Vin Tips

Ukens vintips: «La vie en Rosé»

Rosé

Kjære Vinvenn,

Jeg hadde nylig besøk av vår kjære rosévin-produsent Bernard Costes fra Domaine Montrose, og takket være dere er Norge blitt hans største kunde.

Jeg synes at det er godt at en liten (i størrelse) hyggelig og beskjeden produsent fra verdens største vindistrikt (Languedoc-Roussillon) har klart å bli nr. 1 på salg av rosévin i Norge!

Han hadde i utgangspunktet et veldig flott navn for en rosévin-produsent « Domaine Montrose» (lite rosa fjell på norsk) og hans familie har eid og produsert på samme sted siden 1701.

Hans far la nesten ned produksjonen i 1970-årene, men Bernard overtok i 1982, og var fast bestemt på å forsette tradisjonen. Hans første valg var å slutte å levere til det lokale kooperativet, og tappet vinen selv. Fremtiden viste at han hadde rett. Bernard er svært opptatt av miljøet og lever ifølge hans kone «i harmonisk symbiose med naturen». Vinene er dyrket etter biodynamiske prinsipper og inneholder nesten ikke svovel (sulfitter), som hos mange kan forårsake store hodepiner. Han sa det selv: «jeg garanterer at du ikke får hodepine av min rosé».

Men det jeg likte best med Bernard, var da noen spurte han om hvilken årgang han mente var best. Han svarte: «den neste, den som kommer». Jeg deler denne filosofien med han, at vinproduksjon forandrer seg hele tiden og utfordringene rundt produksjonen varierer fra år til år. En god vinprodusent må aldri tro at de kan alt, og de må aldri hvile på laurbærbladene sine etter en vellykket årgang. Dette kan lett oppsummeres i en setning fra den franske skuespilleren Jean Carmet som en gang sa: den som sier at han har kommet fram, kan egentlig ikke ha reist så langt»…

Domaine Montrose kommer nå også på BIB (bag in box) 3 liter fra 5. mai med nøyaktig samme vin som på flasken, og det tok meg 3 år å overtale Bernard Costes at det måtte gjøres for Norge (64% av vinsalget her i landet).
Jeg anbefaler deg å nyte hans nydelige 2011-årgang, samtidig som du lytter til en passende sang fra Edith Piaf, La vie en rose (livet i rosa). Klikk her for høre Edith Piaf.

Domaine Montrose Rosé 2011
IGP Côtes de Thongue (Languedoc)

En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon” på fransk). Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). En frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.


Druer:
65% Grenache, 25% Cabernet-Sauvignon, 10 % Syrah.

Anbefales til: Forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.

Varenr.: 48204 (Basis) Pris: 106,90

Finnes også i :

Mon rosé By Montrose 2011 – Samme vin som på flasken!
BIB (3 liter) Varenr. 9772506 (BU) Kr. 385,-
Magnum (1,5 liter) Varenr. 4820405 (BU) Kr. 239,90,-
Jereboam (3 liter) Varenr. 4820407 (BU) Kr. 599,90 –

Terningkast 6 (2009-årgang) i Dagbladet 25. juni 2010

”En Languedoc-vin som absolutt holder mål”

”Denne sørfranske versjonen er veldig fruktig og frisk med en lett sødme og bitt som gjør møtet med maten veldig harmonisk. En i det hele tatt svært anvendelig rosévin”


84 poeng (2008-årgang) Terningkast 5 – VG 07. august 2009

Valentines

Comments are closed.