet)
Pris:                       119,90

Château Bois-Martin, Pessac-Léognan 2012
AOC Pessac-Léognan – (eiet av Château le Sartre)
Rubinrød farge. Intens og konsentrert nese, med aromaer av bær og moden frukt, underskog, lær og velintegrert fat. Vinen er strukturert, raffinert, rund, fruktig, krydret og etterlater en velvære i munnen. Ettersmaken er lang og elegant. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2020.

Druer:                   50 % Merlot, 50 % Cabernet Sauvignon
Anbefales til:     Lyst kjøtt, rødt kjøtt, og litt kraftig mat. Småvilt og ost.
Innhold:               Sukker: 1,3 g./l – Syre 4,59 g/l. – Alk.vol: 13,5 %
Varenr.:               10666 (BASIS)
Pris:                       219,90

Valentines

Comments are closed.