Vin Tips

Ukens Vintips: Godt Nyttår !

vintips
Château Chasse-Spleen

Kjære Vinvenn,

Riktig godt nyttår til deg og dine. Tusen takk til alle  som kjøpte den nye boken i desember,  jeg håper virkelig at den falt i smak! Etter å ha vært ganske opptatt siden i fjor sommer, med blant annet boken, har jeg nå igjen mulighet til å holde foredrag for dere som ønsker det, se mer informasjon nedenfor. (Regningen på boken kommer til dere på e-post).

Jeg har lagt merke til en liten sak, som  jeg synes er litt spesiell, men samtidig  lett forklarlig! På de fleste  loppemarkeder, i  antikkbutikker eller på TV-programmer  som for eksempel Antic roadshow på BBC-lifestyle (et must for meg å se på TV) er det mange eldre folk som er interessert i, og er aktive samlere av antikke gjenstander. Det er samtidig  en kjent sak at alt som skjer i barndommen, særlig under  6 år (men etterpå også) setter sine sterke spor i livet vårt. Eldre folk for eksempel  er på  jakt etter minner fra deres lykkelige barndom, og for  meg er det litt av det samme, men gjennom dufter.

Jeg skrev følgende i min første bok «Drømmer du nok»:

«Professor Kjell Døving ved Universitet i Oslo forteller dette om vår luktesans:
”Takket være nyere forskning er luktesansen ikke så mystisk som den var. Når vi lukter, føres luft som inneholder luktsubstanser opp i nesehulen. I nesens slimhinner har vi millioner av sanseceller. Hunder  har dog (sic!) flere med sine 200 millioner mot våre 5 millioner. Sansecellene er organisert i grupper. Hver gruppe av sanseceller har mottakere (reseptorer) som kjenner igjen bestemte luktstoffer. Mottakerne er store molekyler og  proteiner. Mennesker har ca. 360 slike luktreseptorer, og mus har om lag 1000. I flere etapper samles informasjon i luktesenteret i hjernen. Informasjonen fra nesen til luktesenteret forteller oss at vi har rakfisk og ikke pinnekjøtt eller spagetti til middag. Vi er i stand til å skille mellom flere tusen ulike lukter (faktisk nærmere 400 000!).

Ulikt våre andre sanser er luktesansen knyttet direkte til de deler av hjernen som styrer våre følelser. Lukter kan stimulere hukommelsen, særlig når det gjelder minner fra barndommen. Lukter fra barndommen gir sterkere minner enn hva synsinntrykk gjør” (fra Aftenposten 25.01.2006)

Straks jeg kjenner en spesiell duft av nymalt eller nykokt kaffe, ser jeg for meg det koselige gammeldagse kjøkkenet til min mormor Signe Stødle, på Krokeide i Fana, hvor hun står smilende og teller antall måleskjeer kaffe opp i trakteren. Hun var en stor lokalpatriot, som bergensere flest, og måtte ha sin ”bergenske kaffe”, nemlig Friele.

Da jeg vokste opp i Frankrike  var vi ofte på besøk hos min fars  tremenninger, Bernadette Villard eieren av Château Chasse-spleen, i Moulis-en-Médoc.  Bernadette Villard var en av de første kvinnelige pionéer i Bordeaux’ vinhistorie som  virkelig satte sine spor og som åpnet for veldig mange andre.
Vi lekte gjemsel på loftet blant hundrevis av gamle gjenstander som luktet av gammelt  lær (hestesæler), støv og  historie. Da  vi åpnet gamle kister kom det lukter som du bare vil finne  i de fineste sigarbokser: sedertre, svake dufter av tørkede krydder og gamle avispapir.

Når jeg lukter  en gammel og god Médoc, kan jeg lukke øynene, og jeg  er tilbake på loftet til Château Chasse-Spleen. Jeg liker derfor å  si at vin er den beste og billigste tur-operatør som finnes. Du kan reise over hele verden, og gjennom alle alle land og regioner  fra din stol, bortsatt fra når flasken er tom og du må hente en ny i kjelleren. Men vinen  får deg til å reise i tid, og i dine gamle minner,  men også i kommende planer.

I dag ønsker jeg å presentere Château Chasse-Spleen rød og hvit!

Château Chasse-Spleen blanc 2010
Det produseres veldig lite, men god hvitvin i Médoc, i utgangspunktet kun for slottseierne. Denne vinen er veldig frisk og fruktig (sommerlige frukter som bl.a. fersken) og har en stor intensitet og dybde. I munnen opplever man en behagelig og avrundet balanse som etterlater en følelse av velvære. En ren nytelse!
Aftenposten 26.07.13 terningkast 5 A-Magasinet
Druer: 65 % Sémillon blanc og 35 %, Sauvignon blanc.
Anbefales til: Grillet fisk eller skalldyr, kylling i sennepsaus.
Innhold: Sukker: 1,5 g./l. – Syre: 5,8 ./l. – Alk.vol: 12,5 %
Varenr.: 97726 (BU)  Pris: 289,90

Château Chasse Spleen rouge  2011
AOC Moulis
Kompleks og ”full bodied” vin, som gjerne kan lagres i mange år til. Har flott karakter av røyk, hint av sjokolade, solbær og seder. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2025.
Druer: 20 % Merlot, 73 % Cabernet Sauvignon og 7 %, Petit Verdot.
Anbefales til: Kjøttretter, okse, lam, vilt og gryter.
Innhold: Sukker: 0,2 g./l. – Syre 5,4 g./l. – Alk.vol: 13 %
Varenr.: 91359 (BU)  Pris: 390,-

Valentines

Comments are closed.