Vin Tips

Ukens vintips: Hellige beskyttere for vinen og god 1. mai!

vintips

Kjære vinvenn,

Det finnes ikke mindre enn 30 hellige beskyttere for vinen! Eksemplene er mange, og i Tours-regionen i Frankrike er det hellige Martin (Saint-Martin) som introduserte vinen, og hans esel oppfant  skjæreteknikken for vinplantene med å spise dem.

Det finnes helgener for de fleste anledninger gjennom hele året,  som for eksempel Saint-Morand som feires hver 3. Juni. Han skal beskytte mot sene froster og hjelpe til med en fin blomstring for vinplantene.

Det ble en lang og vanskelig vei å gå, da de skulle ersatte de antikke figurene med  kristne helgener. Så sent som i 1348 ble det gjennomført noen  gudstjenester i Frankrike som ble spesielt dedikert til Bacchus for å unngå svarte dauen. [1]

Men den viktigste helgenen for vinbøndene er uten tvil Saint-Vincent!

Saint-Vincent ble født i Spania, arrestert og torturert på en helt forferdelig måte, og døde i år 304 etter Kristus.

Navnet hans inneholder Vin og cent, som på fransk uttales sang (blod). Kroppen til Saint-Vincent ble presset som druer, og blodet hans rant ned som druesaft inn i vinbeholdere. Igjen har vi det viktige bildet av det kristne symbolet, « den mystiske druepressen ». Druesaften representerer Jesus sitt blod, som ble ofret for remisjon av verdens synder og der selve pressen representerer korset.
For vinbønder er det viktig å produsere vin som gir mennesker krefter og et godt liv på jorden, før man drikker av den hellige vinen som gir et evig liv !
Saint-Vincent  blir feiret hver  år, den 22. Januar, den dagen han døde, i 304 etter Kritus. [3]

I tillegg var det en lang liste av andre mindre kjente eller viktige helgener som fulgte arbeidet til vinbøndene hele året, og som skulle beskytte vinplantene og vingårdene, og gi gode og rikelige avkastninger.

Jeg kan nevne « vinter-helgenen » som skulle ha en positiv innvikning mot frost.  « Vår-helgenen » som skulle beskytte knoppene på plantenen mot sent-frost og regn når vinplantene var i blomst. « Sommer-helgenen » som skulle hindre lyn, torden og hardt regnvær i å ødelegge druene.  « Høst-helgenen » som måtte få solen frem til innhøstningen. Den helgenen som ikke hadde  oppfylt  sine krav ble betvilet og straffet. Hvis man kunne bevise at på grunn av en bestemt helgen så smaktevinen  mindre bra, ble hans statue båret i gatene for deretter å bli druknet i en av  byens fontener. Hvis det var en  svært dårlig vin, ble han til og med snudd mot veggen i kirken, og måtte  stå der i nøyaktig et år.[3]

ane

Etter å skrevet denne anekdoten tok jeg meg en tur på stranden på Torød i Vestfold. De som kjenner meg godt nok, vet at jeg elsker stein (enkelte sier at jeg er « steingal ». Jeg fant tre fine som jeg synes hadde en felles tilhørighet. Resultatet ble til min egen representasjon av Saint-Vincent, godt inspirert av Médoc’  vinprodusenter, med baskisk lue (ikke alpelue som man sier på norsk – det finnes ikke på fransk) på hodet og Bordeaux-rød (ikke Burgunderrød – det finnes heller ikke på fransk) kinn og nese.
Kilder :
1. Kilde : Daniel-Rops, Histoire de l’Église du Christ. III, « L’Église de la cathédrale et de la croisade »
2. Kilde : Jean-Francois Gautier – Le vin de la Mythologie à l’œnologie – Editions Féret 2003 sider 50-51
3. Kilde : Michel Bouvier, Le vin, c’est toute une histoire, Jean-Paul Rocher Éditeur,‎ 2009
4. Kilde : Jean-Francois Gautier – Le vin de la Mythologie à l’œnologie – Editions Féret 2003 side 53

Denne uken vil jeg veldig gjerne anbefale deg  følgende nydelige viner fra Château Sainte Roseline i Provence :

Château Sainte Roseline Cuvée Lampe de Meduse  blanc 2013
Varenr. 14654 til kr. 179,90

Château Sainte Roseline Cuvée Lampe de Meduse  Rosé 2012
Varenr. 97741 til kr. 176,-

Château Sainte Roseline Cuvée Prieure blanc  2012
Varenr. 50281 til kr. 219,90

Château Sainte Roseline Cuvée Prieure Rosé  2012
Varenr. 50283 til kr. 209,90

Bestill gjerne vinen fra kundesenter@vinmonopolet.no med å oppgi varenr. , antall flasker du ønsker og hvilket vinmonopoletutsalg du ønsker å hente flaskene fra. Du blir oppringt eller får en SmS når flaskene er kommet frem. Dette er en flott og gratis ekstratjeneste fra vinmonopolet, uansett hvor du befinner deg i Norge!

bilde

Er du i  området  rundt Saint Maxime, Saint Tropez, Aix-en-Provence eller  Cannes anbefaler vi absolutt et besøk hos denne  produsenten  med vinsmaking.  Et nydelig område, med vakre bygninger og hage,  og en flott  butikk.

Klikk her for å lese mer om Château Sainte Roseline

Med dette ønsker jeg deg en herlig 1. Mai  helg !

Valentines

Comments are closed.