Vin Tips

Ukens vintips: «Høsttakkefest» (thanksgiving) meny, oppskrifter og vinvalg

vintips

Kjære Vinvenn,

For hvert år som går, så får vin en større betydning i den amerikanske «kulturelle hverdagen» (Thanksgiving, Halloween, Valentinsdag…). Høsttakkefesten («thanksgiving») har nok et helt spesielt fokus på mat og drikke, og det samme ser vi også i Norge, ved disse anledningene.

Historien bak Thanksgiving-feiringen:

Vinteren 1620 seilte skipet «Mayflower» fra England over Atlanterhavet til Amerika. Ombord var drøyt hundre forfulgte, engelske pilegrimer som skulle bosette seg i Amerika. Overfarten varte i to måneder, og nesten halvparten av passasjerene omkom i løpet av reisen. De som overlevde gikk i land i det som i dag heter Massachusetts og Rhode Island. Området var den gang bare bebodd av indianere. Indianerne tok godt imot de medtatte, nye innbyggerne og hjalp dem i den vanskelige, første tiden. Hvetekornet, som pilegrimene hadde brakt med seg over til Amerika, ville ikke spire i den nye jorden. Indianerne lærte dem i stedet å dyrke mais og andre nye grønnsaker. Da høsten kom og grøden var i hus, ønsket pilegrimene å invitere indianerne til en høsttakkefest for å vise sin takknemlighet for all hjelpen de hadde fått og for en vellykket avling. I 1789 proklamerte George Washington 26. november til Thanksgiving-dagen til ære for innstiftelsen av staten USA. I 1863 forandret president Lincoln det til å være den fjerde torsdagen i september, og med noen få unntak har amerikanerne feiret Thanksgiving denne dagen, som også er en uoffisiell start på julesesongen.

Thanksgiving assosieres med en rekke symboler og matvarer. Tradisjonell Thanksgiving-mat er kalkun, med innmat som svisker og epler, søtpoteter, maisbrød, potetmos og tranebærsaus. Mange serverer gresskarpai til dessert.

Kalkun er lyst og magert kjøtt uten stor egenkarakter. Stuffing og tilbehør vil dermed være avgjørende for valg av drikke til. Kalkun serveres både som varmrett og kaldrett.

Servert tradisjonelt med sviske-­/eplestuffing, vil rødvin med middels til god fylde og god fruktkarakter være en god kombinasjon, for eksempel viner fra Sør-Rhône eller Barbera fra Piemonte. Mange foretrekker en lett og frisk Rioja eller en Ripasso. De alkoholfrie rødvinene har gjerne noe sødme, og vil også passe bra til en slik kalkunrett.

Kalkun er ikke lenger forbeholdt kun de store høytider. Vi finner kalkunkjøtt i disken året rundt, og produsentene har blitt flinkere til å tilrettelegge for at kalkun kan tilberedes enklere og mer tilpasset kundens behov. Dette innebærer at kalkun inngår i en rekke ulike sammenhenger. Tilberedningsmåte og tilbehør vil dermed innvirke på vinvalget.

Kalkun servert som kaldrett, for eksempel som pålegg eller som ingrediens i salater, kan gjerne følges av hvitvin, for eksempel en lett og halvtørr Riesling. Tørre viner på på Silvaner, Grüner Veltliner eller Pinot Blanc passer også godt. De trenger ikke mye smak og fylde.

En hvit burgunder eller lette, fruktige rødviner fra New Zealand, Beaujolais eller Piemonte vil passe til varm kalkun. De nye Rioja-vinene på Tempranillo uten fatpreg, og med moden fruktighe,t vil også passe.
(kilde: vinmonopolet.no)

Vinforslag:

Château Grand Housteau rouge 2012 (75 cl og Magnum 150 cl)                kr. 116,90            (varenr.: 1492101)

Magnum flaske                          Kr. 250,-              (varenr. 1492105)

Begali Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2011                                      kr. 146,-               (varenr.: 5950101)

Les Natures Adam Pinot Blanc 2011                                                                      kr. 149,90            (varenr.: 477501)

Til dessert anbefaler vi:
Château Haut-Claverie (Ny årgang 2009)                                                           kr. 129,90            (varenr.: 1494202)

Valentines

Comments are closed.