Vin Tips

Ukens vintips: «La poule au pot du Roi Henry IV», vinanbefalinger til påskeferien, og Jenssen Cognac

vin tips
Kjære Vinvenn,

Det sies ofte at «man blir hva man spiser», noe som for tiden kan være litt vanskelig å forholde seg til, og vi vet egentlig ikke lenger hva vi spiser. Jeg har også lagt merke til at mange ønsker  ikke å vite det heller, så lenge det er billig(st) og gjerne kommer på tilbud i tillegg. Det samme gjelder vin, og jeg tror faktisk at «man blir hva man drikker» (i kvalitet, men også i kvantitet …).
Vårt slagord gjelder der også:»Drikk oftere, bedre og mindre!».

I påsken har det vært en flott tradisjon å spise lammekjøtt, gjerne på påskeaften, eller første påskedag, og det vil vi nok fortsette med, men jeg vil gjerne anbefale deg et alternativ velsmakende (og ganske sunn) rett som passer veldig godt til en av de dagene i påsken: «La poule au pot du Roi Henry IV» laget på økologisk landkylling, ikke «industriell» takk!

Jeg tror  ikke det finnes noe verre enn industrielle kyllinger. Livet til en industriell kylling starter før fødselen, i et laboratorium der man søker på de beste gener for at kyllingen skal vokse fort. Med en gang egg klekkes, blir kylling-ungene vaksinert med bl.a. antibiotika, og plassert i et «overbefolket» lokale der alt er nøye regulert (temperatur, lys …).  De blir overforet med bl.a. fiskemel fullt av veksthormoner. De beveger seg lite og blir overvektige med veldig svake ben. For å unngå dette prøver enkelte produsenter å fore sine dyr to ganger daglig, ved å skifte plassen på maten slik at kyllingene beveger seg litt. Livet til disse kyllingene er også veldig kort, dvs. mellom 35 og 57 dager. Kyllingfileten blir også sprøytet inn med vann for å veie litt mer. I motsetning til dette har vi frittgående kyllinger som utvikler seg rolig, blir foret på mat, og der kjøttet smaker godt og saftig. Ja det koster litt mer, men som en sa til meg en gang, «for smakens skyld» og all dårlig mat (& vin) koster uansett for mye.

Siden 1589 har søndagskyllingen vært en tradisjon i Frankrike. Man koker den opp i en gryte («la poule au pot»). Det var den franske kongen Henrik den 4. som innførte denne tradisjonen med følgende ord: «Jeg vil at alle bønder i mitt rike, skal få servert en kyllinggryte hver søndag».

Det er kun en regel som gjelder: å alltid ha gode  råvarer, og ta seg nok  tid, og i dette tilfellet koke med svak varme.

Original oppskrift fra 1589 til «La poule au pot du Roi Henry IV» smaker nydelig, og er ikke vanskelig å lage.

En kylling på to kilo (med innmat), 2 gulrøtter, 1 nepe, 1 purre, 1 selleri, en løk der man setter inn 2 nellik, hvitløk (3 båter) og laurbærblad.

For farsen: 100 gram loff, 150 gram bayonneskinke (som jeg skrev om i et tidligere vintips, hvis ikke serano eller parmaskinke), 10 cl melk, 200 gram med pølsedeig, leveren til kyllingen, 2 hakket sjalottløk, hakket persille, hakket hvitløk (en båt) et egg, salt og pepper.

Fremgangsmåte :

Kok opp 4 liter lett saltet vann, legg i alle grønnsaker og la det småkoke i 30 minutter.

Skjær loff i små biter og fordel melken. Hakk sammen lever, skinke, pølsedeig, egg, loff med melk, sjalottløk, hvitløk, persille, salt og pepper og bland godt. Sett denne farsen i kyllingene og sy alle åpninger igjen med kjøkken tråd.

Sett kyllingen i saltet vann med grønnsaker og la det småkoke i en og en halv time.

Voilà! Bon appétit!

Kylling er magert kjøtt med litt søtlig smak. Derfor vil det passe helt utmerket, enten med en frisk, tørr og mineralsk hvitvin fra Burgund (Louis Max chardonnay) eller fra byen Sète i Sør-Frankrike (Montrose Chardonnay), en ung rød fra Bordeaux (Château Lhorens) eller en saftig rødvin fra Veneto (La Prua). En lett krydret rødvin fra Piemonte passer også, der smak av bær, frukt og noe krydder kommer godt overens sammen med kyllingretten.
Det passer også veldig godt til vår Montrose BIB rosé men dekantert i en flaske og bare avkjølt (ikke iskald).

Påskeferien er høysesong for «Bag in Box» (pappvin) i Norge, og  (nesten) alle vinanbefalingene denne uken kommer derfor i en praktisk «BIB», finn dine favoritter!

  1. 1.       Louis Max  Chardonnay Beaucharme BIB  2 liter

Varenr.: 1548906 (BU) Pris: 309,90 (Burgund  – på  lokallisten i endel butikker)

  1. 2.       Château Lhorens 2009 BIB  3 Liter

Varenr.: 5914806 (BU) Pris: 400,- (Bordeaux  – på lokallisten i endel butikker)

  1. 3.       La PRUA Appassimento 2011 BIB 3 liter (Veneto)

Varenr.: 9503406 Nyhet i BASIS Pris: 406,90

  1. 4.       Amore di Boeri,  Barbera  2009 BIB  3 Liter

DOC Piemonte

Varenr.: 9232406 (BU) Pris: 399,90 (BIB 3 liter)

  1. 5.       Cocoon Zinfandel 2011 BIB  3 Liter

California Lodi
Varenr.: 9503306  BASIS  Pris: 399,90 (BIB 3 liter)

 

Til Påskelam (i flaske):

Château Bois-Martin 2009/10 (I de 70 største butikkene)
Varenr.: 10666 BASIS Pris: 209,90

Château Panet 2009 Saint-Emilion Grand-Cru (I absolutt alle butikker)
Varenr.: 14330 BASIS Pris: 199,90

Cognactips: Jenssen Cognac’s  historie er over
Jenssen Cognac har dessverre blitt solgt og de nye eierne legger ned merkevare Jenssen. Grunnlegger av Cognac Jenssen, selveste Per Jensen, skrev til meg i går «Salget av Jenssen Cognac er over, trist for både meg og dere, men Historien om Jenssen, som satset friskt, tungt og seriøst i Cognac, uten tidligere erfaring, vil leve videre:-) Gull for Hors d’âge XO, og Sølv for CB i Brussel. Gull for ARCANA i Paris samt en rekke Gull  / Sølv for samtlige produkter i Russland og over hele Europa, på under 10 år   :-)».

Vi har bare 1 fantastisk cognac igjen på lagret* i Norge men dette er dessverre de siste 28 flasker som blir solgt. I tillegg til å være en veldig god cognac tror jeg at disse siste flaskene kan ha en stor samlingsverdi i fremtiden. Som sagt, er det bare 28 flasker igjen… Og som  man pleier å si på fransk om våre avdøde storheter: «Le cognac Jenssen est mort, vive le cognac Jenssen» og stor takk til Per Jensen.

*varenr.: 5682401 Jenssen Hors d’âge XO 70 cl

Valentines

Comments are closed.