Vin Tips

Ukens Vintips: Hvorfor er det 12 flasker vin i en kasse (Bordeaux)?

Vintips

Kjære Vinvenn,

Vin har alltid spilt en viktig rolle i kristendommen, og derfor var det tidligere alltid 12 flasker i hver vinkasse fra Bordeaux. (Jeg skriver var, siden kasser à 6 flasker blir mer og mer vanlig, men da snakker man om halve kasser i Bordeaux …).

På samme måte  har de ulike flaskestørrelsene  fått navn fra det gamle testamentet og jeg kan nevne noen av dem: Jeroboam (3 liter), Rehoboham (4,5 liter) Mathusalem (6 liter), Salmanazar (9 liter), Balthazar (12 liter), Nabuchodonosor (15 liter), Salomon (18 liter) og Melchizedech (30 liter).   Tallet tolver  ikke tilfeldig, men er faktisk et hellig tall i det gamle og det nye testamentet! En av mine norske favoritt forfattere, Tom Egeland skriver faktisk om tallet tolv i sin siste bok («Den 13. Disippel» – Aschehoug på Sider 317-318).

Jeg siterer: «Ja, hva er det med tallet tolv? Året har tolv måneder. Dagen og natten har tolv timer. Tolv er et perfekt tall i matematikk  og i jødisk kultur. I astrologien finnes tolv stjernetegn. Bibelen er full av tall som gjentas og gjentas. Ikke minst tolv. Det hebraiske folks patriark Jakob hadde tolv sønner. Fra dem stammer Israels tolv stammer. I følge fjerde Mosebok sende Moses tolv spioner for å utforske Kanaan. I åpenbaringen sies  det at det var 144 000 som fikk Guds segl i pannen. De samme 144 000 som Jehovas vitner tror skal overleve dommedag. Dette tallet fremkommer ved å gange tolv fra den gamle pakt med tolv fra den nye og videre med tusen, som representere det perfekte hele. I åpenbaringen hadde Jerusalems bymur tolv grunnsteiner, og det står at de tolv portene var tolv perler.»

Salazar Nucci siterer fra hukommelsen: Den hadde en stor og høy mur med tolv porter, og ved dem sto tolv engler. På portene var det skrevet navn. Det var navnene til Israelfolkets tolv stammer. Tre porter vendte mot øst, tre porter mot nord, tre mot sør og tre mot vest. Bymuren hadde tolv grunnsteiner, og på dem var det skrevet tolv navn, det var navnet til Lammets tolv apostler.
Johannes åpenbaring.
Kapittel 21, vers 12-14.

Og selvsagt henviser Evangeliene til Jesus tolv disipler.
Denne uken kan jeg ikke motstå å anbefale en rødvin fra Bordeaux som nettopp ble omtalt iVG som ukens kupp: les her

Tolv flasker kan kjøpes i  absolutt alle Vinmonopolets butikker (kategori 1) til tolv ganger tolv ganger 10 kroner med andre ord 1440 nok (minus 12 ganger 10 øre, hvis du kjøper en hel kasse).

Château Le Grand-Housteau 2012
AOC Premières Côtes de Bordeaux

Røde og mørke skogsbær, solbær, hint av paprika og plomme. Godt preg av bær i anslaget, og paprika i midten, fast finish. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2017.
”Blant de få ”Gode (BASIS) viner” i dn.no (10.08 om 2007-årgang) “God Bordeaux til en billig penge” (Mat & vinguiden) Terningkast 5 (81 poeng) Dagbladet 11.09 09 (2008-årgang)

Druer:                  50 % Merlot og 50 % Cabernet Sauvignon.
Anbefales til:    All-round vin som kan drikkes gjennom hele måltidet.
Gjerne til lyst kjøtt, lam og grillet rødt kjøtt uten kraftig saus.
Innhold:              Sukker: 0,9 g./l. – Syre: 4,5 g/l. – Alk.vol: 13 %
Varenr.:               75 cl. 14921 (BASIS) K2                  Magnum: 1492105 (BU)
Pris:                      119,90                                                  Pris: 265,-

Jeg ønsker deg en riktig fin helg!

Valentines

Comments are closed.