Vin Tips

Ukens vintips: «hvite uker» = tiden for 8 hvite Bordeaux

hvit vin

Kjære vinvenn,

Myndighetene har snakket mye om «hvite uker» i den senere tid, og det passer veldig bra denne uken, siden jeg har tenkt å anbefale kun hvite viner.

Jeg synes personlig at hvite Bordeaux-viner er ganske dårlig representert (eller rett og slett ikke kjent, undervurdert, neglisjert og glemt) i Norge, og at utvalget er ganske fattig. Jeg bestemte meg derfor for å smake ulike hvite Bordeaux viner, og begynte med nok en «nesten godt bevart hemmelighet» i Bordeaux; tørre hvite viner produsert av de fremste dessertvin-produsentene i Sauternes, Cérons og Barsac!

Valget falt på 6 viner, ganske forskjellige fra hverandre, og som rett og slett er nydelige alle sammen, men (det er ofte et men i Bordeaux) de er dessverre produsert i svært små mengder.

De kan bestilles fra lørdag 5. mai på vinmonopolet (BU), men vær rask, regelen første mann til (vin)mølla gjelder denne gangen også!

Doisy-Daëne 2010 (fra Château Doisy-Daëne)
AOC Bordeaux Blanc sec – slottet ligger i Barsac, og ble klassifisert annen Grand Cru Classé i 1855. Det har vært i familien Dubourdieu i tre generasjoner og er i dag drevet av Denis.
Vinen har elegante og intense dufter av grapefrukt og fersken med hvitt kjøtt. Den utvikler aromaer av pære og krydder, og er tydelig mineralsk. Den kan nytes nå og frem til 2020.
Drue: Sauvignon blanc 100%
Sukker: 1,5 g/l. Lagret 8 måneder på eikefat (20% nye) og på bunnfall.
Passer til: Apéritif, fisk, skalldyr (særlig hummer), østers, fugl og fersk geitost.
Varenr.: 97733 Pris: 219,90 [Obs! Kun 144 flasker i Norge]

Le G de Guiraud 2010 (fra Château Guiraud)
AOC Bordeaux Blanc sec
Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en veldig behagelig fylde med preg av smør, mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak. Biodynamsik dyrket.
Druer: Sauvignon blanc 80%, Sémillon blanc 20%.
Sukker: 1,7 g/l. 9 måneder på eikefat.
Passer til: Apéritif, lyst kjøtt, fisk, skaldyr og ost. Passer også veldig bra til det asiatiske kjøkken (og særlig japansk mat).
Varenr.: 97739 Pris: 185,- [Obs! Kun 144 flasker til Norge]

S de Suduiraut 2009 (fra Château Suduiraut)
AOC Bordeaux blanc sec
Denne vinen har en forførende gul farge med grønne kanter. Den utvikler intense dufter av blomster og friske sommer frukter. I munnen er den fyldig,velbalansert, lang og kompleks med en behagelig friskhet.
Druer: 55% Sauvignon blanc, 45% Sémillon blanc.
Sukker: 2,6 g/l
Passer til: Apéritif, eller med fisk med mektig smør og kremsauser, (ost) chèvre og fisktartar.
Varenr.: 97736 Pris: 389,90 [Obs! Kun 96 flasker til Norge]

M de Malle 2010 (fra Château de Malle)
AOC Graves blanc
Vinen har gylden gulfarge med grønne skjær. Den utvikler eksotiske og krydrede aromer. Den har en stor dybde, en behagelig fylde og en stor friskhet. Det er en flott balanse mellom tropiske og sitrus frukter som resulterer i en veldig elegant og raffinert vin. Lang og behagelig ettersmak.
Druer: Sauvignon blanc 75%, Sémillon 25%.
Sukker: 2 g/l. 9 måneder på eikefat og på bunnfall.
Passer til: Grillet fisk eller skalldyr, kylling i sennepsaus.
Varenr.: 97738 Pris: 199,91 [Obs! Kun 96 flasker til Norge]

R de Rieussec 2011 (fra Château Rieussec)
AOC Bordeaux Blanc sec
Vinen er tydelig sauvignon-preget i nesen, samtidig som Sémillon gir styrke, fylde og dybde i munnen. Man kjenner tydelig appelsinblomst, grapefrukt og fersken. Denne vinen er en vellykket match mellom de to druene, og gir en elegant og behagelig følelse. En ren nytelse å drikke.
Druer: Sémillon 68%, Sauvignon blanc 32%.
Sukker: 2,8 g/l
Passer til: Hummer, blåskjell og de fleste delikatesser fra havet.
Varenr.: 97724 Pris: 239,90 [Obs! Kun 96 flasker til Norge]

Y d’Yquem 2008
AOC Bordeaux Blanc
Nydelig, briljant lys gul farge. Aromaer av ekspressiv, moden Sauvignon. Litt grapefrukt, og en klar grønn friskhet, sammen med vanilje, som gir en høy eleganse. Hvite frukter som pære og fersken gir en kompleks bouquet.
Druer: 80% Sémillon, 20% Sauvignon.
Sukker: 3,9 g/l
Passer til: Apéritif, fisk, lyst kjøtt. Sjømat og ost.
Varenr.: 91362 Pris: 1389,- [Obs! Kun 60 flasker til Norge]

Jeg har også bestemt meg for å ta inn 240 flasker av en annen veldig spennende hvitvin, Chasse-spleen blanc 2009, med appelasjon AOC Bordeaux blanc (det finnes fortsatt ikke AOC Médoc blanc).

Château Chasse-Spleen blanc 2009
AOC Medoc
Vinen er veldig frisk og fruktig (sommerlige frukter som bl.a. fersken), den har en stor intensitet og dybde. I munnen opplever man en behagelig og avrundet
Balanse som etterlater en følelse av velvære. En ren nytelse!
Druer: Sémillon blanc 65%, Sauvignon blanc 35%.
Sukker: Mindre enn 2 g/l. 9 måneder på eikefat (50% nye fat).
Passer til: Apéritif, røkt fisk, laks, grillet kylling og Cæsar salat.
Varenr.: 97726 Pris: 265,- [Obs! Kun 240 flasker til Norge]

Til slutt anbefaler jeg en frisk og fruktig vin, Château Le Grand-Housteau blanc 2011, laget av 100% Sauvignon blanc drue til 106,90! Smaker deilig når solen skinner, langs kysten med føttene i vannet! Gjerne med ferske reker, østers eller blåskjell!

Château Le Grand Housteau hvit 2011
Vinen har en lys og livlig farge. Den er rund, fyldig og med en stor friskhet og fruktighet. Preg av sitrus-frukter. Harmonisk vin med flott struktur.
Druer: Sauvignon blanc 100%.
Sukker: Mindre enn 2 g/l.
Passer til: Fisk, lyst kjøtt og ost. Passer også veldig godt til asiatisk mat.
Varenr.: 97734 Pris: 106,90

Jeg ønsker deg en flott helg!

Valentines

2 Kommentarer