Vin Tips

Ukens vintips: Hvorfor ikke besøke våre vinprodusenter i sommer?

vin tips
Kjære Vinvenn,

Jeg føler meg privilegert, glad og stolt over å kunne dele felles verdier med leverandørene våre, som til enhver tid er opptatt av kvalitet, og av å spre gleden i hver flaske. Med respekt for omgivelsene og naturen, og alltid ha det menneskelige i fokus. Dette gjør arbeidet som vinhandler i Norge mye enklere og verdifullt. Jeg arvet tittelen «Marchand de vins – vinhandler» fra min kjære bestefar i Bordeaux, og ofte har jeg hatt lyst til å legge til flere titler: «Vinhandler & vinhistoriker», «Vinhandler & livsnyter», men den som passer best for meg er nok «Vinhandler og drømmeskaper». I vinbransjen selger vi ikke et produkt, men en filosofi, et land, et distrikt, en personlighet, historier og drømmer.

Mange av våre leverandører har en lang familiehistorie bak seg:  Famillie  Drappier begynte i Champagne i 1808. Famillie Cuvelier etablerte seg i Bordeaux i 1804 og er eierne av Château Le Crock og Château Léoville-Poyferré. Famillie Costes etablerte seg i Languedoc i 1701, og har holdt på i 14 generasjoner. Familie Adam i Alsace etablerte seg i 1614.

At disse familiene har holdt ut så lenge er egentlig sjeldent i vinbransjen, men dette er til stor fordel for vinproduksjonen. Bl.a. er det gunstig med kontinuitet i innsatsen fra de ulike og mange generasjonene. Alle generasjonene har nemlig forsøkt å fortsette sukséssene fra forrige generasjon, og samtidig forsøkt å rive seg løs. Dette har de gjort ved å finne sin egen vei ved å prøve noe helt nytt, som enten har lyktes eller mislyktes (nye druersorter, nye teknikker osv). På grunn av den historiske erfaringen kjenner disse produsentene meget godt sine eiendommer og dermed kan de alle produsere biodnynamisk, enten med eller uten en offisiell sertifisering.

Det er snart sommer, i hvert fall står det skrevet i kalenderen min, og mange skal ut å reise, kanskje til vindistrikter. Mitt arbeid som vinhandler slutter ikke med å selge vin i Norge, jeg hjelper dere også veldig gjerne med å besøke våre leverandører, for å puste luften og kjenne solen der druene vokser, og for å treffe de fantastiske menneskene som står bak flaskene dere kjøper og nyter her hjemme, og være med å skape og dele vår felles (vin)drøm!

I dag vil jeg gjerne anbefale 3 flotte nyheter fra Alsace, lansert i mai i år. Alle er biodynamsik sertifiserte, og kanskje får du lyst til å ta en tur til Alsace i sommer eller senere?

Pinot Blanc les Natures 2010 /2011
Dufter av friske frukter og med en elegant balanse mellom disse fruktene, nydelig friskhet og interessant fylde. Velbalansert, frisk og sommerlig avslutning.
Drue: 100 % Pinot Blanc.
Sukker: 9 g/l sukker – syre 3,7 g/l
Til: Kalv, salater, fisk, lyst kjøtt.
Varenr.: 477501 (BU) Pris: 149,90

Riesling Les Natures 2010 / 2011
Dufter av aromatiske hvite blomster (akasietre), friske sommerfrukter (fersken) og en stor, men samtidig elegant mineralitet. Denne vinen er tørr, men har en behagelig harmonisk struktur, med livlig friskhet. Lang og behagelig ettersmak!
Drue: 100% Riesling. Til: Apéritif, skalldyr, fisk og lyst kjøtt.
Sukker: 5,2 g/l sukker – syre 5,9 g/l
Varenr.: 477401 (BU) Pris: 155,-

Jean-Baptiste Adam Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg 2011
Vinen har en subtil nese av sitronskall, og deretter blomsternyanser av fiol. I tillegg kommer det i etterkant fersken og eksotiske frukter bl.a. ananas. I munnen er vinen fyldig, elegant og samtidig veldig frisk. Lang ettersmak!
Drue: 100 % Riesling. Sukker: 9 g/l sukker – syre 8,77 g/l.
Til: Fisk, lyst kjøtt, rå fisk (sushi/sashimi), østers og skalldyr.
Varenr.: 4773 (BU) Pris: 260,-

Vi er veldig glade for at Jean-Baptiste Adam også er eieren av en liten og prestisjefull vingård i Alsace, Kuentz-Bas, og at hans Riesling “Kuentz-Bas Trois Châteaux 2010» ble kåret «BEST i TEST 2013» i siste utgave av bladet Apéritif, som jeg mottok i posten i dag morges!
Les gjerne artikkelen under «pressen skriver»

Ønsker deg en God Helg!

Valentines

Comments are closed.