Vin Tips

Ukens vintips: Islam & vin, Restaurant Marrakech og Vinpuls i Trondheim

Kjære vinvenn,

Denne uken ønsker jeg å presentere en god vin fra et litt eksotisk vinland, nemlig Marokko. I 50-årene utgjorde faktisk nordafrikansk vin halvparten av hele den internasjonale vinhandelen. Men, da franskmennene forlot sine nordafrikanske kolonier, sank også salget av vin drastisk, og mange av vinmakerne reiste da uavhengigheten kom.  Men franskmennene (ofte fra Bordeaux) har investert mye siden 80-årene, og jeg anbefaler deg sterkt å prøve Domaine de Sahari 2008!

Domaine de Sahari 2008

AOC Guerrouane
Druer: 20% Carignan, 20% Syrah, 20% Grenache, 20% Cinsault og 20% Merlot.
En flott og rund vin med duft av vanilje, krydder, solrike frukter fra Middelhavet, samt røde bær (solbær og jordbær). God fylde. Velbalansert med en behagelig ettersmak. Vinen er lagret på eikefat.
Passer til: lam, grillet kylling med marokkansk krydder (f.eks. kumin). Middelhavets kjøkken (Mezzeh) og retter som er rike på arabisk krydder og smak.

Varenr.: 40038 (BU) Pris: 99,90

Domaine de Sahari er husets vin hos Restaurant Marrakech i Oslo sentrum. Stedet har et ekte marokkansk kjøkken. Marokko med sin beliggenhet mot Atlanterhavet og Middelhavet har utviklet sin unike matkultur basert på lokale råvarer. Rettene hos Marrakech tilberedes på tradisjonelt vis, som i et marokkansk kjøkken og av marokkanske kokker. Denne våren feirer de 9 års jubileum!

Dersom du har lyst til å besøke denne restauranten, anbefaler vi deg å reservere bord i forkant, du kan ringe 22 41 30 01 eller 403 39 308, eller på deres hjemmeside og reservere der. Du kan også registrere deg via Facebook, og du vil få nyttig informasjon om spesielle temakvelder og spesielle menyer de tilbyr til spesialpriser! De holder til i  Hieronymus Heyerdahls gate 1, rett bak Rådhusplassen, inngang fra  Tordenskioldsgate. : http://www.restaurantmarrakech.no/

marrakech

Vin & Islam
Islam har lenge vært i tvil om alkohol skal forbys eller ikke.  Med vårt «moderne» bilde av Islam glemmer vi bl.a. at Dionysos var født i Nysa i Saudi-Arabia, og at det er lange vintradisjoner i den nåværende muslimske verden, bl.a. Syria, Iran, Tyrkia og Jordan er bare noen av landene med lang vinkultur. Islam er en relativt ny religion, og profeten Muhammed døde 632 etter Kristus. Før den dato tilhørte disse landene en del av det store Persia eller det «rømerske» riket.  «Ifølge Herodot (ca. 400 f.kr.) brukte perserne vin bevisst for å bli beruset! Det var også vanlig å forhandle om viktige saker når de var beruset, og om morgenen etter, når de var edru, ble avtalene som ble inngått om natten, lagt fram. I det gamle og det nye testamentet er vin både hellig og anbefalt, men det er forbudt og en synd å drikke for mye. I Islam skal ikke valget rundt vin ligge hos hvert enkelt menneske. Nye vers (Sura) i Islam erstatter gamle vers som ikke er i bruk lenger.  I Islam er den største synd å glemme sin gud, og dette kan fort skje i beruset tilstand. Forglemmelse er en ting men med for mye vin kan man trosse sin Gud eller dyrke andre guder og myter.

Visste du at…?

…ordet alkohol kommer fra et spansk-arabisk ord: al-kuhl, et slags svart pulver som ble brukt som øye sminke. På fransk har vi beholdt denne beskrivelsen for å karakterisere en beruset person fra å være grå (lett beruset) til svart (helt beruset). En annen tolkning kan stamme fra ordet al-gawl som er en dårlig sjel eller demon, den som får mennesker til å miste fornuft og forstand når de drikker for mye …
For alle andre som setter stor pris på en god vin vil jeg også anbefale 2 andre viner som gikk til topps under det store arrangement i Trondheim, Vår-VINPULS:

  1. Château Bois-Martin 2009/2010 kom på andre plass i november 2012 under høst Vinpuls (av publikum)
  2. Kuentz-Bas Riesling Trois Châteaux 2010 kom på tredje plass sist mandag under vår Vinpuls (også av publikum)

 

Vi er veldig fornøyde med  å være  blant  finalistene hver gang,  særlig når svært få stemmer skiller de forskjellige vinene fra hverandre! Takk til Ulf Dalheim, Torfinn Lerstad og alle hyggelig trøndere!

Måtte det fine været komme nå!
Ønsker deg en fin helg

Valentines

Comments are closed.